Narodno blagostanje

10. септембар 1938, ·

— Грчка је одлучила да прошири Коринтски канал толико да кроз њега могу пролазити и бродови од 50000 тона.

— Turizam u Grčkoj poslednjih godina je u opadanju. 1935 broj poseta je iznosio 162.358, 1986 smanjio se na 154.513, a 1937 na 145.386. Prihodi od posete stranaca od 1934 stalno su u opadanju. Od 316,5 mil. ·din. 1934 oni su pali na 263,7 mil. din. 1937.

POLOŽAJ RADNIKA

— Између управе рудника „Костолац“ Ђорђа Вајферта а. д. и радника склопљен је колективни уговор, по коме су повишене наднице квалификованих радника за 18: а неквалификованих за 1390 према досадашњим. Осим тога радници имају право на бесплатно снабдевање угљем и дрвом.

— Швајцарска влада у свом извештају парламента устала је против конвенције о четрдесетчасовној радној недељи у текстилној индустрији, израђеној од Међународне конференције рада сматрајући да она не одговара интересима привреде. Парламент се сложио са владином одлуком. — На скупштини Савеза друштава градских намештеника Савске бановине донесена је резолуција у којој се констатује да су плате општинских службеника за п)следњих 6 година неколико пута снижаване и да је поло. жај њихов врло тежак. Постављен је захтев да се плате повисе и да се измени Закон о градским општинама.

— Savez kožarsko-prerađivačkih radnika izradio je nacrt kolektivnog ugovora kojim se predviđa povećanje cena za izradu obuće i zabranjuie rad kod kuće (na sicu). Pošto su sopstvenici velikih obućarskih radnji odbili zahteve radnika, ovi su zatražili intervenciju Inspekcije rada.

IZ POSLOVNOG SVETA

— Светска потрошња вештачке свиле за првих 5 месеци ове године, опала је за 16,19 према прошлогодишњо!. Најјачи пад забележен је у Енглеској, Сједињеним америчким државама, Британској и Холандској Индији. Због тога је и производња опала. У Енглеској на пр. износила је за првих 7 месеци ове године 33,5 мил. кг. према 35,4 прошле године.

RAZNO

— Ових дана одржана је у Београду оснивачка скупштина новог јединственог Главног задружног савеза којој су присуствовали претставници свих задружних савеза у држави који по Задружном закону имају право на чланство у њему. Изабрана је управа и за претседника управног одбора изабран је г. д-р А. Корошец, министар унутрашњих послова.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 589

— Јапанска влада је решила да се ограничи потрошња папира у штампи, и то за новине за 12—15%0 од количине потрошене у последњој години а за часописе за 20 — 909. Дневни листови су већ објавили да неће више издавати посебне прилоге.

— Vlada Novog Zelanda odlučila je da ove godine utroši na javne radove preko 20 mil. funti (4.760 mil. din.) prema 15,6 mil. prošle godine. 13,5 mil. funti nabaviće se putem zajma. Na gradnju cesta izdaće se 5 mil. funti.

— Ministar finansija je 7 o. m. svećano otvorio novu državnu Kovnicu metalnog novca, koja je podignuta u Zavodu za izradu novčanica Narodne banke. Kovnica će biti pod upravom Zavoda. Vlasnik Kovnice je država. Troškovi Kovnice idu na teret države, a i dobitak pripada njioi.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Трговачки регистар

Славонска аграрна штедионица дд. у Осијеку, упис

члана управног одбора г. Максимовића Томе. — Прва југославенска ткаоница свилене робе у Осијеку, упис члана управног одбора г. Ф. В. Кронауера. — Прекоморска пло-

видба д.д. у Сушаку, упис члана управног одбора г. Дабчевића Егона. — Муњара д,д. у Вировитици, упис промене чл. 4, 16, 20, 22 и 27 друштвених правила. — „Тахеја“ међународно транспортно д.д. у Загребу, упис чланова управног одбора ггг.: Бузаџића Озрена и Диониса де Деак — Хорват. — Хрватско дионичарско прометно друштво длд. у Вировитици, упис члана управног одбора Фрајтага Гиде. С. Х. Гутман дед. у Белишћу, упис чланова управног одбора гг.: инж. Копривника Војка, д-ра Божића Јована, д-ра Грегорића Цветка, Вилхајма Роберта и д-ра Хавличека Владимира. — Југословенски Стандард Вакум Оил Компани д,д. у Загребу, упис промене чл. 4 друштвених правила. — Хрватска пољоделска банка д.д. упис чланова управног одбора г.г.: Кјепуха Николе, Микулчека Стјепана, инж. Сетинског Виктора и д-ра Барца Густава. — Банатска млинска индустрија дад. у Вршцу, упис чланова управног одбоpa гг.: Богдановића Душана и Шурића Фердинанда. Астраган д.д. за оплемењивање крзна у Новом Саду, упис члана управног одбора г. инж. Глишића Душана и промене чл. 12, 22 и 37 друштвених правила.

Зборови акционарских друштава

18 септембар. — Јосип Хертман и син д.д. за трговину кожом, Загреб (ванредан).

4. октобар. Рудник злата „Слисане" а. д., Београд (редован).

9 октобар. — Графичко-индустријско предузеће

„Крајничанац"' а. д. у Скопљу (редован).

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 22 АВГУСТА 1938 Г.

Обична је појава да се обавезе по виђењу знатно смањују за ултимо. М овога пута је пад прилично велики, 195 мил. дин. Нарочито пада у очи велико смањење жиро рачуна за 270,3 мил. дин. на 1.021,2 мил. Он је делимично компензиран порастом разних рачуна за 69,2 мил. на 1.167,7 мил. дин. и потраживања државе за 5,8 мил, на 26,1 мил. дин. Разна пасива порасла је за 32 мил, на 292,9 мил.

Промене активних позиција су много мањег обимг.

Девизе које не улазе у подлогу порасле су за 248 мил. дин. на 391 мил. а с том позицијом паралелно и разна актива за 5,3 мил. на 2,155 мил. дин. Зајмови по есконту порасли су и у овој недељи и то за 15,5 мил. на 1.439,4 мил. а зајмови на залоге, супротно кретању у ранијим недељама, 600.000 дин. на 99,6 мил. Злато у касама се повећало за 1 мил. дин. на 1,827 мил., са 28,5%/6 прима за 1,3 мил. на 9,378.2 мил., а злато на страни је остало непромењено 17 мил. дин. са 28,5/, прима 21,8 мил. дин. Као салдо свих промена порастао је новчанични оптицај за 187,7 мил. на