Narodno blagostanje

19. јули 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 449

МАСЕ МАВОРМО ВЕАСОЗТАКЈЕ U APRILU I MAJU

I. Industriska delatnost.

Dok je teška industrija u celom svetu u jakoj depresiji, dotle je ona kod nas u neobičnom poletu. To bi

stajalo u ostalom u skladu sa poznatom činjenicom, da”

se stran kapital jako interesovao za naše rudarstVC. Zna se da su naših dana u izgradnji rudnici u Južnoj Srbiji. Tako je na pr. proizvodnja raznih ruda skočila za 30% prema januaru ove godine, a za 10% prema aprilu prošle godine. Isto je tako u intenzivnom porasti! proizvađa gvozdene rude, april pokazuje iznos od 42.500 tona, a to je za čitavih 7.35% više no u martu iste i u aprilu prošle godine. Isto je tako u gigantskon: _ porastu proizvodnja bakarne rude; za 44,5% prema ianuaru iste i za 130% prema aprilu prošle godine. A ba karna industrija kod nas ima izuzetan položaj: njezina proizvodnja za prva četiri meseca veća {e od proizvodnje celokupne naše rudarske industrije, izuzev ugali. Bojkot amerikanskog bakra od strane evropskih potrošača samo će da koristi našoj industriji bakra.

Mnogo nepovoljni;a je stanje u aprilu u najvažnijoj grani naše rudarske industrije, u ugljarskoj. Kod nje je proizvodnja opala za 38.000 tona prema martu. (a za 97.000 tona prema februaru). Znači da ceo porast u našoj rudarskoj industriji nije mogao da prihvati radništvo, koje je ugljarska industrija ostavila bez posla u martu i aprilu. Kako skoro 90% ukupne proizvodnje uglja troše saobraćaji!a sredstva (železnice i brodarstvo) i industrija (po pola), to je skakanje potrošnje znak smanjenja broja utovarnih vagona ili obima industriske proizvodnje ili jednog i drugog i u koliko elektrika nije potisla ugal|. Za april imamo smanjen broj utovarenih vagona, kao što vidimo iz naše tablice. A što se tiče industriske proizvodnje, teško da bi se moglo fvrditi, da je smanjena u aprilu i maju. Pre svega broj nezaposlenih radenika opao je u maju za skoro 10% a broj iseljenika u aprilu za preko 50%. Daljč, kao što ćemo videti malo docnije potrošnja industri skih proizvoda u porastu je prema martu odnosno apfilu. S druge strane vrednost izvoza pokazuje jak manjak u maju, dok su cene opale u istom mesecu vrlo malo.

Sve fe okolnosti zajedno daju maha zaključku da je ukupna industriska delatnost u aprilu i maju osta la nepromenjena.

II. Kupovna snaga naroda.

. Opšti nivo cena kod nas pokazuje u periodi martma{ vrlo slab pad, slabiii no u najvećem broju evropskih država. U maju mesecu specijalno imamo jači pad cena dobara koja uvozimo od onih koja izvozimo. Time se u nekoliko pobolišao naš odnos prema svetskom tržištu (ali još uvek ostaje kao glavna karakteristika naše razmene dobara s inostranstvom: relativna jevtinoća naših izvoznih dobara).

· Od trinajest artikala čiju potrošnju registrira naša tablica, devet pokazuju višak potrošnje u aprilu prema martu, odnosno u maju prema aprilu, a četiri manjak. Višak imamo kod alkohola, piva, benzina, duvana, soli, petroleja, žigice, hartije za cigarete i kafe. Manjak imamo kod sijalica (vrio slab), šećera (neznatan), rakije i vina.

Uvoz pokazuje takođe manjak u maju prema аprilu, ali je on više sezonskog karaktera. Maj je normalno mesec fišeg uvoza kod agrarnih zemalja.

II. Novčano tržište.

Za naše neomerkantiliste 1930. godina je vrlo nepovoljna, jer je u njoj samo u januaru trgovinski bilans bio aktivan. Ukupna pasiva za prvih pet meseci iznosi skoro 200 miliona dinara. Međutim gornja tablica poka zuje, da nikad procentualno pokriće sviju obaveza Narodne Banke (u metalu i devizama) nije bilo tako povolino kao u ovoj godini — pasive trgovinskog bilansa. A to mnogo znači s obzirom na povećanje Žžiro-depozita. Pokriće je istina opalo u aprilu i maju za 4,79%, a to je mnogo više no što je pasiva trgovinskog bilansa. Još jedan dokaz da trgovinski bilans nije rešavajući laktor za priliv i odliv zlata odnosno deviza.

Dinar je još uvek odlično pokriven, naravno u ku liko su tačni nedeljni podaci koje objavljuje Narodna banka .

Privatni ulozi kod Državne hipotekarne bank" pokazuju porast iz meseca u mesec. Isto tako i kod Poštanske štedionice. Žiro depoziti kod Narodne bankc i Poštanske štedionice pokazuju manjak u junu. To 01 značilo da je bila veća potreba za platežnim sredstvima, ako ne bi ceo manjak došao od javno-pravnih ustanova. Čekovski promet kod Poštanske ne pokazuje porast već naprotiv manjak. Novčani opticaj je gotovo перготеnjen. Krediti kod Državne hipotekarne banke su u padii u maju.

Zaključak: na novčanom tržištu vlada još uve obilnost usled čega i kamata postepeno opada.

VI. Državni prihodi.

Takse pokazuju u maju prihod od 107 miliona dinara što čini prema aprilu višak od 6,1 milion dinara, a prema maju prošle godine od 10 miliona dinara. Trošarine isto kao i u aprilu.

Carine pak pokazuju manjak 6,8 miliona dinara u maju prema aprilu. Kao što smo videli u maju su pali uvoz i izvoz, te bi opadanje carinskih prihoda bilo pri rodno. Ali ovaj prihod ne pokazuje uopšte tendencij : porasta, što se može objasniti šinjenicom da Sve VIS? uvozimo robu koja podleži manjoj carini.

Državni monopoli su u porastu u aprilu (prema martu) za 16 miliona dinara. Državna poduzeća poka · zuju manjak u aprilu, ali su prva četiri meseca ove EOdine ukupno mnogo jača no prosle godine.

Uprava neposrednih poreza stavila nam je na raspolaganje i podatke o naplati za juni mesec, nepunili pola meseca docnije. To je rekord u brzini skupljania i sređivanja statističkih podataka čak i za mnoge za padno-evropske države!

U maju su prihodi skoro za 50 miliona dinara (33%) veći od onih u aprilu. U jasnu su pak za 36 miliona manji. Ali juni je u pretežno agrarnim хепијата mesec najslabijeg utoka neposrednih poreza. Џ јипа 1029 godine prihod je bio 85,8 a u 1928. godini 87,9 dok je u 1930. godini 104,6 miliona dinara. I u maj: je prihod veći no u odgovarajučern mesecu 1929. i 1928.