Narodna skupština

24

овако образовани остатак дели по пола међу државом и акционарима.

И 2

Српска Држава гарантује исплату 4,5"/ на уложени акционарски капитал по овим одрелдама : | Када чист годишњи приход не стиже на исплату интереса од 4.57, годишње на уплаћене акције, тада ће тај мањак попунити држава из својих срестава и предати Друштву авансом за "15 дана до рока уплате купона акцијских.

Ове суме записиваће се као дуг Друштвени држави и враћаће се држави из чистог прихода по чл. 6!. с рачунањем 5'/, годишњег простог интереса.

Друштво ће известити Министарство Финансија о суми потребне гаранције најдаље за 90 дана до рока исплате купона.

Чл. BO

Ако чист годишњи приход не буде толики, да се из њега може одвојити сума потребна за Фонд амортизације акција, онда ће се та сума дати из прихода идућих година. |

~

М

О

Друштвена управа. Чл. 834.

Друштвеним делима руководиће: Управа. _

Управа је преставник акционарског Друштва, и сви поступци Управе, извршени у границама датих му права и пуномоћија обавезна су за само Друштво.

Управа делује у име Друштва без нарочитог за то пуномоћија, а она има права, да са своје стране изабере заступнике, којима ће давати законска пуномоћија за вршење извесних послова у име Друштва.

Седиште Друштвене Управе је у Београду.

Чала. 35.

Права и дужности Управе одређени су овим Законом ; Законитим одлукама акционарске скупштине ; статутом — уредбама које прописује Краљ, на предлог надлежних Министара, правилима и прописима, које ће одобрити или прописивати Краљевска Влада, на основи овога Закона.

Чл. 36. Управа Друштвена састоји се из три члана, које бира скупштина акционара на три године. Осим чланова Окупштина бира и три њихова замењеника.