Narodno blagostanje

__3. септембар 1932. ______

— 23. августа почели су у Паризу трговински преговори измеђ Француске и Сједињених Држава Америке, који иду врло тешко.

ИНДУСТРИЈА

— Finansijski komitet Betlehem Steel Corporation zaključio je da se upotrebi 5 mil. dolara za repariranje i usavršavanje taznih fabrika konserna, jer se, po mišljenju upravnog odbora, neće dugo čekati na povratak normalnog stanja.

— У последње време кружиле су контрадикторне вести о мајоритету акција Шкодиних предузећа. Нарочито је било велико интересовање колики је удео Шнајдер—Крезоа. Међутим, ни главна скупштина друштва није у томе погледу рашчистила ситуацију. Од укупних 625.000 акција, на скупштини је Шнајдер—Крезо-ов холдинг ЏОтоп Епгореепе заступао 296.000 комада. Поседник другог највећег пакета од 229.000 није познат. Само друштво заступало је 50.790, Живностенска банка 35.000, а Англо-банка 8000 комада.

ТРГОВИНА

— Чиленска влада предложила је америчкој да за 40 хиљада тона шалитре, преузме 2.500.000 бушела пшенице из резерви фармборда. Међутим, амерички продуценти шалитре протествују против ове размене због тржишних тешкоћа на које наилазе њихови производи. Чиле нуди шалитру по 30 долара по тони, што је ниже за 6 долара него садање цене на тржишту.

САОБРАЋАЈ

_ у Турској је 17. августа објављен закон о увођењу државног монопола у поморском бродарству. Три месеца по доношењу овог закона држава мора преузети сва приватна предузећа.

— Сходно „Упутствима“ Министра трговине и „Изменама" Министра грађевина уведено је обавезно осигурање код редовног превоза путника у аутобуском саобраћају, као и допринос за путеве, и то: 0.25 динара за осигурање и 0.25 на име доприноса за путеве, за сваку аутобуску карту. Продаја нових аутобуских карата примљених од Европског А. Д. за осигурање робе и путника почело је на аутобусима 23. августа.

— Аустријске државне железнице одобриле су за ову сезону извоза воћа смањење тарифе како за домаће тако и за југословенско воће.

КОЊУНКТУРА

— Pošto nije moglo doći do sporazuma između poslodaYiaca i radnika u tekstilnoj industriji u Lancashire, objavljen je 29 avgusta štrajk, .ı koji je stupilo oko 75 svih radnika. Poslodavci su tražili sniženje nadnica za 10% ma što radnici nisu !iteli da pristanu.

— Beogradski tegovački sud otvorio je postupak za prinudno poravnanje Akcionarskoj kožarskoj zadruzi u Beogradu. Zadruga nudi svojim poveriocima 50% duga, uz 11}, godišnju otplatu.

— Beogradski trgovački sud otvorio je postupak za van-

_НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ејесг по рогаупапје с. Птасшћпш 5јбапзкот, sopstveniku Preduzimačko-građevinske radnje u Beogradu i firmi Hugo A. Kun , i komp. Imovina Šićanskog iskazana je u bilansu sa 12,870.178 din. a dug: sa 11,216.268. G. Šićanski je ponudio svojim poveriocima 50% iznosa njihovih tražbina koje bi imao isplatiti za | godinu i po dana, ali su poverioci osporili istimitost prijavljenog · Đilansa. j :

— Hretanje francuske spoljne trgovine u julu ove godine , iskazano je sa 3.817 miliona franaka od čega otpada na izvoz, samo 1.428 miliona. U julu 1930. god. izvoz je iznosio 3.554 | miliona, a 1931. god. 2.418 mil. Prema tome pad izvoza za ро- | sledrije dve godine iznosi 60%, dok je uvoz opao samo za 42%. |

Страна 569

Prihod od posrednih poreza podbacio je prema predvičencm za prva četiri meseca tek. budžetske godine za 1.077 milicna, od čega otpada na mesec juli 398 miliona. Svi budžetski prihodi podbacili su u mesecu julu za 1.766 miliona od predviđenih 5.489 mil., dakle za 32%. Sam porez ma prihod izгео је и tom mesecu 489,5 mil. prema 1.503 miliona u julu 1931 god:

Prihodi železnica su od l.januara do 10. avgusta 1. 2. оре" prema odgovarajućem vremenu prošle god. za 1.463 mil. il· 16,93%.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава.

15. септембра: Акционарско друштво за грађење кућа, Нови Сад (ванр.).

27. септембра: Творница за памучну индустрију д. д. Загреб (редовна).

30. септембра: „Ориент“ творница папирнате робе и графичко-уметнички завод д. д. Нови Сад (ред.).

Трг. регистар.

Дунавска банка а. д. Београд, упис новоизабраних чланова управе г. г. Димитрија Војводића и д-ра Алберта Риха са правом потписивања фирме. — Прва хрватска штедионица, фил. Краљевица, упис новопостаљегих т. г. Ивана Шубата за управника и Жељка Амброжића за заменика управника филијале. — Југословенско индустриско и трговачко д. д. Загреб, упис промене чл. 7. друштв. правила. — Банка и штедионица Горског котара д. д. Равна Гора, упис новоизабраних чланова управе г. г. Валентина Улаковића, Славка Рачки, Антуна Јурковића и Антуна Хољевића. — Прва југословенска творница вагона, стројева и мостова у Славон. Броду, упис новоизабраних чланова управе г. г. Малакса Николауза, Марсела Барде, Паула Барета, д-р Адолфа Цуваја, Коломана Ђањешића, Фердинанда Медака и Стевана Јаковљевића. — југословенско акц. друштво угљена, Загреб, упис изабраних чланова управг г. г. Отона Стрешњака, Ервина Милера и д-р Оскара Шпиглера.

Лидитаније,

Техн. одељак, Бијељина, 12. септ., за набавку ломљеног камена и туцаника за банов. пут Бијељина—Брчко— Бос. Шамац (499.346.50). — Краљ. банска управа, Сарајево, 12. септ., за грађење царинских објеката у Сарајеву (2,810.778.83). — Техн. одељк Вуковар, 7. септ., за набавку туцаника и ломљеног камена за банов. пут бр. 25 (394.920). — Зетска дивиз. област, Цетиње, 19. септ., за оправку једне зграде у Тузи (349.184.08). — Техн. одељ. Краљ. банске управе, Ниш, 17. септ., за подизање зграде амбуланте у варошици Рековцу (срез левачки) (380.559.45).

Закони и уредбе,

Уредба о роковима исплате улога и других дуговања Југословенске удружене банке у Загребу.

Bibliografija:

Socićtć des Nations: La situation economique mondiale 1931-32. — Ministarstvo finansija: Statistika spoline trgovine Kraljevine Jugoslavije za I. polugođe 1932. godine. — Komora za irgovinu, obrt i industriju u Zagrebu: Izveštaj komore za godinu 1931., uredio Dr. Adolf Cuvaj. — Trgovačka i obrtni«ка Котога za Bosnu i Hercegovinu: Izveštaj o privrednim priШкатла ! гади komore u godini 1931. — Spoljna trgovina, izveštaj zavoda za unapređenje spoljne trgovine za 1931. god. "The Balance of international payments of the United States in “931. — бана зсће Огипфасеп Шпегешторазсћег Напдеј5polit;k od Richard Riedl-a — Commerce Raports, avgust 1. i 15. br. 31 i 32. — La Banque Agricole де Jugoslavie od Nikole Byra.'