Narodno blagostanje

9. август 1930.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Шпекулативна хоса у пшеници — Коначно слаби резултат светске жетве кукуруза — Остала тржишта непромењена.

На светском тржишту жита примећује се у овој недељи велика нервозност, коју су изазвале алармантне досада још неконтролисане вести из Северне Америке о тешкој суши која ће упропастити жетву. Због тога све су житарске берзе веома чврсте: Чикаго, који је још пре 14 дана нотирао 85—-87 центи, нотирао је на дан 6. ов. мес. 96 центи, а на дан 7. ов. мес. курс је почео код 97, попео са на 99.25 те је на крају берзе попустио на 98.25 центи за бушељ пшенице. Сматрамо, да су овде по среди шпекулативни маневри берзијанаца, јер по нашем мишљењу не постоје озбиљни разлози за овако снажан пораст цена: видљиве залихе веома су велике, и ако би овогодишња светска жетва подбацила чак и за 20—30 од сто, увек још не постоје разлози за бојазан. Свакако је ова хоса симптоматична за расположење на американским тржиштим ; она је у толико интересантнија, што су се у последњој недељи појавиле потпуно неочекиване и веома велике понуде руске пшенице (80—100 хиљада тона) која се интензивно нуди; ове би понуде у нормалним приликама морале оборити цене, нарочито оне северо-американске робе, пошто руска роба одговара квалитету Манитобе ] и П. Међутим, то није случај. Блиска будућност има да рашчисти ситуацију и показаће се, у колико је ова нагла хоса стварна и оправдана: по нашем мишљењу је извесна резерва веома умесна, јер се зна, да се у Америци може трговати чак и метереолошким извештајима.

Код нас у Европи је ситуација много мирнија; последњих дана, под утицајем развоја цена у Америци, цене су и код нас показивале чвршћу тенденцију, те нотирају:

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 511

Бачка пшеница 177—180, лађа Тиса 185—187, Барањска нова 167—172,

Кукуруз је у почетку недеље нешто изгубио од своје чврстоће, али се је у другој половини недеље цена опет поправила. Чикаго нотира 101—103 центи за бушељ, а код нас се тргује на бази од 135—140.

Понуде су веома слабе, због чега су ефективни закључци минимални. Ван сваке је сумње да ће жетва кукуруза у овој години жестоко подбацити и код нас и у осталој Европи као и у Америци; ту ни киша више не би могла помоћи. На основу добивених извештаја горња је Бачка већ сада без робе и купује у јужним и западним крајевима. У Срему, Славонији и Србији стоји кукуруз врло повољно и киша која је у тим крајевима последњих дана падала, имала је најповољније дејство.

Код бербе хмеља очекују се квалитативно добри резултати. Колонијална тржишта нису променила тенденције из раније недеље: кафа, шећер, пиринач и гума и даље су лабави ; извештаји са тржишта памука нешто су постали оптимистичнији због великих тражња у американској трговини. Вуна је остала непромењена, а јута је лабава.

Поправила су се метална тржишта : бакар има јако повећану тражњу (због снижених цена) а цинк је чвршћи : због повољно завршених преговора новог међународног картела. Олово и калај су непромењени.

Лабава су тржишта угља и гвожђа ; ситуација није ни мало променила.

У дрву је ситуација веома мирна, цене лабаве; тржиште кожа је мирно и без промена.

Без интереса су и тржишта стоке, код врло малих догона непромењених цена. Једино је маст, у вези са поскупљењем кукуруза нешто скупља.

у овој недељи се

азаививи штапа шав штиво ова

НРАЉЕЕ

ИМЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

ЦЕНТРАЛА У А — TON у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Скопљу.

2гзвелеатенвезвнњнининмиплениахалненнинниуњнњниавиики ен

пина и ши шав ша во ваш

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ сваком физичком и правном лицу, плаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ

и сваки власник чековног рачуна може наређивати исплате у све ев= ропске и ваневропске земље. 5

HPMMA У ЛО ЋЕ НА ШТЕДБЉУ Штедна Књижица Поштанске Штедионице најпогодније је средство за штедњу, јер - се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова. ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА.

иврил»- “= шимавапанапцивквивнлонинввшаавовано вили ови

РА 6 = 2 O i

в Потребна обавештења даје Поштанска Ш]тедионица и све поште у земљи.

m ||} За улоге на штедњу код Поштанске Штедионице јамчи држава s 5 a 8