Narodno blagostanje

Страна 232

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ' Бр. 15.

нова се повећао, изузимајући Панчево, чији се број смањио за 39 на 223. Ми смо и раније констатовали да ће подизање Панчевачког моста имати за последицу опадање привредне делатности Панчева. То је већ дошло до изражаја и код кретања промета у Панчеву, па и код трговачких радњи. Нарочито је велико повећање код бифеџијских и крчмарских радњи у Београду (за 104 или 22% на 475) а код осталих угоститељских радњи (хотела, кафана и ресторана) износи 72, на 882.

Последње две године је нагли пораст бифеџијскокрчмарских радњи, а велико смањење броја млекарских радњи. На скупштини Удружења продаваца млечних производа изнето је да је за последње три године у Београду затворено 190 млекарских радњи или скоро 40%. ·

Код удружења трговаца у унутрашњости повећао се број чланова за 605 или 4,6% на 13.212. Нових чланова је било 1351 према 1412 у 1985 г., а одјављених 746 према 778. Од 57 места повећање је код 49, а смањење само код 8; и то: код Панчева за 23 на 841, Краљева за 28 на 278, и осталих места за 20. Сва војвођанска места показују "повећање и то у већој мери него остала.

Код свих удружења у Београду, изузимајући трговаца млечним производима и магазаџија, повећао се број чланова. Најбројнији су пиљари и њихов број се повећао за 258 на 2.350. Колонијалних трговина је било 1.027, више за 88; а мануфактурних 785 (55) итд. о Trgovci se tuže na obaveštajne biroe. Pravo jie svakoga da se tuži, ako misli da, mu je učinjena nepravda. Taj osećaj je subjektivan, može da postoji i onda ako data informacija odgovara stvarnom stanju. Ali je razumljivo da se buni onaj, koji je pogođen, jer je u čovečijoi prirodi, da krivi ogledalo ako lice nije lepo.

“'Trgovci i obaveštajni biroi

Pojedini trgovci našli su se pobuđeni 'da predlože osnivanje obaveštainog biroa u okviru Beogradske trgovinske komore. Skeptični smo što se tiče rada tog budućeg obaveštajnog biroa. Nije verovatno da bi se onaj koji traži obaveštenje obratio toj ustanovi. Već same okolnosti osnivanja i jednostranost izvora informacije dali bi povoda mnogima da misle da su informacije u najmaniu ruku optimističke. A većina onih koji traže informacije optimističke manje cene od pesimističkih.

Osim toga osnivanje obaveštainog biroa nije tako jednostavno kako se to misli, to zahteva veliki aparat i velike troškove. Te činjenice će staviti Beogradsku trgovinsku komoru pred težak zadatak, i daće povoda, po našem mišljenju, da se još jednom kritički rasmatra to pitanje.

веаечиаинвнвевенилрраннрасаанаеив ri aaa rar ; o ——r—— (Основ политике јевтиног кре-

Може ли наоружање у дита је Кејнсова теорија, да Енглеској да изазове повећање новчаница не претинфлацију ставља све дотле инфлацију,

док има расположивих фак-

тора производње, нарочито незапослених радника. У том случају не може да наступи скок цена, јер би свако ново повећање куповне моћи проузроковало уз непромењене цене исто толико повећање продукције. Тек после прекорачења ове границе мора повећање куповне моћи да изазове конкурентску борбу између послодаваца, и слетствено повећање наднице.

Ова теорија дала је повода, да се у енглеској јавности постави Кејнсу питање, да ли при данашњим приликама кредитирање индустрије наоружања неће проузроковати инфлацију, јер је у извесним привредним гранама наступило поскупљење услед немогућности да продукција подмири целокупну тражњу.

Кејнс на то одговара, да постоји резерва радне снаге, јер још има око 12: % незапослених. Он истина признаје, да једва једна половина ових претставља праву радну резерву, док другу половину сачињавају за рад неспособни или привремено незапослени. Међутим Кејнс верује, да би се правилним искоришћењем ових незапослених и другим одговарајућим мерама могла одржати равнотежа између последица зајма за наоружање и евентуалног скока цена. Он то излаже на следећи начин. Потражња би могла после искоришћавања прве транше зајма од 80 мил. фунти да се повећа на троструки износ, дакле на 240 мил. То би одговарало по прилици износу од 5:ј:% укупног националног дохотка. Поред тога цео износ од 240 мил. не би био у потпуности употребљен, јер би се повећањем националног дохотка сигурно повећала и штедња, тако да би се вероватно свега 170 мил. фунти појавило активно на тржишту. Надаље би се извођењем плана наоружања повећао и увоз, што би повећало и могућност извоза. Тиме би се могли упослити и незапослени радници у извозној индустрији, чија би производња претстављала повећање које не би изазвало скок цена. Сем тога треба настојати, да се производња ратног материјала у што већој мери пренесе у оскудне крајеве, где би се искористили сви незапослени продуктивни елементи. На крају Кејнс верује, да би се повећањем издатака за наоружање смањила грађевинска делатност, вероватно у висини од 20 мил. фунти.

Узимајући у обзир све наведене моменте може се

рачунати, да би повећање производње износило свега 125

мил. или око 3% националног дохотка. Оволико би повећање било сасвим нормално на основу расположивих продуктивних фактора. Кејнсов закључак може да умири енглеску јавност, јер зајам за наоружање не мора да прсузрокује безусловно инфлацију.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Za pošumijavanje goleti u državnim šumama, koje se ima izvršiti po Uredbi o organizaciji Ministarstva šuma i ruda u roku od 10 godina, predviđeno je 63.2 mil. din. (godišnje 6,3 mil.), od čega više od polovine, 34 mil., otpada na Direkcije u Sarajevu i Banjoj Luci (po 17 mil.). Plan za pošumljavanje obuhvata 483.335 ha. novih terena i 418.490 ha sečišta, ogolelih šuma i sličnog. Predviđena je nabavka od 196 vagona semena, 8.500 hektolitara hrastovog i bukovog žira i 239 mil. sadnica.

— Prema izveštaju grčkog Ministarstva poljoprivrede stanje useva pšenice je zadovoljavajuće, pa se s obzirom na povećanje zasejanih površina može očekivati za 30—40% veći prinos nego u pršloi godini.

— U 1986 g. Agrarni sudovi u Južnoj Srbiji dodelili su zemlju GOOO interesentima 48,774 ha. Do kraja 1936 g. podeljeno je 177,500 ha na 34.582 kolonista, optanata, dobrovoliaca i drugih agrarnih subjekata. Premereno i presuđeno je 135,179 ha. Bivšim posednicima njih 4.678 dosuđeno je do kraja. 1936 g. na ime naknade 40.7 mil. din. i za 3% rente 10,4. mil.