Narodno blagostanje

Страна 458

вању Кригера за румунске државне шуме не налазе потврде. Он се интересовао о пројекту изградње канала БукурештДунав. Тако јављају европски листови. Колико ми знамо, ни једно од ових питања не спада у сферу интереса г. Ивара Кригера.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Donji Miholjac gradiće svoju električnu centralu, pošto je zagrebačka banska uprava odobrila nacrt a Ministarstvo finansija odobrilo je zajam od 800.000 dinara, koji će otvorili zagrebačka banovinska štedionica.

— Izglasan je budžet grada Koprivnice čiji rashodi iznose 9,555.110 dinara, a prihodi samo 7,803.137 dinara. Alanjak od 1,251.973 pokriće se 100% povišenjem gradskih poreza.

— Према одлуци општинског одбора у Загребу уведене су нове трамвајске карте са сниженим ценама за чиновнике, раднике и сељаке. Карте се деле на јутарње, повратне, блок, пружне, месечне, недељне и чиновничке. Јутарњим повратним картама осигурава се пословном свету подвоз за 50% јевтиније него ли до сада.

— Земунска општина одбила је молбу пољопривредног факултета београдског универзитета, којом се тражи да се земљиште потребно за проширење угледног добра факултета уступи бесплатно. Одбор је мотивисао своју одлуку слабим материјалним стањем земунске општине као и тврђењем да избор Земуна за седиште пољопривредног факултета није учињен у циљу да се Земун помогне и унапреди него из виших државних интереса.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— U rudniku „Dobra Sreća” u Knjaževcu je intervencijom Ministarstva šuma i ruda i glavne direkcije rada, završen spor između uprave rudnika i radništva. Spor je izbio zbog foga, što je sa 1. o. m. uprava htela sniziti nadnice za 6% a istovrsmeno produžiti radno vreme od 8 na 9 sati, zbog čega je 700 radnika stupilo u štrajk. Na osnovu sporazuma radno vreme ostalo je nepromenjeno, ali su nadnice ipak snižene za 3%. Wu dari su se vratili na rad.

ИНДУСТРИЈА

— Закон о пореским и таксеним повластицама за хотелску индустрију проглашен је и ступа на снагу 1. авг. 0. године. Према овим законским повластицама, које ће важити 15 година за хотеле, ресторане и пансионе, висина попуста је у пуној сразмери са висином уложеног капитала. У колико се у изградњу уложи више капитала у толико су и повластице веће. Повластице важе за хотелску индустрију у купалиштима, климатским и туристичким местима, а изузетно за Београд и места која су средишта банских управа. Министар социјалне политике и народног здравља означиће места која се имају сматрати као купалишта, а Министар трговине и индустрије она која се имају сматрати као климатска и туристичка,

— Ovih dana je prvi put u Šibeniku proizveden u visokoj peći preduzeća „La Dalmatienne” feromangan. Cela proizvodnja namenjena je izvozu.

— Francuska vlada je, prema vestima stranih novina uči nila sa fabrikom Junkers ugovor o kupnji izvesnog broja avijona. Međutim ova nemačka fabrika izjavljuje, da su vesti o svršenom ugovoru preuranjene. Francuska se, kao što je po. znato, živo interesuje nemačkim progresom u gradnji avijona.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 29

— Elektro—Makiš, d. d. Beograd. Pod ovom firmom osnovala je Trgovačko-industrijska banka, Beograd novo poduzeće koje ima za zadatak da primi celokupno električno poduzeće u Makišu i da se bavi elektro-pr:vredom. Trgovačko industriska banka u poslovnom pogledu imala je tri noge. Pored čisto bankarskih poslova ona je jedan od najuglednijih manjih industrijalaca drveta i jedan, u snažnom poletu električni indu-· strijalac. U industriskom pogiedu nazvaće se perioda posle rata velikim poletom električne industrije. Ceo se svet elektrificira ı jedina industrija koja je u neprekidnom poletu je električni. To je polje rada stranog i domaćeg kapitala kod nas, jer sm mi tek u početku elektrifikacije naše zemlje.

Uprava Trgovačko-industriske banke sa poznatim poslovnim elasticitetom uvidela se još mnogo ranije, no što se strant kapitalisti pojaviše kod nas sa namerom podizanja električnih poduzeća, da je to posao budućnosti već je, kao što smo videli iz analize bilansa tog poduzeća za 1929. godinu u „Narod nom Blagostanju”, postala jedan od velikih pionira elektrifikacije zemlje. Želeči da tome svom poduzeću dša i u buduće polet koji leži u prirodi ekonomskih prilika i električne industrije u opšte, banka je sasvim mudro izdvojila to poduzeće iz svoga sklopa i ako je ostala naravno glavni akcionar. To je bilo sasvim umesno pre svega zbog toga što se stvara specijalno zakonodavstvo za električnu industriju, što ona računa sx većim olakšicama i povlasticama na koje može reflektirati banka kao takva ili njezino drvno poduzeće; i što je najzad potrebno, da se izvrši podela rada same direkcije, pošto tehnički i komerci= jalno drvna industrija sa elektrikom nema ničeg zajedničkog, sem što olektrika daje drvrioj industriji pogonsku snagu a OVa prvoj gorivo.

Glavnica iznosi pet miliona dinara, a u upravnom Odboru su u glavnom funkcioneri Trgovačko-industriske banke.

— U pogledu elektritikacije Podravine je prema vestima zagrebačkih listova poduzeće „Udruženi rudnici i talionice” d, d. u Zagrebu, koje ima i svoju kaloričnu centralu u Hrvatskom Za

'| gorju podnelo ponudu za elektrifikaciju koprivničke opštine. Po-

nuđači, koji su u zajednici i sa nekim većim belgijskim i francuskim grupama, i koji raspolažu sa kapitalom od oko pola mi< lijarde dinara, imaju nameru, da sprovedu elektrifikaciju čitave savske banovine, te su u fu svrhu zamolili za potrebne koncesije. — Tu skoro održaće se vamredma glavna skupština zemunske fabrike asfalta i krovne lepenke a, d.,, na kojoj će se rešavati likvidacija preduzeća, koje je osnovano u 1924. godiri sa glavnicom od 5 miliona dinara. 1927. god. snižena je glavnica na 3 miliona. Ovo je preduzeće svojedobno preuzelo i firmu Josip Heiman, za fabrikaciju asfalta.

= U Ministarstvu trgovine i ndustrije izrađen je zakom, kojim se oslobađaju uvozne carine sve potrebe za uređenje ho· tela i morskih kupatila. Istovremeno se oslobođavaju i svi nov hoteli na našoj rivijeri i u banjama od plaćanja poreza na 15 godina i to prema naročitoj skali od 15 do 60% prema uloženom kapitalu.

— Prema jednoj vesti „Jugoslovenskog Lojda” ovih dana imaju doći u Beograd predstavnici velikih fabrika svile iz Lyona, koji će održati sa našim predstavnicima svilarske industrije. kon.· ferencije u pogledu podignuća jedne velike fabrike svile u našoj državi. Ova je vest od početka do kraja izmišljena i пеонсз treba da posluži onima kojima smeta najnovije rešenje ekonomsko-finansiskog: komiteta ministara o prodaji sirove svile.

ПРЕЂЕ

R. G. DUN & CO,

ТРГОВАЧКИ ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А, Д. || НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ

Вука Караџића 3.

БЕОГРАД ЗАГРЕБ

Бориславићева | 7.