Narodno blagostanje

Страна 492

pravo da pristupe ograničenju uvoza; Francuska je to iskoristila i uvela je nove kontingente; sada je talijanska vlada pristupila represalijama, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Francuskoj, jer novim ograničenjima veoma je pogođen francuski izvoz u Italiju. Ali Francuska ne može ništa drugo da uradi nego da pristupi represalijama, čime će se potpuno uguSiti saobraćaj robe između obeju zemalja, što je naročito nepovoljna za Francusku, jer je Italija jedina veća zemlja sa kojom је francuska spoljna frgovina aktivna,

Ovaj konflikt je najbolje pokazao Francuskoj da je njena nova trgovinska politika, koja je našla Svoj puni izraz u ugovoru sa Italijom, nož sa dve oštrice,

— Преференцијални уговор између Мађарске и Италије ступио је на снагу. У њему се предвиђа преференцијал за 1.7 мил. квинтала мађарске пшенице; тиме су бриге за извоз мађарског жита скоро уклоњене, јер изборни вишак пшенице неће ове године, укупно са ражи, износити више од 3.4 мил. квинтала. Сем тога У уговору се предвиђа преференцијал за волове од 1000 комада недељно.

ИНДУСТРИЈА

_— Ових дана завршила је са радом петролеумска конференција у Паризу, којој су присуствовали сви већи епглески и амерички концерни и румунски продуценти, Руси нису суделовали. О току и резултатима конференције зна се врло мало, јер је све држано у тајности. По завршетку издан је само један коминике у коме се каже да је постигнут споразум између великих концерна и румунских продуцената о Бегулисању тржишта, и то на тај начин, да се одржи данашње стање на тржишту не проширујући извоз на нова тржишта, Тиме је, каже се, постигнуто стабилизирање стања на извозним тржиштима. Према једној изјави директора Ројал Дача Кеслера, на конференцији није било говора 2 повишењу цена и ограничењу производње.

Међутим, према неким вестима изгледа да је постигнут споразум и о повишењу цена на појединим тржиштима од 1 октобра ове год.; у сваком случају, ова конференција је само почетак међународне организације производње и продаје нафте, јер ће за кратко време, могуће још у септембру доћи до нове конференције, која би испитала могућност даље сарадње. У вези са овом конференцијом говори се и о евентуалном суделовању Руса на њој, што је од необичне важности за сваки међународни споразум, нарочито у погледу повишења цена, јер Руси могу својим продајама да на неким тржиштима угрозе политику цена осталих продуцената.

— General Electric Co. iz Nju-Jorka iskazuje u prvoj polovini 1931. godine čistu dobit od 7.65 mil. dolara prema 21.54 u isto doba prošle godine. Po akciji isplaćuju 27 centi prema 75 prošle godine.

ПОЉОПРИВРЕДА

— У циљу повећања продукције јечма у земљи, у овогодишњој жетвеној кампањи раздељено је од стране пивара пољопривредницима 127.279 килограма селекционог јечма за сетву. Семе су поделили: Пивара Лазар Дунђерски 4860 килограма, Апатинска и кулска пивара 5.000, Пивара ]. Вајферт Панчево 8.700, Парна пивара Јагодина 37.367, Пивара Ђорђе Вајферт, Београд 71.350 килограма, Овај акт пиварских фабрика уследио је као последица недавно одржане конференције стручњака Министарства пољопривреде, произвођача пиварског јечма и претставника наших пивара, на којој је одлучено да се приступи што интензивнијем гајењу домаћег пиварског јечма да би се створила могућност да се

јечам гаји у довољним количинама у земљи, а не да се уводи,

из иностранства. — У циљу побољшања квалитета јарих усева и конкурентског оспособљавања наших пољопривредника на стра-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 31

ним тржиштима, Министарски савет је решио, да се из буЏета Државне пољопривредне закладе изда као помоћ за ову год. сума од 900.000 динара, која ће се употребити за за набавку семена јарих усева. Набавку семена извршиће банска управа а издаваће га преко среских пољопривредних референата на једногодишњу позајмицу интересентима.

— Према реферату г. Најдановића, ген. директора Призада, поднесеном конференцији у Министарству трговине и индустрије, наш овогодишњи извозни вишак пшенице биће 5—415 хиљада вагона.

— Овогодишња жетва жита у Бугарској ће, према писању новина, једва задовољити домаће потребе.

— Према званичном извештају очекује се у Мађарској да ће овогодишња жетва изнети 15,800.000. квинтала пшенице према 19,700.000 прошле године, Жетва ражи цени се на 7,200.000 квинтала према 5,500.000 прошле год., јечам 5,800.000 према 5,600.000 КВ, 306 2,400.000 према 1,900.000 квинтала у прошлој години. j

— Немачка је купила у Мађарској 150.000 квинтала нове пшенице,

САОБРАЋАЈ

— Министар саобраћаја одобрио је да се успостави телефонски саобраћај између Крања и сваког места у Белгији; Чаковца и Постумија, Венеција, Милано и Ђенова у Италији, затим Вараждинских Топлица и свих места у Маџарској.

— Према службеним подацима концем пр. год. било је у дравској бановини 1065 особних и 734 теретних аутомобила и 170 аутобуса. |

— Крајем прошлог месеца у Дубровнику је обустављен трамвајски саобраћај.

— У Сједињеним Америчким Државама је железнички државни контролни уред одобрио спајање источних железничких подузећа у четири велике организације и то; Newyork Central, Pensylvania, Baltimore and Ohio, Chesapeаке апа Оћо. Фузионисана подузећа заједно обухватају капитал од 10 милијарди долара и 85.000 километара пруга. Државни контролни уред се иницијативом Хуверовом одлучио на ублажење закона против железничких трустова, јер је слободна конкуренција код приватних железница била врло штетна. Постојале су многе конкурентске линије. Државни контролни уред најпре је покушао да нађе излаз да се независне железнице удруже у једну пету организацију Мађазћ. Али ово је друштво тако ослабило да је дошло концем прошле године под стечај. Сада се верује да се створила основа за повољан развој железница и с тим у вези и скакање железничких папира, који су покрај градских хипотекарних папира спадали међу најгоре. Индекс железничких акција концем јуна је исказивао стање које је било само петнаести део стања у септембру 1929. године, док су индустријске опале само на деветину.

ма

КОЊУНКТУРА

— Управа рудника у Љубији пре годину дава је услед смањеног волумена посла, редуцирала број радника од 2000 на 200. 1. августа управа ће понова рејуцирати број радних дана у месецу. У месецу мају тек. год. тај број радних дана износио је 25, а у јуну свега 9.

— Према подацима број незапослених радника у Љубљани креће се око 15.000. Само. од 1. Јануара тек. год. пораст износи 5000. За првих 6 месеци тек. год. берза рада је издала 800.000 динара потпора и тиме исцрпла све расположиве кредите. ·

= Извоз Швајцарске изнео је у току првога полгођа о. г. 416 милиона франака, за 250 милиона мање него у другом полугођу прошле године. Извоз чоколаде опао. је за 7,3 мил, и престаје скоро бити важна ставка у извозу.