Narodno blagostanje

27. децембар 1930,

стављање пореских предлога, спискова и распореда имају пореске управе свршити до 15. марта а најкасније до 15. априла, а седнице пореског одбора почињу 1. априла а у другом случају најкасније до !. маја 1931. год.

— Монополска управа издала је наредбу, да гросисте дувана могу продавати цигаретни папир само оним деталистима, који купују резани дуван и то на 2 клгр. дувана 100 књижица цигаретног папира. Детаљисте могу на једно пакло дувана продати највише једну књижицу цигаретног папира. Поводом овога обратиле су се привредне коморе на Министарство финансија да се ова наредба укине.

— Ба молбу привредних организанија Министарство финансија издало је наредбу финансијским дирекцијама, да одмах после извршене цензуре извести пореске обвезнике о резултату.

— Мапарска влада проучава предлог Савеза инжињера и архитеката, по коме би сва предузећа и установе, које ложе страни угаљ, требало јаче опорезовати, док би се онима, које буду ложиле домаћи угаљ, дали дугорочни кредити.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Министарство совијазне политике и народног здравља одобрило је инвалидима божићну припомоћ у износу од 500.000 динара, која је раздељена преко свих обласних одбора у земљи,

— У Енглеској је конгрес делегата одобрио завођење радног времена 0 Досадање наднице важе до 31. o на неко време избегнут штрајк.

— У Енглеској памусној издустрији у Лепкешајру дошло је до сукоба између радника и послодаваца због снижења надница, које послодавци намеравају провести почев од 5. јануара идуће године. Постоји бојазан да не дође до штрајка 590.000 радника.

— У Мемачкој је завршен сукоб због тарифе банкарских намештеника. На крају су намештеници ипак пристали на 6%-но смањење плата.

— Америчком парламенту поднесен је предлог да се царина на бакар повиси на 4 цента (2,24 дин.) по килограму. Америка хоће на овај начин да присили топионице да се подвргну политици цена америчког бакреног картела, јер је парина од 4 цента по килограму исто што и забрана увоза. Међутим ово не би било добро, јер би због тога силно нарасле европске резерве бакра, па би то чинило јак притисак на цене бакра на светском тржишту.

— Претставници поморана и Мировинског завода за приватне намештенике у Љубљани воде преговоре о пензионом осигурању помораца, јер су сада осигурани само капетани и стројари. Начелно је постигнут споразум, а у јануару идуће године одржаће се у Сплиту нова конференција на којој ће се донети дефинитивна одлука.

— Ма саставку делегата Удружења банкарских чиновника у Београду и Савеза банкарских чиновника у Загребу и њених подружница у Сарајеву, Љубљани, Цетињу и Сплиту, утврђени су модалитети спајања тих друштава. Закључено је да имовина београдског удружења остане као имовина Београдске подружнице Савеза банкарских чиновника Ју-

рударских радника д 90 часова за 14 дана. 1931. године. Тако је

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 825

гославије, и да она проведе организацију свих банкарских и приватних чиновника на територији Београда, Моравске и Вардарске бановине. Удружење банк. чиновника у Београду сазвало је ванредну скупштину за 28. т. м. када ће се одржати и конститунрајупа скупштина новоосноване подружнице. Како је новосадско Удружење банкарских и приватних чиновника донело решење о спајању са Савезом, постојаће јединствен Савез банкарских и приватних чиновника.

— Нов закон с синдикатима поднела је леберистичка влада Доњој кући. Те измене садрже ове одредбе: штрајк из солидарности и симпатије сматра се као легалан ; синдикални фондови не могу одговарати ни за какве накнаде штете; појам застрашивања радника који хоће да раде (штрајкбрехери) врло је сужен ; синдикати имају право од својих чланова узимати улоге за политичке циљеве, а ко неће да их плаћа, мора то изрично изјавити ; чиновници могу основати своје синдикате. Новела оглашава за нелегалне само револуционарне штрајкове. Овај ће закон 22. јануара бити на другом читању. Тај ће дан бити од судбоносног значаја за владу Макдоналда.

— Рајх је стказао тарифу државних намештеника у држ. привредном подузећима за 31. јануар 1931. год., јер ови не пристају на 6 одстотно снижење плата, које предвиђа уредба од 1. т. м. Стручне организације су изјавиле де сами приноси за социјално осигурање износе 13 од сто намештеничке зараде.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— У Белгији је објављена уредба, по којој од 5 јануара идуће године сва јаја, увезена у количини од најмање 100 комада, морају бити жигосана са ознаком из које су земље.

— Чехословачко-немачки уговор у обостраном контигетирању извоза угља истиче крајем године. Преговори за продужење нису успели, али је у последњем моменту направљен провизориум до краја марта.

— Како изгледају заштитне царине у пракси. 1921. године донешен је у Енглеској закон о заштити царина на боје, чија производња до Светског рата није уопште постојала. Требало је штитити младу индустрију. Царине су имале заштитни карактер. Пре неки дан је у енглеском парламенту од стране конзервативаца поднесен предлог да CC продужи важење тих царина. На супрот влади г. Макдсналда парламент је изгласао продужење. Тако васпитне царине трају толико исто колико и заштитне — вечито!

— Колико је протекционизам узео маха у Европи најбоље нам служи као доказ чињеница да се Немачка и Аустрија, државе међу којима постоје политички најсрдачнији односи, имали велике тешкоће да закључе трговински уговор. Тај је уговор сад усвојен од стране аустриског парламента. И ако је далеко од облика царинске уније ипак садржи знатно смањење царинских ставова.

— У Букурешту he се ових дана конституисати румунско-мађарска трговачка комора, чији ће претседник бити кнез Бранчивано.

— Мапарско Министарство финансија објавило је списак врста робе, за које увозници треба да поднесу уверење о пореклу.

чемпвинипшивирасантнонвсагневнасаншваноинвррписиицекилкутаезоптриваинамниввимагаиолаиоазаокнимииппмапинвишвочовичовошо ово

ФРАНЦУСКО СРПСКА БАНКА

У БЕОГРАДУ ИЊЕНЕ ФИЛИЈАЛЕ

Доларске 7%, Облигације Пржавне Хипотекарне Банке 1927. год. (Селима

Доларске 7'; и

по НАЈПОВОЉНИЈИМ УСЛОВИМА

БИ а че Fr AJ

8'/, Odmmrammje JIpmamnor Cnompmor Sajma om 1922. romame (HBJM(PdBN%

21 9, Обвезнипе Ратне Штете (КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ОБЛИГАЦИЈЕ КРАЉ, ЈУГОСЛАВИЈЕ

жатавадлинанивиипвпивоннипалпвнанкааиншвкишавиисагранпсовившикснивввсок аспие

, .

лавинозашововвивсоишвокоивваввовнлнооњ