Narodno blagostanje

Страна 182

— Савез набављачких задруга држ. службеника одлучио је да у Сремској Митровици подигне текстилну фабрику ин фабрику шећера. Ако се не добије дозвола за нодизање шећеране, Савез ће изградити један већи млин.

— Dve velike engleske firme, Staveley Coal and Iron Company i Stanton Jronworks istupile su iz engleske Federacije za čelik i željezo. Firma Stanton je najveći engleski producent livenih željeznih cevi (750 hiljada tona godišnje). Istupanje stupa na snagu tek posle godinu dana.

— Nad naivećim američkim metalurgiiskim preduzećem 'Bethiebem Steel Company iz Njujorka čiji kapacitet iznosi 10 miliona tona čelika i koje ie za prvih 9 meseci o. g. imalo 27,6 miliona dolara čistog dobitka otvoren je u Parizu stečaj. Ovai kuriozum desio se na intervenciju nekoliko imalaca društvenih obligaciia koje su stigle na isplatu. Kako društvo nema nikakove aktive u Francuskoj a nije predstalo sudu, to je sud prema propisu otvorio stečal.

| — U Madčžarskoj je kod Lisbe u dubini od 1300 metara nađena nafta. Vrela u tom predelu daju dnevno 61, vagona nafte koja sadrži dvaput više benzina nego vrela u Erdelju. Ukupna produkcija nafte u Madžarskoj iznosi sada 20 vagona dnevno što pretstavlia trećinu domaće potrebe.

— Anglo-American Oil Company koje je zapravo distributivno preduzeće Standard Oil Company-a i drugih ame·ričkih petroleiskih društava povisuje svoj kapital za 5,33 milion funti sterlinga na 10 miliona funti. Povišenje kapitala је u vezi sa održaniem stokova u Engleskoj što je važno sa gledišta ratne privrede. Engleska je zainteresovana na držanju stalnih zaliha petroleja pa se iza OVOg posla nalazi ne· koliko većih engleskih firmi a naročito pomorskih preduzeća.

— Francuska grupa koja proizvodi vunu iz kazeina po sistemu Snia Viscosa izneće prve produkte na francusko tržište 'tek polovinom iduće godine. Troškovi produkcije leže daleko ispod troškova za proizvodnju prirodne vune.

— Japanska firma Toyo Cotton dobila je od mandžurske vlade dozvolu da u Chinshienu podigne tekstilnu fabriku i jednu predionicu pamuka. Preduzeća će se osnovati kao filijale japanske centrale sa kapitalom od 1,5 odnosno 10 mi-

· Попа уџапа.

— Mexican Eagle (EL Aguile), preduzeće koje je od meksičke vlade dobilo nove koncesije kod Poza Rica pripada Šelovoj kompaniji. U celokupnoi meksičkoji produkciji petroleja koja ie 1936 god. iznosila 40,3 miliona buradi (6,1 milion t.) na sami Mexican Eagle otpada 25,2 miliona ili 61,3% Preduzeće je dobilo nove koncesije pod uslovom da се Која-

· borirati sa vladom na podizanju domaće petrolejske industrije koju će vlada voditi u sopstvenoj režiji te da će preuzeti jedan deo garancije za nove državne zajmove.

— U Gvatemali se podižu dve tekstilne fabrike. Jedna će proizvoditi tkanine iz veštačke svile, a druge iz pamuka. Obe će biti opremljene modernim američkim razbojima, a predivo će dobivati iz Amerike, pošto ga Gvatemala ne proizvodi.

— Немачка производња петролеја износила је у октобру о. г. 41.6 хиљада тона према 40,6 у септембру. Број упослених радника износио је 5.126 (5.094). Прошле године Немачка је просечно производила 37,05 хиљада тона петролеја.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Хрватски раднички савез организује зимску помоћ за своје незапослене чланове. У ту сврху запослени „чланови савеза одлучили су да кроз четири зимска ме-

„ сеца дају део — односно четирисатну зараду. Сељаштво се придружило овој акцији давањем у натури и већ су _X Загреб почеле стизати прве пошиљке намирница.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ТРГОВИНА

— Немачка је у другом полгођу 1985 увезла из Француске 513 хиљада тона жељезне руде. У целој 1936 увезено је свега 649 хиљада а за првих осам месеци 0. г. 569 хиљада тона. Овогодишњим трговачким уговором између Немачке и Француске француска жељезна руда се увози у замену за немачки угаљ.

— Kao što se i očekivalo izvoz preko Šangaija pao је sa 27,9 miliona jana u septembru na 14,2 miliona u oktobru o. g. Uvoz je u povećanju sa 7,8 na 8,6 miliona.

— Трговци су у Хрватском Загорју направили споразум о куповању ћурки, по коме за кг. живе ћурке не смеју платити више од 8 дин. Као пеналну гаранцију положили су по 10 хиљада дин. Међутим и сељаци су држали цене, тако да није уопште дошло до закључења послова. Очекује се интервенција Господарске слоге.

— Немачки увоз уљарица износио је у 1926 год. 1,66 милиона тона према 1,33 милиона у 1935 год. За десет месеци о. г. увезено је 1,32 (1,34) милиона т. што значи извесно смањење. Увоз уљаних колача је нешто порастао тј. са! 54 хиљаде т. на 74 хиљаде и то због тога што су уљарице увезене о. г. богатије уљем. Увоз уљаних колача се иначе смањује а једнако и њихова производња. У 1933 остало је што увезених што домаћих колача 2,04 милиона тона а за првих 9 месеци о. г. свега 343 хиљаде т. Уљани колачи чине само један мали део немачке сточне хране. Повећана производња меласе и рибљег брашна дозволиће да се на тржиште догна 1! милион свиња уместо 600 хиљада прошле год.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Odstupom švaicarskog ministra d-r Štukia i njegovim imenovanjem za poslanika u Parizu nastala ie promena u organizaciji Švajcarske spoline trgovine. Tako je samostalni ured za spoljnu trgovinu ponovno vraćen kao odeljak u ministarstvo privrede,

— У Пољској се спрема оснивање посебног министарства привреде. Према постојећем плану министарство трговине би се ограничило на спољну трговину а министарство финансија на питања државног газдинства. Све остале задатке преузело би ново министарство.

НОВЧАРСТВО

— Пољска је осетно ублажила девизне одредбе у погледу нових иностраних зајмова пољских држављана н предузећа, као и за амортизацију досадашњих немачких зајмова. За те зајмове отворен је трансфер, тако да за све зајмове закључене после ове одредбе за службу дуга неће требати посебне девизне дозволе. Девизе добивене зајмом морају се у року од 7 дана продати Пољској банци са назнаком услова и трајања зајма. Каматна стопа зајма не сме бити виша од дисконтне стопе Пољске банке. Одред“ бом се првенствено жели повољно утицати на преговоре за нове инвестиције иностраног капитала за електрификацију железница и јужне Пољске.

— На име првог анунтета земљорадничког дуга земљорадници имају уплатити око 230 милиона динара. До 18 новембра уплаћено је 111,9 милиона динара или 48,6%. Од уплаћене суме отпада на Београд 592, Загреб 18,6, Љубљану 22,5 и Сарајево 44 милиона дин. Остатак од 6,9 милиона још није разврстан.

— Белгија је издала нову наредбу у погледу банковне контроле, по којој су банке обавезне да своје закључне рачуне и месечне извештаје народној банци израђују по одређеној шеми. Банке су обавезне на давање: 1) месечног извештаја о стању иностраних потраживања и дуговања у страној и домаћој валути, 2) тромесечног извештаја о главним контима и подељеним кредитима, 3) по-

Бр. 49. _

NBgd ea ga MA ни нат раина