Narodno blagostanje

17. јануар 1991.

НАРОДНО ВЛАГОСТАЊЕ

Страна 43

— Zagrebačka opština objavila je podatke o prodaji Ži- ı

vežnih namirnica po trgovima i na pijaci Dolac u 1930. godine. U Zagrebu ima 16 mlekara sa 68 prodavnica mleka i mlečnih proizvoda (osim ovih prodaje Se mleko u 22 trgovačke radnje). Potrošeno je prošle godine 16,7 mil. litara mleka, 199.960 litara kajmaka, 169.330 kg butera i 248.400 kg sira. Dalje ima 390 mesarnica i trgovina suvim mesom, 7 prodavaonica zaklane živadi, 7 divljači i 30 ribe. Na pijaci je prodano svega oko 2 mil. 685.000 kg mesnih proizvoda.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Удружена дрвна индустрија А. Д. У Бреслави 58кључила је уговор са трговинским заступништвом Совјета о лиферовању 50 хиљада кубних метара дрвне грађе за грађевинске циљеве, која се има лиферовати у току ове године по једној просечној цени. Бреславска фирма добива провизију а цена која се постигла преко тога дели се по извесном кључу. Руси су се обавезали да за време трајања овог уговора не продају дрва у Немачкој.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— У Пољској је Министарство спољних послова пред“ ложило парламенту на ратификацију трговинске уговор= са Немачком, Мађарском, Шпанијом, Грчком, Португалијом, Румунијом и Египтом.

· — JV Египту су царине на неке руске аграрке производе удвостручене. Русија има извозну централу у Цариграду, одакле преплављује робом суседне земље. ~ — При чехословачком Министарству трговине основано је Оделење за међународну привредну сарадњу. Сврха

"му је да припреми царинску и трговинско-политичку сарадњу на темељу међународних споразума, даље сарадња ·у законодавним мерама у овој области, и питање чланства у међународним организацијама трговинско-политичког карактера. Начелник је Др. Виктор Хавлас. |

| — Мађарска влада израдила је осмогодишњи план за стандардизацију пшенице. У том времену ће трошкови производње бити прилагођени ценама на светском тржишту.

— Ми смо јавили да Мацарска намерава завести парену од 5800 дин. по вагону на дрва за гориво, које је досад имало слободан увоз. Ова мера би тешко погодила румунске извознике, који су упућени на Мацарску. То је разлог да је румунска влада ових дана уложила оштар протест под претњом да ће на мађарску робу ударити високе царине,

И тако може лако и са ове стране да дође до царинског рата.

— Румунија је снизила за 20 од сто тарифу за подвоз дрвета за гориво за извоз.

— Између Чехословачке и Пољске прети да дође до озбиљног трговинско-политичког сукоба. Повод томе је чехословачка царина на свиње, која је по истеку уговора са Маџарском повишена од 85 круна (122 дин.) по комаду на 393 (657 дин.) на 100 клг. живе ваге за државе уговорнице, а 572 круна за Маџарску. Пољски извозници су затражили заштиту од владе. Ова је сместа одредила делегацију, коју ће ових дана одаслати у Праг, да преговара о ревизији садањег трговинског уговора. Пољска тражи категорички снижење царине на свиње, у противном ће отказати уговор. С друге стране чески аграрци стоје непопустљиви на своме становишту. Ческа влада се нашла у веома незгодном положају, пошто не сме допустити да дође до царинског рата и са Пољском, јер то не би могла издржати.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Кметијска дружба у Љубљани поднела је влади претставку у којој моли да се сељачкој деци испод 18 година забрани рад по фабрикама. С обзиром на све већи недостатак радне снаге на селу.

_ L ФОсечка берза рада, по угледу на Сарајевску, подићи ће склониште за раднике који долазе да нађу посла у Осијеку. Радницима ће бити обезбеђена јевтина храна и преноћиште. Осечка општина је предвидела извесне кредите у свом годишњем буџету за ове сврхе.

— Привредно-финансијски комитет Министарства примио је од Министарства пољопривреде предлог Закона о уређењу аграрних односа у јужној Србији и Црној Гори, као и правилник за извршење овог закона. Исто Министарство доставиће овом комитету за најкраће време закон о уребењу аграрних односа у северним крајевима.

ПОЉОПРИВРЕДА

__ Министарство финансија донело је решење по коме се више неће наплаћивати увозна царина на препарат уранија зеленило, који служи као средство за уништавање гусеница, као и на завоје којима долази овај препарат. Приликом увоза у нашу земљу мора се доказати фактуром и уверењем да је производ из фабрике Пфланценшуц и комп. аз Франкфурта на Мајни, пошто она једино израђује овај препарат.

__ На седници опијумске комисије Друштва Народа у Женеви наш делегат поднео је амандман којим захтева да се земљама произвођачима опијума омогући прерада истог у границама медицинских научних потреба. Немачка, швајцарска и енглеска делегација су упорно стале против овог 34хтева. Међутим турски и јапански делегати су потпомагали наш предлог.

— Предвиђа се да ће у Херцеговини ове године бити откупљено око 450 вагона дувана.

__ за подизање и уређење среског расадника у Призрену одобрена је сума од 4170 хиљада динара.

= У току прошлог месеца Управа Вардарске бановине разделила је у свом подручју око сто хиљада садница за пошумљавање 40 хектара неплодног земљишта. Сађење се врши под надзором стручних органа.

— Banska tprava u Sarajeva otvoriće u voćarskim kraievima pletarske tečajeve, u kojima će se seoski mladići родиčavati u pletenju korpi za pakovanje voća. Osim toga na једпој konferenciji, održanoj prošle nedelje u banskoj upravi, zaključeno je da se u Sarajevu otvori zadružno-gospodarska škola.

— U Primorskoj banovini otvoreni Su krajem decembra 1930. godine skoro u svim srezovima zimski poljoprivredni tečajevi i to: 30 po tri nedelje, a 5 po šest nedelja. ако је влада на Куби предузела најстрожије мере да спречи спаљивање шећерне трске, спаљено је у провинцији Мантагас преко 30.000 вагона. Пољопривредници пале масама трску да би је заменили рентабилнијим биљкама.

— У Прагу ће се од 5—8 јуна одржати петнајсти међународни пољопривредни конгрес. Рад ће се поверити секцијама : за аграрну политику и пољопривредну управну науку, за пољопривредну наобразбу и пропаганду, за пољопривредно задругарство, за сточне производе, за пољопривредну индустрију и за женски рад у пољопривреди.

А === Ба

ИНДУСТРИЈА

— Potrošnja električne strije ti Maribori porasla je u 1930. godini na 10.5 miliona kilovata prema 9 miliona u 1929. godini. Interesantno je, da je Maribor, sa svojim 35—40.000 stanovnika potrošio skoro duplo onoliko struje no Ljubljana sa 65— "0.000 stanovnika, koja je potrošila svega 5.4. mil. kilovata.

— Sve naše novine preštampale su iz čeških listova vest, da će se u Bosni podići jedna velika železara, koju bi izgradila čehoslovačka fabrika Vitkovice. Glavnica Ove novč fabrike iznosila bi 500 miliona kč, odnosno 850 miliona dinara, koju bi uplatila čehoslovačka fabrika, a naša država imala bi otplaćivati troškove gradnje i uređenja dugoročnim liferacijama Že-