Narodno blagostanje

Страна 156

КРИЗА И: КОЊУНКТУРА

— Продаја сировог дијаманта пореклом из Јужне Африке, Конга и Анголе порасла је од 4 мил. фунти У 1934 на 64 у 1985 и на ај мил. у прошлој години, што је последица повећања круга потрошача шлифованог дијаманта у свету. Повећање потражње у вези је са оживљењем индустријске радиности, а такође и са већом потражњом мањих дијаманата за украс, који у задње време све више потискују имитације. Запосленост стручних радника за обраду дијаманата у Холандији, којих има око 300, нарочито је порасла од друге половине прошле године и данас су сви радници упослени, а узимају се после више година поновно и шегрти на учење. |

ТУРИЗАМ

— Према службеној статистици број туриста у нашој земљи за време од 1 јануара до 30 септембра 1936 изнео је 672.214 са 4 мил. проведених ноћи. Од укупног броја туриста било је 4983.175 Југословена и 179.039 странаца. На подручју Хрватског приморја отпало је од горњих бројева 66.121 (Југословена 27.196) са укупним бројем ноћи од 636.334.

РАЗНО

— Највећа Чехословачка потрошачка задруга Вчела (86.000 чланова са 456 продавница) позвала је 15 осталих задруга у Прагу и другим местима да се сједине, ради успешније борбе против поскупљења и напада на потрошачке задруге.

— Министарски савет одлучио је да се забрани врбовање и одлазак добровољаца и прикупљање новчаних прилога у корист ма које од зараћених страна у Шпанији.

— Предузимачи, који врше изградњу Трансиранске пруге, интересују се за наше раднике, који су већ у приличном броју запослени на истој прузи. Они су ступили у везу са нашим Исељеничким комесаријатом у Загребу, ради врбовања радника у нашој земљи, јер ови уживају међу енглеским предузимачима добар глас..

— Potrošačka organizacija austrijskog гидагзког preduzeća Alpine nabaviće ı ove godine oko 400 vagona brašna u Mađarskoj u zamenu za izvoz ruda ovog preduzeća u Mađarsku.

— Direktor industrijskih poduzeća „Varda” u Sarajevu g. Romeo Vojtek osuđen je na tri meSšeca Strgog Z4tvora zbog podmićivanja.

— Rektor Zagrebačkog Univerziteta podneo je Ministru prosvete pretstavku o potrebama za univerzitetske zgrade, čiji bi troškovi izneli 45 mil. dinara.

— Нови француски посланик у Вашингтону Боне изјавио је приликом предаје својих акредитива, да Француска жели сарадњу народа на привредном и финансијском пољу, јер сматра да једино слободна размена добара може да створи благостање у свету.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Трговачки регистар

Босанска индустријална и трговачка (банка д:д. Беофилијала Загреб, упис члана управног одбора г.

— Веледрогерија и творничко складиште

ЕР

град, Најмана Јосипа.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 10

Оптика д. д. у Загребу упис чланова управног одбора г'г.: д-ра Штулхофера Александра, Гота Адама и д-ра Дражића Маријана. — Домаће творнице рубља дд. у Загребу, упис промене чланова 14 и 16 друштвених правила. Штедионица Дунавске бановине у Новом Саду упис члана управног одбора г. Стефановића Ванђела и оснивање нових филијала у Крагујевцу и Петровграду.

Зборови акционарских друштава 6 марта — Илмадвор д.д. за производњу жесте (ре-

дован)

10 марта — Картро подузеће Тростли д. д. Загреб (редован). — Новосадско електрично деоничарско друштво (редован).

11 марта — Акционарско друштво Дубрава (оснивачки). 17 марта — Југословенско Сименс д. д. Загреб (ред).

20 марта — Конзум д.д. за промет с робом у Загребу (ред.). — Прва пожешка парна циглана на дионице у Сл. Пожеги (редован). — Чаковечки паромлин и муњара д.д. у Чаковцу (редован).

91 марта — Сједињени паромлин дд. у Бјеловару (редован). — Прва бјеловарска творница сухомеснате робе Јосипа Свободе синови дд. у Бјеловару (ред.). — Штедионица за самопомагање дед. Бачка Топола (ред.). — „Балкан Оил Компанија а. д.' (претходан). | У

25 марта — Чантавирска штедионица дд. у Чантавиру (редован).

27 марта — Хотел Ројал а. д. (редован).

28 марта — Кумановска извозна банка а. д. у Куманову (редован). — Пиротска есконтна банка (редован). Врањско електрично друштво а. д. у Врању (редован). Генерална банка Рајковић и Стајковић а. д. у Зајечару (редован). — Прокупачка банка (редован). — Фабрика сапуна „Мерима" а. д. у Крушевцу (редован). — Подунавска окружна задруга а. д. у Смедереву (редован). Банка Рашка а. д. (редован).

31 марта — Парна пивара ИМ. Бајлони и Синови (ре-

дован). — Пиротска окружна штедионица у Пироту (редован). — Први вештачки парни и турбински млин И. Бајлони и синови а. д. (редован). — Бруска трговачка банка (редован).

3 априла — „Циклон“ а. д. за савремену дезинсекцију у Београду (редован). — Српско-американска банка у Београду (редован).

4 априла — „Србија“ Прво српско друштво за оси-

гурање у Београду (редован). — Електрично предузеће а. д. у Бан. Карловцу (редован). — Ђевђелијска банка у Ђевђелији (редован). — „Биљана" а. д. у Београду (редован). — Генерална банка а. д. у Лесковцу (редован). — При-

зренска задруга а.д. у Призрену (редован). — Петра: Техник Компани у Београду (редован). i

5 априла — Домаћа банка а. д. у Београду (редован). — Радио а. д. Београд (редован).

6 априла — Сенћанско индустријско подузеће а. д. у Сенти ( редован).

7 априла — Д. д. за електрична прометна и инду-

стријска предузећа у Земуну (редован). 10 априла — Колонијална банка — Београд (редов.). 1 априла — Албус д. д. у Новом Саду (редован). 15 априла — „Браничево“ а. д. (редован).

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005.

Англо-Лежословеачка т Прашка кредите река сФвРилијала У БЕОГРАДУ — Пошт. фах 175

Прима улоге на штедњу по најповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи н иностранству Издаје сефове под закуп,

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.