Narodno blagostanje

31. октобар 1931.

САОБРАЋАЈ |

— Čehoslovačka železnica odobrila je sniženu fiarifu Za ugalj iz Poljske namenjen za Jugoslaviju. Uslov je da je naj- | manja količina 18.000 tona a pruga Česki Dječin-Komoran. Povlastica važi retrogradno od 1. oktobra do 31. decembra.

— Тешка привредна депресија изгледа да није нимало 'нашкодила дунавском бродарству, као што је то случај н. пр. са оним на Рајни, Лаби и т. д. Теретни саобраћај се још појачао према прошлој години. Лучки магацини Братиславе и Коморана препуни су робе, док велики број бродова чека на истовар. Довозе највећим делом жито, а узимају угаљ, нафту и др. за балканске државе.

— Аустријске државне железнице повећале су путничку тарифу за 20%.

ЈАВНИ РАДОВИ

__ Решењем Министра грађевина, одобрен је елаборат за другу етапу радова Болнице за умоболне у Н. Саду, у ревидованој предрачунској суми од 1,631.180.64 динара.

— Управа државних монопола гради велико дуванско складиште у Куманову. Градња ће стајати 5,500.000 динара - —_ Решењем Министра грађевина одобрен је генерални пројекат Латералног канала са потребним објектима за одводњу Биђ-Поља у ревидованој предрачунској суми од 11,727.149.07 динара.

КРИЗА

— Француско контингентирање увоза свиња довело је Холандију у велику незгоду. На граници се налази многобројна стока, спремна за увоз у Француску. Ако и Бел-

НАРОДНО

гија не дозволи увоз, наступиће слом цена. На енглеском тржишту су због превелике понуде сланине цене пале за, 5 no 6 шилинга (65 до 80 дин,) од 100 кгр. |

— Шена поврћа у Холандији пала је испод коштања, јер Немачка, до скора главни купац, сада скоро ништа не увози, а Енглеска мало. Цена првокласног карфиола износи по глави 22,5 паре, салате 10 пара, а купус се не може продати. Нуди се 100 главица за 11 дин. И T. M.

Из ПОСЛОВНОГ СВЕТА Трговачки регистар.

„Вага“ д. д. за производњу и трговину вага и утега у Загребу, у ликвидацији. — Хрватсак свеопћа кредитна банка д. д. у Загребу, упис брисања д-ра Фелнер Алфреда, равнатеља. — југословенско а. д. за трговину свилом у Загребу, упис брисања члана равнатељства Вајс Луја. „Адриабауксит“, рударско индустријално д. д. У Загребу, упис новог члана равнатељства Оскара Фриче. — „Д. Михољачки млин на ваљке д. д.'. уписано да се седиште друштва налази у Загребу. — Д. д. за електрична, прометна и индустриска предузећа у Земуну, уписан као члан управног одбора инж. Там Себастијан.

Годишње скупштине.

5. новембра: Велико-бечкеречки извозни млин д. Д, Велики Бечкерек (ред.).

10. новембра: Дрвиње д. д. у ликвидацији, Загреб

(ванред.). — „Метропол“ д. д. за ширење филмске инду-,

стрије и уметничких приредаба у Загребу (ред.) 11. новембра: Љуштиона риже д. д. у Загребу (редовна). U hotelu „Splenđiđ” sobe su vrlo čiste; svaka soba ima toplu i hladnu tekuću vodu i centralno grejanje.

U hotela „Splendid” cene ви vrlo umerene: soba sa 1 krevetom od din. 40 đe 70, soba sa 2 kreveta od d. 60—100.

„IPLENI

BEOGRAD,

BJLIAPOOT ATE 8; Страна 691

15. новембра: Осјечка творница коже, д. Д. У Осијеку (ванред.).

21. новембра : „Албус“ творница сапуна M. M. y Новом Саду (ванред.).

23. новембра: Ван Беркеров патент машине за резање и ваге д. д. у Загребу (ред.).

24. новембра: југословенско купалишно M. M. y Загребу (ред.).

Лицитације.

Технички одељак у Пећи, 27. новембра, за израду кла-_ нице у Кос. Митровици (340.498.87). — Техничко оделење града Сплита, 13. новембра, за градњу канала за нову царинску станбену зграду (477.053). — Технички одељак у Шапцу, 30. новембра, за оправку пута Шабац— Лозница (499.962). — Инжињерско одељење команде Ш армиске области у Скопљу, 27. новембра, за уређење војног сењака у Прилепу (378.827.93). — Технички одељак среског начелства у Шапцу, 17. нов. ради набавке материјала за пут бр. 56. Сок. механа—Богатић (809.406.74). — Технички одељак у Беранима, 18. новембра, за просецање бан. пута Колашин—Мојковац—Слепач Мост (500.000). — Рачунско-ековомно одељење Министарства грађевина, 21. новембра, за израду моста од армираног бетона преко реке Топлице у Прокупљу (559.921).

РАЗНО

— По примеру Немачке и Аустрије и у Чехословачкој је успостављено звање комесара за штедњу. За комесара је именован д-р В. Шторкан, а за заменика начелник Министарства финансија 3. Риц. Дужност му је да спречи евентуално прекорачење сума одобрених у буџету и по могућности делује да се постигне уштеда на истим.

— Аустрија је снизила царину на маст од вл. круна (337,5 на 112,5 дин.) од 100 кгр.

— На конференцији бродовласника и помораца, одржаној 23-28 октобра у Сплиту, донет је закључак да се образује паритетни одбор помораца и бродовласника, који ће израдити пројект уговора о радним односима. Поред тога, овај би одбор имао донети коначну одлуку по ликвидацији спора око исплате девалвираних фунти.

— Konferencija država, koje su ograničile deviznu irgovinu, održaće se ne u Beču, kako је to nameravano, mego u Pragu.

— U Čehoslovačkoj se priprema zakon o standardizaciji poljoprivrednih proizvoda. |

— Мађарска Народна банка исковаће у границама одобреног контингента од 65 мил. пенге (650 мил. дин.) 2 мил. ком, сребрног новца од 2 пенге (20 дин.).

— Франпуско-шпански преговори за закључење трговинског уговора повољно су завршени.

— У Бриселу је основана фирма Шосир—Бата са главницом од 1 мил. фр. (1,5 мил. дин.), чији је задатак да успостави у Белгији систем Батиних продавница обуће.

— Пољски извозници кромпира затражили су од владе веће тарифске подвозне олакшице на железницама, да би

30 на 10

тако могли издржати немачку конкуренцију на европском

тржишту.

— Француски извоз у септембру ов. год. повећао се од 2316 на 2434 мил. (5,14 на 5,4 милијарди дин.), а увоз од 3190 на 3344 мил. (7,08 на 7,42 милијарди дин.). Дефидит се повећао на 910 мил, фр. (2,02 милијарди дин.) У

Ko samo jedanput odsedne n hotel „Splendid” uvek će posle odsedati u njega, jer se u njemu ima najveća udobnost i nalazi se u centru varoši, sproću Dvora, Brianova (ranije Dvorska) ulica br. 5. — Telefon: 22693