Narodno blagostanje

5. октобра 1929.

социјалне циљеве, који од целокупног прорачуна бечке општине за 1999. од 464 милиона шилинга износи 76 милиона. Даље ће се смањити порези: на продају некретнина, на изнајмљивање соба странцима, на продавање животних намирница, на забаве и на аутомобиле.

— Фузија двеју највећих немачких банака. Потпуно неочекивано је у току ове недеље најављена фузија двеју највећих немачких банака — Дајче Банк Берлин са Дисконто Гезелшафт, Берлин. Мотив фузије је потреба по штедњи и смањењу трошкова.

Интересантан је кључ фузије: ! ка 1, што значи, да се обе банке сматрају као једнако јаке. Ново предузеће назваће се „Дајче Банк унд Дисконто Гезелшафт“, а акционарски капитал износиће 285 милиона марака (150 и 135) а резерве (82 и 78). У састав нове банке ући ће и А, Шафхаузеншер Банкферајн, Келн, Нордајче Банк ин Хамбург, Рајнише Кредитбанк, Манхајм и Зиддајче Дисконто Гезелшафт, које су банке и до сада припадале консернима "Дајче Банк и Дисконто Гезелшафт. Тиме се је постигло смањење трошкова. Од постојећих 500 филиала обеју банака, укинути ће се моћи једна трећина. Од 21.000 чиновника (13.000 и 8.000) мођиће се одпустити 3 до 5 хиљаде. Ван сумње је, да ће уштеде. бити велике, али тиме се раз“ вије нов и озбиљан социјални проблем, јер где ће толики број банкарских чиновника моћи наћи ново намештење»

Спроводња фузије и реорганизација обеју банака трајаће једну до две године.

ПОЉОПРИВРЕДА

__ Nova organizacila za prodaiu stoke biće osnovana u Sev. Amer. Državama, kao što se to iavlia iz Washingtona. Član amerikanskoz Farmborda (ministarstvo polioprivrede) saopštio ie senatu. da će se osnovati velika nacionalna DrOdaina organizaciia na zadružnoi bazi, koja će regulisati eventualne prevelike ponude na tržištu stoke, pošto bi one imale štetan uticai na razvoi cena. Ministarstvo polioprivrede ie dozvolilo veća finansiska sredstva. koim će ova zadruga moći započeti svoim radovima.

— Rezultati žetve u Italiii. Prema saopštenju ftalijanskoz ministarstva polioprivrede, iznosi ovogcodišnia žetva 70 mlliona tovara. Prema proizvodnii prošlih godina porasla ie takodier produkcija pirinča, a i žetva kukuruza ie povoliniia no u prošloi godini. Produkciia krompira je izvrsna, iedino ič žetva konoplia ispala nepovolino. Šećerna repa ie dobrog kvaliteta, premda žetva za sada ioš niie velika.

— Jak porast proizvodnie vune. U Australiij bilo ie Drema službenoi statistici svršetkom 1928. god. 106,12 miliona ovaca prema 53,68 miliona 1902. z. i 80 do 90 miliona u воdinama od 1905. do 1924. Prinos vune za 1928./29. с. ceni Sč na 950 miliona engl. funti. Vlada Nove Zelandiie saopštava, da broi ovaca kod nie iznosi 29,01 miliona prema 27,13 u prošloi godini. Udruženie australiskih mešetara vunom tvrdi doduše, da će ovogodišnia produkciia biti mania uprkos većegc broja ovaca, ier ie vreme bilo nepovolino. Ako bi šišanie zbilia ispalo nepovolino, onda će tai maniak nadoknaditi rekordna Drodukciia u ITužnoi Africi sa 900.000 bala (825.000 prošle godine) ž 330 engl. iunti,

— У америчком одбору за пољопривреду, у сенату, изјавио је председник Редега! Ратт Воагд-а, да ђе се сва: билизанија на тржишту пшенице постићи тек онда, кад буду уређене продајне организације. У ту сврху основаће се National Grain and Marketing Co. 3a KacHHie је предвиђено оснивање стабилизационих друштава за памук и свињске продукте.

БАНКЕ

— U prošlom broiu doneli smo belešku o pretvaraniu filijale Dresdđenske banke u Bukureštu u rumunski bankarski zavod. Sada saznaiemo, da se većina akciskog kapitala nalazi

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 577

u nemačkim rukama. Udeo imaiu sledeće banke: Dresdenska banka 83 miliona lcia, Komerciialna i privatna banka 41.7 miliona, firma Japhet u Londonu 47.1 miliona, Amsterdamska baka 20,8, L MH. Stein, Koln 125 i Hirschland 12,5 miliona. Od Rumuna učestvuiu 22. Cantacuzino, Garoflit, Manoilescu, Mitilineu, ing. Popescu sa po 3 miliona i s. Kapralik sa 12 miliona leia.

— Привредна банка а. д., Шабац повисиће дионичку главницу од 3 на 5 милиона динара.

— Министарство трговине и индустрије одобрило је оснивање ових дионичких друштава: Трговинска банка д. д. у Јаша Томићу (капитал 1 милион динара) и Занатска банка за штедњу и продају са седиштем У Вараждину.

__У Битољу се оснива „Преспанска привредна банка а. д.' са главницом од 9.000.000 динара, која је подељена у 4000 акција 4 500 динара.

ШУМАРСТВО 0 __ Јавна продаја дрвета из општинских шума. За ли-

цитацију славонског храстовог дрвета владао је код наших дрварских фирми од вајкада велики интерес. Пошто је славонска храстовина првокласна и ретка, интересенти нису наступали споразумно, па је услед тога долазило до преплата, које су каткад износиле до 150%. Код овогодишње лицитације код бродске имовне општине износила је просечна цена сировине од 800 до 1300 динара, која не одговара ценама на светском тржишту, које су много ниже. Исклична цена износила је овог пута за 12957 четворних метара 10,588.430 динара. За објекте, за које је исклична цена износила 8,217.058 динара, постигнута је свота од 9,870.053 динара, тако да је преплата износила око 90% У свему је било стављено 13 понуда, према 24 У прошлој години. „Славонија“ и „Славекс“ ишли су ове године заједно на лицитацију и добили три комплекса.

97. септембра продала је огулинска имовна општина на лицитацији 4.746 јелових и букових стабала за 555.755 динара. Интерес је био овога пута мален.

Код Градишке имовне општине долази 11. октобра на лицитацију 4.2999 храстових стабала уз искличну цену од 2,532.000 динара, а 19. октобра код туропољске општине 8.388 четворних метара храстовине уз искличну цену од 6,127.710 динара.

__ „Југословенски Лоид"' јавља, да је Дионичко друштво браће Јанековић у Загребу продало свој шумски посед у Босанској Крупи Југославенском акционарском друштву за трговину дрва у Загребу. Тај шумски посед износи 500.000 четворних метара буковог и јеловог дрвета и њему припада парна пилана и потребне железничке на: праве. Продаја материјала вршиће се путем Аустриског акционарског друштва за трговину дрветом у Бечу. Лу стриско и Југословенско а. д. за трговину дрва припадају

· швицарском консерну топ Сепегаје де Војз у Гларусу,

који је ту трансакцију и превео.

РАЗНО

— T. др. Јанко Хацин, заменик директора Прве Хрватске Штедионице, филиале у Београду, изабран је за директора Привилеговане Аграрне Банке у Београду. Честитамо и банци и г. др. Хацину.

— Краљевина Југославија. На седници Министарског савета од 3 октобра, Председник владе упознао је Министарски савет са законом о називу и подели Краљевине на управна подручја. Краљевина се службено зове Краљевина Југославија и дели се на девет Бановина; и то: Дравску са селиштем у Љубљани, Савску са седиштем у Загребу, Врбаску са седиштем у Бањој Луци, Приморску са седиштем у Сплиту, Дринску са седиштем у Сарајеву, Зетску са седиштем на Цетињу, Дунавску са седиштем у Но-