Narodno blagostanje

28. децембра 1929. | НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Страна 775 _

Једна таблица, која каже више него |

“пива

књига од хиљаду страница

ПШриложена таблица претставља недељно кретање курсева наших државних доларских облитација у ујорку од 1. септембра, 1922. г. (ва 8% транша А), и од 1. априла 1928. Г. (за 7% транша В), до краја новембра. 1929. год. Горња линија претставља највиши а доња, најнижи курс. Доњи део " таблице пак показује недељни обрт на, њујоршкој берзи. На горњој таблици је означена, историја наше младе Краљевине у опште и историја њезиних кредита у Америци.

Ми ћемо се чешће враћати на ову таблицу (саветујући читаоцима да је сачувају као интересантан историски документ), а данас ћемо указати на неколико најкарактеристичнијих црта.

Обично се каже, да су догађаји од 20. јуна 1925. Г. били -судбоносни по наш кредит на страни. Таблица пак показује да су курсеви већ у априлу месецу 1928. г. почели да, палају и да 20. јуни не изазива никакав нарочити ненормалан пад. Али је у толико стрмоглавији био пад од септембра 1922.

год. до фебруара 1928. Ако би човек хтео да се послужи метафором онда би могао рећи, да су наше облитадци је чим се појавиле на њујоршком тржишту потонуле као олово бачено у воду. 8% је емитован по курсу од 954% п за че тири месеца. се стропоштао на 536 % — за мало на половину. Такви се падови појављују само у случају објаве рата или велике националне катастрофе. Наша унутрашња и спољашња ситуација била је релативно повољна, зли зато је динар био у паду. Интересантно је, да је пад курса у Америци пре_ стао крајем јануара 1923. год. кад је престао и пад динара. Не може се порећи теориски паралелитет између домаће валуте и курса домаћег папира на страни — и ако наши гласе на доларе. Тај је паралелитет психолошког порекла. Али је " исто тако очигледно, да је било и других фактора, који су силно притискивали курсеве. О њима ћемо говорити другом приликом.

Од фебр. 1928. г. почиње курс да иде на више врло неравпномерно и променљиво: у 1924. Т. највиши курс је 90% (крајем августа), децембра. 1925. г. достиже 92%, а врхунац од 103% имамо у марту и априлу 1927. Г.

- Крајем априла исте године, емитована је транша В. 7% по курсу од 926 %, али се она, појављује на курсној листи њујоршке берзе тек почетком априла 1928. са курсом 0л 00% попевши се одмах на 922 %, пролужавајући да пала све до краја септембра 1929. год.

0 најтамнијој тачки наше финасиске историје, то јест о питању због чета се 7% није одмах појавио на њујоршкој берзи, већ идуће године, не можемо сада писати.

Горња таблица показује 1929. г. најнижи курс од 70%, међутим, он је био и нешто нижи, али није могао доћи до изражаја, пошто она седржи недељна, стања.

Другом приликом говорићемо о обртима на њујоршкој берзи са нашим државним облитацијама.

Данас желимо само да упозоримо читаоце на чињеницу, "па одстојање између највишег и најнижег курса почиње да расте од краја септембра, то јест, од када почиње јача куловина из Југославије. То потпуно потврђује наше тврђење, па“ је тенденција; у Америци, да курс остане што. нижи, а да. се Југославенима прода што скупље. | |