Narodna skupština

рај O —

Н

4 ЈА 5 2

(0

SNE

аи ee

Дао

овна: Зи

Ј

петим

у току. грађе |

основни каш пи

експлоатације, У Пра ек плобтаније.

Чл, 67.

Акције : и облигације Друштва оне GOO равноправно са државним, по уплаћеној вредности у кауцију при свима јавним надметањима. А тако исто служиће за подлогу резервних 'Фондова акционарских друштава, поред хартије предвиђених чл. 80. закона о акционарским друштвима од 10. децембра 1896. године.

Чл 65.

На сва постројења, како на покретна тако ни на непокретна добра, држава има прећутио право залоге и она се не могу без одобрења Краљевске Владе, никоме у залогу дати.

УРА OJ

Земљиште, које буде уступљено Друштву за цељи побројане у овом закону, Друштво ће моћи употребљавати само, или уступати појединцима пили Друштвима на употребу, али само у циљу операција п послова побројаних у овом Закону и у вези са прометом, прерадом приспеле и отправљене робе.

Но Друштво неће имати права да само употреољава тако земљиште у циљу шпекулација, које немају никакве везе са његовим задатком;

оно не може давати уступљено му земљиште ни

другим лицима за такве шпекулације.

Државни надзор за време експлоатације. за = ЛЕК Министар Народне Привреде одредиће нарочитог сталног комесара, који ће вршити кон-

тролу над комерцијалним и финансијским операцијама друштва.

Ua. 71.

Овај државни орган биће дужан, да предувима све законе мере да се рачунске операције врше правилно и да се у свему пизвршују одредбе овога закона и ID издана на основи истога закона.

Комесар Министра Полне Привреде присуствоваће свима скуповима акционара, а такође може присуствовати седницама Управе и надворног одбора.

Одлуке акционарских скупова, Управе или надзорног одбора, које су противне одредбама. овога закона или Друштвеним статутима комесар ће задржати од извршења.