Narodno blagostanje

Страна 216

govine s Kinom. Pod sadašnjim političkim prilikama u Kini, izgledi na razvoj trgovine su tako slabi, da iza osnivanja Stabilizacionog fonda leži nešto drugo. To nije više ostvarenje plana kojim se nosi engleska vlada već nekoliko godina, i u vezi s kojim je putovao njezin finansijski stručnjak Leith Ross pre mekoliko godina u Kinu i Japan. Tađa je kineski teritorij bio još pod vlašću kineske vlade, pa je stabilizacijom valute i uvlačeniem Kine u blok funte sterlinga trebalo da engleska trgovina dobije sigurnu podršku. Ostvarenje ovog iplana zapelo je zbog japanskog otpora, i on je bio jedan od važnih. razloga koji je ubrzao ratne operacije. A ni S.A.D. nisu bile ravnođušne prema njemu i parirale su ga politikom zamenjivanja srebra za zlato, pružajući tako Kini mogućnost da nezavisrio od Londona podržava zlatom kurs novca.

Osiguravanjem Stabilizacionog fonda engleska vlada ne može imati iluzila da će osvojiti kinesko tržište, jer to više nije pitanje o kome može da odluči Kina, nego Japan. Kineska vlada treba najpre da pobedi, pa da engleska trgovina preko Stabilizacionog fonda osvoji stare pozicije u Kini. A za to je potrebno finansirati ratne porudžbine. Osnivanje Stabilizacionog fonda u vreme ikad je kineski položaj kraunje nepovoljan ustvari pretstavlia organizovanje ratnog Hkredita. Hina može da uvozi preko Burme, pa sve kad bi imala šta da izvozi iz krajeva koji su pod vlašću centralne vlade, taj put bi bio pređugačak. I taj izvoz pojavio bi se samo ipo potrebi rata. A pošto on ne može da bude velik, verovatno je da će sredstva Stabilizacionog fonda biti istrošena i moraće se obnoviti. U tom obliku pritekla ie Engleska u pomoć Kini, kao što su S.A.D. to učinile na drugi način, računajući na trgovinu s Kinom posle rata. Zato su to akcije koje se dopunjuju iako su odvojene i zato ne izazivaju one nesuglasice u роlitici prema Kini kao pred nekoliko godina. Ali zato je ova politika u oštrijem sukobu s valutnom politikom koju sprovodi Japan.

„Четвртим царством“ названа

Будућност синтетичких _ је У Америци производња син-

сировина тетичких сировина, а прва | три су минерално, биљно и

рт и а животињско. Проблеми син-

тетичких сировина популаризовани су у вези с аутаркијом, организовањем ратне привреде, сломом светског тржишта, тако да су синтетичке сировине могле да замене природне и онда кад су биле много слабијег квалитета. Под HMпресијом да је производња синтетичких сировина прихваћена из нужде, док леже огромне залихе памука и вуне неискоришћене, одомаћило се схватање, да је она неекономична и да се не може правдати друкчије него нуждом. То је више европско схватање, јер Америка, која управо болује од кризе памука, у исто време предводи у производњи у новим проналасцима синтетичких влакана и других сировина. Синтетичка сировина је стварно још песма будућности, а требало је да дођс до кризе међународне размене, па да нужда дадне потицај усавршавању производње. Тада је убрзаним темпом потекао један развој, који је био раније спор, зато што је и омогућен врло касно, појавом најмлађе егзактне науке, хемије. Карактеристика тог развоја је да је хемија успела да ослободи производњу извесних артикала њихове првобитне сировине, на пример у производњи боја замену разног биља катраном, код лекова исто тако, код осветљења, биљно и животињско уље замењено је минералним, а код текстилних влакана природна замењена су синтетичким, Последњих година. највећи интерес влада за текстилне синтетичке сировине, та: ко да постоји већ огроман број њих, које се различитим поступцима добијају исте сировине. Једна, природна сировина служи за добијање више типова исте синтетичке си-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ.

Бр. 14

ровине, или различитих. За производњу текстилних синте-

тичких влакана највише се употребљава дрво, а најновији

проналасци су и ту да се производе из минерала. Највећи број типова има дрвна вуна. фФабриканти

могу да за сваку сврху добију онај тип, који им најбоље

одговара, и то посебно за врсте тканина за које се употребљавао памук, а посебно за вунене.

Хемиским путем синтетичким влакнима даје се спецјални квалитет. Да би оне могле да замене памук требало их је учинити равним у отпорности према влази, нарочито за прање и откувавање, а затим да буду једнако отпорне код употребе (стручни изрази су за то отпорност према влази и према сувоћи). Док је код употребе тканина из дрвне вуне равна памучној, према влази отпорна је за 409/ мање, тако да је није могла потиснути на свим линијама. Тешкоће су за подизање отпорности према влази велике, тако да се из комерцијалних разлога боље исплатило подићи отпорност за употребу до 30% изнад памука.

Најновији проналазак је дрвна.јута. Досада је монопол јуте у свету држала Индија као једини произвођач. Пошто се код јуте не ради толико о отпорности према влази, него код употребе, може се претпоставити да ће синтетичка брзо заменити природну, чим се оборе трошкови производње, који су у Немачкој, например, три пута већи него што је цена јуте код увоза.

Револуција у добијању синтетичких влакана биће потпуна тек кад потпуно успе употреба креча и угља као сировине. У исто време дошло се до открића у САД. и Немачкој, и већ је једна енглеска фирма одлучила да некористи амерички проналазак. Тканина би имала такве 0с0бине да би могла да потисне употребу јапанске свиле у производњи чарапа („нилон свила). Немачки проналазак мање је усавршен од америчког, али унапред му је одређена и сасвим друкчија употреба: за производњу филтера, ко-

| АРА ЈЕ JA 7.0 0 у ~ је и

Сваки напредак у производњи M

употреби сђе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран м економичан погон.

5ТАМРрАВРр — МАСПЦИМ

Oil: Company of Jugoslavia Inc. ЗАГРЕБ БЕОГРАД