Narodno blagostanje

13. јуни 1936,

— Министар. финансија је решио да увозници морају водити према посебном обрасцу т. зв.. контролник у који морају, поред осталога, бележити хронолошким редом датум увоза, врсту и количину сваке партије увезене _ робе, вредност робе, име страног пошиљаоца, време и на. чин плаћања. Подаци се морају уносити одмах по извр: шеном царињењу. Кореспонденција и сва документа у вези са овим књижењима морају се чувати пет година. Неувођење у контролник. фактуре,. неуредно: вођење ни неуношење свих података сматраће се као припрема за прикривање девизних прекршаја.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Штрајк грађевинских радника у Љубљани и околини завршен је споразумом по коме су наднице повећане на 3—5,25 динара на сат за раднике на зградама чија је градња већ започета, односно на 3,25 — 5,75 за раднике на новим градњама. Те наднице вреде за Љубљану, Марибор, Цеље и Крањ, док за друга места износе 0,25 дин. мање. Радници који раде на фасадама добијају 7—8 динара на сат. Овај споразум вреди до 1 јануара 1937, када ће ступити на снагу нов колективни уговор.

— U maju je kod zagrebačke Javne berze rada bilo 6.942 nezaposlenih lica, prema 8.901 u mesecu aprilu, od kojih je u maju novoprijavljenih bilo 4.109 prema 5.046 u aprilu. Nadnica. se kreće oko 21 dinar, što znači da je nazadovala za otprilike 37 para.

— Turska vlada odobrila je za 19936 god. odbitak od 20% od nadnica rudara u rudnicima uglia kod Eregli, radi obrazovanja bolesničkog fonda. Drugog načina nije bilo, jer je bratinska blagaina preopterećena drugim obavezama, a Ministarstvo socijalne politike ne raspolaže više dovoljnim sredstvima.

— Čilenska vlada namerava da preduzme mere za utvrđivanjie minimalnih nadnica. Komisila za izradu zakonskog projekta predložila je sada nacrt po kome bi se zemlja u pogledu visine minimalne nadnice podelila na nekoliko zona, prema lokalnim prilikama. Zemljoposednici, koji svojim radnicima ne bi platili određenu minimalnu nadnicu, plaćali bi naročiti porez u visini' od 3—5% vrednosti svoga poseda. Prihodi od toga poreza upotrebili bi se za pobolišanje života radnika u dotičnoj zoni. Posednici su dužni da saopšte pokrajinskim komisijama za određiyanje minimalnih nadnica, koliko plaćaju radnicima; komisije će odlučiti da li su te nadnice dovoline. U slučaju da komisije nađu da one ne odgovaraju prilikama, posednik može da bira između povišice nadnice i pomenutog poreza.

— U jednom članku izjavio je referent za štampu u nemačkom ministarstvu socijalne politike, da se varaju oni koji misle da će sa prestankom oskudice u stanovima pasti sva ograničenja propisa građanskog zakonika o kirilama, koja su učinjena radi zaštite kirajdžija. Građanski zakonik je u tom pogledu već sam po sebi zastareo i potrebne su korenite reforme. Veći deo naroda stanuje pod kiriju, i zato 5е' геgulisavanje ovako krupnog socijalnog pitanja ne sme prepustiti privatnim ugovornim stranama, ti. kućevlasnicima i kirajdžijama. Pitanje stanova i kirija mora se rešiti iskliučivo s obzirom na celu narodnu zajednicu i, ako bude trebalo, vlada se neće ustezati da broj zaštićenih stanova još i povisi. ТРГОВИНА

—-·Otkako je krajem maja u Rumuniji doz Olja trgovina čehoslovačkim krunama, vrlo je poraslo interesovanie rumunskih uvoznika za čehoslovačku robu, tako da je kurs slobodne krune skočio sa 5,90 na 6—6,10 leja. Oživljenje interesa kod uvoznika prouzrokovano je jednim delom. i ponovnim izdavanjem dozvola za uvoz.iz Čehoslovačke od: straBe rumunskog Ministarstva trgovine.

_ наводно БЛАГ OCI i LE

Страна 389

— Bugarska dižavna direkcija žita ima na ·.stovarištu još 79,3. hili. tona žita, najviše pšenice (72,8. hili.). Kako je prosečna mesečna potrošnja u zemlji 20 hilj. tona, računa se da će, kada pristigne nova Žetva, ostati još oko 25. hili. tona starog žita za IZVOZ.

— Na ovogodišnjem šesnaestom Lidbliandkoni па | mu je bilo zastuplieno 700 firmi, od kojih 204 strane. Samo iz. Grčke je bila 51 firma. Sajam je posetilo oko. 90.hilj. ljudi, od kojih je 18—20% bilo kupaca i interesenata. Uspeh · је bio: daleko veći nego prošle godine.

· — Bugarska izvozi sada vrlo mnogo jagoda u СЕН о 56 vačku po 4,50 do 7 leva kg. na veliko, a vrlo se interesuje i za plasiranje svoje ovogodišnje berbe grožđa i Šljiva.

—- Španski trgovci moraju više od godinu dana da čekaju na dodeljivanje platežnih sredstava od strane deviznih centrala onih zemalja s kojima Španija nema platnog ugovora, i zato sve više nabavljaju devize na crnoj berzi. Veruje se da iznos ilegalnog prometa nadmašuje iznose koje dodeljuje devizna centrala. Ažio iznosi oko 20%.

— U Austriji sopstvenici donjoaustrijskih pilana nameravaju da osnuju prodainu i izvoznu organizaciju za rezano drvo, da bi po mogućnosti ublažili teškoće Које ргоističu iz njihovog geografskog položaja daleko od nemačke, švajcarske i talijanske granice.

— U Austriji je tolika. tražnja za jabukama da je д02voljen uvoz novih 40 do 60 vagona američkih jabuka; u 1936 ie, međutim, već uvezeno 48 hilj. metr. centi, a švaicarske zalihe su takođe potpuno rasprodate. U jesen se u Štajerskoj očekuje vrlo dobar rod jabuka, tako da su već sada počeli pregovori sa Nemačkom koja je i ranije bila najbolji kupac štajerskog voća.

— U šećernoi kampanji 1935-3836 izvezeno је za Drvih osam meseci (okt.-mai) iz Čehoslovačke ukupno 1,09 mil. metr. centi šećera prema 1,55 mil. u istim mesecima 1934-35, ti. za oko 30% manje. Izvezeno je oko 62% izvoznog viška, kao i u prethodnoi kampanji.

— Rusija je sve do 2 juna otvorene robne kredite u Čehoslovačkoj iskoristila, izuzev ostatak od 15 mil. č. kr. Ova svota potiče od tranše od 150 mil. č. kr. koju su stavila na raspoloženje zainteresovana industrijska preduzeća, i

otpada na tvornice za čijim proizvodima nema potrebe u Rusiji. ·

УПАМТИТЕ !

ВАРДАР, ДРИНА

ЦИГАРЕТЕ