Narodno blagostanje

трана 824

ОБАВЕ]

Уз данашњи број „Народног Благостања“ прилаже се садржај за целу 1930, годину. У исто време скреће се пажња п, претплатницима да су готове у платну израђене норице по цени од 15.дин. комад,

НОВЧАРСТВО

— Народна банка примила је од федералне резервне банке из Њујорка извештај да је ова снизила дисконтну стопу -са-2 и-по-на 2 од сто.

— Нове новчанице Народне банке од 10 и 100 динара, које ће, како смо јавили, носити наслов Краљевина југослаБија са датумом издања 1. децембра 1929. год. пустиће се у оптицај 21. јануара 1931. год.

— Банка за Међународне обрачуне делегирала је једног свог чиновника да помогне Шпањолској банци при провођењу стабилизације пезета, чији је курс због немира у Шпанији јако пао. Према данашњем стању пезете сумња се да ће се стабилизација моћи провести у релацији 40 пезета — 1 фунта ст., како се у почетку намеравало. |

— У Америци је нових 30 банака пало под стечај. Од половине новембра до данас пало је под стечај 185 што мањих што већих банака. у

— Совјети су осудили Кореанске банке у Владивостоку због недозвољених спекулација девизама на 2,6 мил. рубаља (око 72,8 мил. дин.) новчане казне,

— U New-Vorkti sti pala pod stečaj dva investment-tresta Dankus Corp. i City Financial corp. posestrima društva banke ot United States. Pasiva kod prvog iznosi preko 17 mil. dolara (oko 952 mil. din.), kod drugog se još ne zna.

— Ha лондонској ефектној берзи проведена је реформа. Чланство је подељено у две категорије. Чланом прве може се постати само путем куповања. Према томе се ово чланство може и продати. У другу категорију спадају чиновници берзе, који су службом заслужили чланство. Они по новој уредби немају право на продају ни уступање својих чланских места.. За једно чланско место плаћало се до 1600 фунти стерлинга (432.000 дин.), а данас стоји 300 фунти стерлинга. Мора се за то имати четири јемца.

= Амерички парламенат је одредио комисију, која ће истражити узроке све чешћих банкарских стечајева, чији број у 1930. год. износи округло 1100.

— Банковна политика и банковни кредит зове се извеп. гај, који је објављен од немачког Анкетног комитета 35 проучавање услова производње и тржишта. Интересантна је констатација да банке у много мањој мери одређују правац индустријске политике, него што се то њима обично приписује. Узрок је томе оштра конкуренција као и питање престижа, који приморавају да се узимају у обзир у првом реду банковно-политички моменти: ликвидност, рентабилкост, сигурност и т. д. Могућност за опште привредно-политичко деловање при подели кредита је тиме умањена. У појединостима показује извештај слаб значај мањих кредита Од целокупне суме кредита код 3 велике банке отпало' је на мале кредите 4.2%, а на кредите преко 100.000 марака 72%. Од подељених кредита отпада највећи део на индустрију финалних продуката.

— Управни одбор Бенке за Међународне обрачуне одобрио је Летонској банци 500 својих акција, и Литавској

банци је одобрио 200 акција, чим се регулише питање стабилизације новца. ;

НАРОДНО ВЛАГОСТАЊЕ ТАЈНА СЛУ2

| фепћец.

Бр 52

— Мипсћепзка berza je ovih dana proslavila stogo-

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— По новом уговору између пољске владе и Ивана Кригера, Пољска спрема закон по коме се монопол жижица проширује на све врсте упаљача, повећава цена жижица, тако да ће влада од тога имати ВИШАК прихода од 13 милиона злоти а закупац од 4 милиона.

— Енглеска је платила Америци 94,39 мил. долара (5285.89 мил. дин.) и то 28 мил. за отплату, а остатак за камате ратних дугова. Досада је Енглеска отплатила укупно 1285.15 мил. дол. Њен се ратни дуг смањио на 4,388 милијарди дол. (246.288 милијарди динара). Том приликом енглески листови пишу, да мора доћи до ревизије ратних дугова, који су неиздрживи.

—У Аустрији Не се порез на аутомобиле и моторе, кеји се разрезивао према броју коњских снага, заменити са трошарином на бензин и модацијом од аутомобила однесно мотора. Трошарина на бензин износиће 13 гроша (око 1.05 дин.) од километра. Увозници и произвођачи бензина биће приморани при увозу односно производњи да откупе извесну количину шпиритуса, а влада неће донети наредбу о примешању шпиритуса средствима за погон, као што је немеравала. Порез на аутомобиле ће износити просечно 320, а на моторе 40 (2560 односно 320 дин.) шилинга годишње, а одрезаће се према количини кубних цечтиметара цилиндричне цеви. Оба пореза ће служити за одржање и градњу. путева.

— На седници банскога већа Вардарске бановине одр«аној 22. 0. м., претресао се буџет за 1931./32. годину. Редовни расходи износе 67. 516.569 динара, а редовни приходи 45.825.169 динара. Према томе ВИШАК редовних расхода изпоси 21.690.800 динара. Овај ће се вишак расхода покрити ванредним приходима, који су предвиђени у суми од динара 32.090.800.

= Суботичка општана завршила је прорачун бупета за 1931./32. годину. Предвиђена је сума у износу од динара 41.068.000. Приходи износе 30.779.000 динара. Према томе је мањак 10.280.000 динара.

— Дирекција румунских железница решила је да исплати своје заостале обавезе од 1926. до 1929. год. и то иностране потпуно а домаће 15%-но.

— Потписан је Закон о здравственим задругама. Ове могу оснивати, градити и уређивати здравствене установе ; постављати задружне лекаре и друго потребно стручно особље ; оснивати и држати задружне апотеке ; предузимати радове на асанацијама у местима и на подручју где постоје ; предузимати и друге радове за унапређење села. Њима ће се одобравати бескаматни зајмови према одредбама и под услозима прописаним Законом о помоћи за санацију села. Савез здравствених задруга, чије је седиште у Београду, врши надзор над стручним и новчаним пословима задруге. Он прима сталну државну помоћ, која се уноси у буџет Министарства социјалне политике и народног здравља.

— Министарство финансија упутило је распис свим пореским властима о пореским пријавама за 1931. годину, по коме се наређује да се позову порески обвезници на подношење пореских пријава течевине и пореза на пословни промет паушалних платаца за г. 1931 у времену од 5. јануара до 5. фебруара 1931. Порески обвезници, који порез на пословни промет плаћају по књизи обављеног промета, дужни су поднети скупну пријаву о целокупном промету

обављеном у г. 1930. најкасније до 31. јануара 1931, г; Са-