Narodno blagostanje

Ђ

13. новембар 1937. | НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ _Страна 739

u nas ne preduzimaju nikakve mere protivu ove opake štetočine, nije iskliučeno da bi ioš nešto moglo doći i proOiZVOđačke robe, koia međutim ne pretstavlja realni izvozni višak, već se pojavljuje na tržištu iz želje izbegavanja većih šteta. Reperkusija ovoga ogledala bi se u povećanoj potrošnji kukuruza. Cene su bile sledeće: Tisa 170—172, Begej 170, Srbija 465 din.

Privilegovano izvozno društvo u četvrtak snizilo је 'svoje otkupne cene i povećalo razliku u ceni između boljih i lošijih kvaliteta sa 5 na 10 din., kako bi se obezbedilo od 'oga, da bude prinuđeno kupovati isključivo robu slabijih kvaliteta za koju nema kupaca u inostranstvu. Nove cene za šleparsku robu izgledaju ovako: Tisa I 168, Tisa II 167, Begej 167, Tisa kanal 166, Dunav kanal 164, Kanal kralja Aleksadra 164, Dunav — Bačka — Banat i Baranja 166, Dunav Srem — Drava Slavonija 164, Dunav Srbija 158, Sava (Srbija, Srem, Bosna) 157..din. Za vagonsku robu plaća cene šleparske robe, u relacijama šleperskih stanica uz dobitak 2 din., radi pokrića pretovarnih troškova.

Paritet prema decembarskom kursu u Liverpulu pao je sredinom nedelie na 139 din. za 100 kg. te se razlika između izvoznog pariteta i domaće cene, ne uzimajući u obzir i гаzliku u kvalitetu, povećala na 29 din. Paritet prema Roter·damu pak, pao! ie na 132 din- Čikago za decembar fob уге“deo je 146 din.

Kukuruz. — Suprotno pšenici, cene kukuruza na svetskom tržištu, izuzev Čikaga, održale su se stabinim i u ovoj nedelji što je posledica povolinije statističke pozicije ovog artikla. Održavaniu cena doprinosi i zabrana izVOZa 17 Rumunije ma da tamošnji izvoznici insistiraju na nienom ukidanju tvrdeći da Rumunija, uprkos rđavoj žetvi, ipak raspolaže izvoznim viškom od nekih 70.000 vagona, Za slučaj da Rumunija ipak dozvoli izvoz nije isključeno da bi došlo do izvesnog popuštania i cene kukuruza, jer bi evropske uvozničke zemlie dobile iednog ponuđača više. Roterdam je sredinom nedelje notirao 5.42 hfl. za mtc., a decembarski termin u Čikagu bio je 56,5 centi za bušel. Američka vlada odlučila je da kukuruz ovogodišnje žetve lombarduje na bazi 50 centi za bušel te nema više razloga pretpostavci, da bi cene mogle sići ispod lombardne stope. Optimizam u kukuruzu opravdava i čvrsto držanje argentinskih kurseva.

Na domaćem tržištu ove nedelje oslabila je ponuda i u kukuruzu te su cene ostale stabilne. Još po koja partija stare robe rađena je na bazi 107, novi sušeni prodavan je po 100—101 din. za šlepovsku robu, a vagonska roba vredela je 92—96 din. prema pojedinim vozarinskim relacijama. Prizad je stalno na tržištu radi pokrića nemačkog kontingenta od 5000 vagona od čega je već preko polovine pokriveno, Auštrija se ponova obratila zahtevom da ioj se dozvoli uvoz izvesnog kontingenta putem kliringa. S obzirom na ovogodišnji rod nije isključeno da će se austrijskoj želji izići u susret. Naše sadašnje cene odgovaraju danskom paritetu. Severne žemlje plaćaju 130 šil. za tonu cif luke čemu odgovara izvozni paritet od 101.50 din.

F

Sa 1 novembrom završena je kampanja kukuruza 1936/37 g. Celokupni izvoz u toi kampanji bio je 58.000 vagona. Ako uzmemo da je procena prošlogodišnje berbe od 520.000 vagona bila približno tačna onda znači da je od te količine izvezeno 11,15%.

= 7. АЕ žic A

Сваки напредак у производњи и

употреби, сбе знање и ева иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GRROGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc. ЗАТРЕБ БЕОГРАД

DER DEUTSCHE VOLKSWIRT

(НЕМАЧКИ ЕКОНОМИСТ)

Водећи привредни часопис у Немачкој

ИЗЛАЗИ СВАКОГ ПЕТКА

Тражите БЕСПЛАТАН БРОЈ НА МЕД

од издевача :

BERLIN УУ. 35 Matthaikirchstr, 10