Narodno blagostanje

19, јули 1930. _

— Centrala. industrijskih korporacija u Beogradu sazvala je za 23. juli prvu konferenciju svih poduzeća za izradu tvrdog kamena za kaldrmisanje drumova i ulica, na kojoj će se Osnovati savez tih poduzeća. Biće govora i o pitanju normalizacije materijala, sortimenta i obrade.

|__ Kod Slavonije d. d. Zagreb došlo je do promena u ravnatelistvu: upisan je novi član ravnafteljstva g. Đura Katušic, direktor Prve hrvatske štedionice a istupaju g. g. Milan Bošnjak, dr. Teodor Bošnjak, Fran Gremer, Fran Latković i dr. Vojislav Janjić iz Beograda.

| — Европски фронт против бакарног картела. Европ»; ска велика метална индустрија намерава сазвати конференпију, чија сврха би била стварање јединственог фронта против америчког бакреног картела. Метална подузећа у Европи ће вероватно своје потребе покривати у Канади и у Африци, а не у Америци

· __ Гроф Волпи, председник италијанског електро“

друштва „Адриатика“, проучава у Мађарској могућност за електрификацију, подизањем већег броја централа.

—- Тражи се трећи. Ми смо већ у више махова упознали наше читаоце са светским проблемом сребра, односно са његовом трагедијом. Видели смо, да му помоћи нема, па ма какве мере буду предложене чак и на светској „сребрној“ конференцији, коју су мексикански произвођачи сазвали за новембар ове године. Па и сама вест о тобожњој жељи индијске владе, која располаже огромним количинама овог метала, за сарадњом са произвођачима тиме што не би одједном, већ постепено ликвидирала свој сток сребра, неће променити његову судбину, јер није довољно што се двојица споразумеју, већ овде фали трећи, т. ј. купад. | — Форд у Италији. Између Фордовог друштва у Милану и италијанске фабрике аутомобила Изота Фраскини Боде се преговори о оснивању једног новог друштва < главницом од 100 милиона лира, уз учешће Банка комерчијале изалијана_

— Кригер је добио монопол жижица у Гватемали.

— Г. Берже, директор француског бироа за норма-

лизацију аутомобила одржао је, по повратку из Америке, '

конференцију на којој је изнео да код већине американских конструктора аутомобила постоји тенденција да се са засебним деловима снабдевају у специјалним фабрикама. Иста тенденција констатује се и код немачких конструктора. Сматра се да изучавање мотора, као и саставних делова и апарата, преставља довољно интересантан посао коме се у интересу усавршавања и рационализације, може посветити активност једног индустријалца.

ТРГОВИНА

— Против дуванског балканског блока, о коме смо у своје време писали, изјаснио се Г. Бакалбазис, члан Папанастасијеве странке и главни известилац парламентарне комисије по овом питању Г. Бакалбазис тврди да би у картелу између Турске, Грчке и Бугарске, Грчка имала подређен положај према Бугарској. Ради тога известилац предлаже стварање једне централне организације дувана у којој би били заступљени произвађачи, преставници трговине дувана и држава. -

— Prema vestima naših listova, bugarska štampa zahteva od svoje vlade, da i Bugarska pristupi agrarnom bloku, koji se ima osnovati ove godine između Jugoslavije, Rumunije i Mađarske. _ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 459

— Царински одбор Народног Већа у Аустрији усвојио је предлог по коме би повећање царина на свиње имало да наступи, када би бечка пијачна цена пала испод 21], шилинга од једног килограма живе мере, Смањење царина примениће се ако цене по килограму пређу ту границу.

—_Према последњим статистичким подацима потрошња меса у Загребу за последњих шест месеци опада у односу према 1929. г. Тако је било заклано и увежено у закланом стању:

1929. 1930. коња 83 174 рогате стоке 10.114 8.472 чоклова 956 329 телади 32.774 26.547 свиња до 30 кгр. 15.706 12.274 свиња преко 30 кгр. 31.132 30.852 ситне стоке 14.655 17.029

Једино се повећала потрошња коњског меса и ситне стоке. Ово смањење потрошње одмах се осетило на приходу од трошарине који је пао за близу 100.000 динара

—_ Узрок винарске кризе у Француској и у свету уопште налази се не само у суперпродукцији, него и у смањеној потрошњи. Следећи подаци показују колико се вина по једном становнику потроши у појединим земљама :

литара

1925. 1929. Француска 155 140 Италија 104 92 Шпанија 86 80 Португалија 86 67 Грчка 21 20 Аргентина 62 54 Швајцарска 50 47

— Zbog prevelike ponude slatkog mleka na berlinskoj pijaci rešeno je da se uvede nova uzahsa u trgovini mleka, koje bi se klasificiralo na A-vrstu i na B-vrstu.

Pod A-vrstom razumeva se sveže slatko mleko, koje čint 75% čitave ponude. U B-vrstu se klasificira mleko za preradu.

Od 1. X. uvešće se i diferenciranje u ceni, koja će odgovarati količini masla u mleku. Za зада је сепа А-угаје 19 ртеniga (2.5 Din.), a B-vrste 11 pfeniga (1.5 Din.)

— Prema službenim podacima italijanskog ministarstva trgovine znatno se povećao uvoz žita. U junu 1929. god. je u Italiju bilo uvezeno 2.01 miliona kvintala žita, a u junu tekuće godine 2.21 miliona kvintala, što znači porast od 202 hiljade kvintala.

— Na splitskom. trgu: prodaje se već prvo belo grožđe. koje je rano dozrelo pošto je proleće bilo rano a leto veoma suvo, Cena vatira između 16 i 20 dinara po kg.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Poljoprivredno odelenje Uprave vrbaske banovine raspisalo je konkurs za 18 sreskih polioprivrednih referenata sa fakultetskom spremom i 7 pomoćnika sreskih poljoprivrednih referenata sa srednjoškolskom spremom.

— Ovogodišnji izgledi za poljoprivredu u severnoj Dai maciji su slabi. Belo žito je daio osrednji prihod, dok je kukuruz veoma slab. U nekim krajevima, gde su elementarne nepogode potpuno uništile useve, narod je ponovo preorao polja i zasejao proso i kukuruz. Međutim usled velike suše su i ti usevi propali.

IZVOZ S

POVEĆAJTE

> OVOZ

ADRLATIC OVERSKAS CORPORATION Lta.

Telegrami: ADRIAĆORP, LONDON Кодска: А. В. С. 6, еа.

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA ODGOVARA: BESPLATNO, BRZO,

Pišite: HAYMARKET HOUSE STVARNO 24,Haymarket, LONDON, S. W. k