Narodno blagostanje

10. јуни 1933,

ратних компликација. Проблем је у француско-немачком од= носу. Сви се ти проблеми могу да реше једном једином одлуком: оном о разоружању. То је најтврђи орах за дипломатске зубе. Али то знају врло добро водећи људи у обема државама. Они знају који је пут, којим мора ићи Четворни пакт, кад се једном ставио у животи који су све проблеми, који ће угрожавати његово опстојање. Па кад су то ипак потписали значи да су решени на тај пут. То је оно што даје права на оптимизам у погледу политичком.

Из разговора, које смо имали ових дана у иностранству са водећим пословним људима из Западне Европе, избијао је ветар оптимизма. Нарочито се истиче далекосежна еволуција у држању Хитлеровом. Тврди се да је он почео да се еманципује у економским питањима од утицаја источно-немачких јункера, а нарочито Хугенберга. Ту је верзију потврдило његово законодавство о подизању народног

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 379

благостања, о којем опширно говоримо у другом чланку. Хитлер је потпуно неук у економским питањима и нема амбиције да у њима даје тон. Цело је питање под чији ће утицај доћи. Тврди се да се све више приближава оним круговима, који нису били далеко од Штреземана, а то су претставници извозне индустрије. Даље су нас уверавали да У чисто политичком погледу Хитлер не подлеже ничијем утицају, јер сам има необично развијен смисао за међународне проблеме. А то је врло добро. Није искључена могућност да Хитлер дође ускоро до сазнања, којим се руководио Штреземан, наиме, да само у француско-немачком савезу лежи услов за подизање благостања немачког народа. 4 Хитлерова моћ у Немачкој толико је велика, да је у стању да спроведе сваки спољно-политички програм без тешкоћа, као што је лако спровео четворни пакт — јер он, са гледишта прошлости национално-социјалистичке странке, претставља огроман обрт.

авва

ОБАЈВ

— У стању Поштанске штедионице крајем маја O. T повећани су улози по чековним рачунима за 40 милиона на 8384 милиона према 844.9 милиона у априлу и 875 милиона у марту ове године. Број отворених чековних рачуна је повећан у мају за 131 на 22485 а обрт по свим тим рачунима износио је 4.74 милијарде, од чега 4715% без употребе готовине. још интересантније је кретање улога на штедњу, који су сваког месеца све већи. За последње две године само је у јуну 1932 године пер салдо одлив био за 1.2 милиона већи од прираста улога, док је у свим осталим месецима бележен константан прилив, У мају ове године улози на штедњу ДОстижу 482.3 милиона а према прошлом месецу већи су за 35 милиона, У првих пет месеци 1933 године прираст улога на штедњу износи равно 40 милиона а према мају 1932 године, дакле за годину -дана премаша 100 милиона динара. Број штедних књижица износи 234.755. Укупни депозит код Поштанске штедионице износи 1.366.3 милиона односко за 41.6 милиона динара више него у прошлом месецу.

— Рузвелт је овластио Америчку поштанску штедионицу да може купити 100 милиона долара државних облигација. Ова је мера у вези са владиним програмом о проширењу кредита. .

— 27. маја укрцано је у Њујорку 7,62 милиона долара злата у полугама за Лондон.

— 1. јуна снизила је Грчка Народна банка дисконтву стопу од 9 на 7 и по од сто. Уједно је снижена камата код Поштанске штедионице од 6 на 4 од сто, код Државне аграрне банке од 5 на 3%/,%. Камата на улошке код свих већих банака, наиме код оних, које имају филијале, утврђена је на 3 од сто, Читава акција има за циљ опште снижење камате у земљи, које влада већ дуже времена заговара и подупире.

— Белгијска влада преговара са једним синдикатом париских банака о зајму на основу благајничких записа с роком од године дана у износу од 250 до 300 милиона француских франака.

_ У Белгији се ради на оснивању Државне хипотекарне банке. Хипотекарни посао обављале су до сада искључиво приватне, већином мање банке.

"2. јуна од 6 на 5 од сто.

{nose državni prihodi od —_ финска Народна банка снизила је дисконтну стопу

A

; — У Паризу је ових дана заседао конгрес о валутним "питањима. Предлаже се оснивање Међународног фонда за

:| "регулисање девизних курсева и Међународног института за

студиј валутарних питања. А шта ће да ради Банка за међународне обрачуне, која у главном у последње време и има ту задњу задаћу 2

__ (56 добнак и соди 1932/33 код Пешзсће Вапк und. Disconto-Geselischait u Berlinu iznosi 27,32 prema 23,24 miliona maraka u 1931/32. Kao ni prošle ne deli se ni OVu SOdinu nikakva dividenda.

— Na mesto otstupelog preitsednika Deutsche Bank und Disconto-Gesellschafta Oskara Vasermana imenovan је dosa\dašnji član upravnog odbora Dr. Solmsen.

_— Danska i Švedska narodna banka snizile su diskontnu stopu počev od 1 ov. mes. od 3 1 ро па 3%.

— U Južnoj Alrici radi se na donošenju zakona po kome bi se oporezovali dobici zlatnih rudnika zbog depresijacije južno-affičke funte i to tako da trećina tog dobitka pripadne' državi.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— 2 јфипа Ккапсизка skupština izglasala je konačno budžet та 1933 godinu sa .379 protiv 145. glasova. Budžet predviđa rashode u iznosu od 49,27 i prihode od 45,64 milijarde franaka, tako da ostaje deficit od 3,63 milijarde franaka. Ceni se da će on do kraja godine iznositi najmanje 5 milijardi. Vlada sad radi na novom planu za sanaciju finansija, koji bi se imao ипећ и budžet i finansiski zakon za 1934.

___OG maja izglasalo je bugarsko Sobranje budžet za 1933/34. godinu. Predviđaju se prihodi i rashodi u iznosu od 5205 miliona leva (bez državnih železnica) t. |. za 792,7, miliona manje nego wu prošloj godini.

. — U Austriji se sptema još u toku OovogS meseca emisija unutrašnjeg zajma u iznosu od 200 miliona šilinga. Prema lozanskom protokolu trebao je ovaj zajam da se upotrebi za Ootplatu državnog duga kod novčanične banke, ali prema najnovijoj odluci vlade GO miliona upotrebiće se za gradnju puteva.

___Prema završnom računt nemačkog Rajha za 1932 izporeza 6647 miliona maraka prema miliona. Naplaćeno, je dakle 817 U 1931 bilo |e naplaćeno 7790

predviđenom iznosu od 7464 miliona maraka ili 10,9% manje.

bj