Narodno blagostanje

Страва 282 |

JAVNE FINANSIJE

— U smisiu presude Državnog Saveta povraćaj pometnjom uplaćenog ili protupravno naplaćenog poreza ne zastareva ukoliko uplata potiče iz pogrešno гагтегапосг poreza. | — Управа Занатске коморе у Београду у извештају

"за 1938 истиче да је пореско оптерећење занатлија порасло. Разрез течевине у Београду порастао је од 5,3 мил. дин. код 4.209 занатских радњи 1936 на 9,3 мил. дин. код 5.010 радњи 1988 или за 1490 по пореском обвезнику. Неке

занатске гране, чија је производња индустријализована.

прилагођују се новим условима, Број радњи на коморском подручју износио је крајем 1938 27.670 према 26.277 1937 год. Прираст је 1.443 према 1.215. Нових је остварено. 2.585 (1937: 2.355) а затворено .1.093 (972). Под стечај је пало 5 1937: 2). Принудно поравнање тражило је 1 занатлија као и 1937. Број помоћног особља повећао се од 34.539 1937 на 38.849 или од 1,3 на 1,37 на 1 радњу. ,

= У Енглеској указала се потреба да се повећају расходи за наоружање. Влада је решила да 300 мил. прибави зајмом а 24 мил. повећањем пореза. Повећаће се највише посредни, пошто се сматра да су непосредни већ јако високи. 11,5 мил. треба да да повишење пореза на моторе од 15 шнилинга на 26 по коњској снази. Та мера је највише критикована и очекује се да ће због ње опасти производња јаких мотора, а повећати средњих и малих. Повишење увозне царине на дуван даће 8 мил. и мисли се да неће имати за последицу смањење потрошње која је досада стално расла. Стопа допунског пореза на доходак која је 1981 повишена за 10%, повишује се за 15% код дохотка између 2.000 и 800 а на 2090 код оног преко 8.000 фунти. Тако ће порез на доходак са допунским износити скоро 14 шилинга по фунти или око 70% код дохотка преко 150.000 фунти. Порез на наследство преко 50.000 фунти повисује се за 10%.

— Јавни дуг Сједињених Америчких Држава последњих месеца прекорачио је 40 милијарди долара. За последњих 6 година се удвостручио. Оптерећење по становнику износи 307 долара.

— Румунска влада известила је америчку да ће поднети предлог о плаћању њеног ратног дуга. Осим тога решила је да поново почне службу послератних дугова, чим постигне споразум с удружењем америчких ималаца румунских хартија од вредности.

— Тринаеста плата, према објашњењу Министарства финансија, ако је уговорена и исплаћује се сваке године, подлежи плаћању службеничког пореза по чл. 95 Закона о непосредним порезима, а ако се исплаћује од случаја до случаја, подлежи члану 96 истог закона.

— Изашла је уредба о Таксеним олакшицама при ковверзији постојећих новчаних дуговања. Према уредби при конверзији за све исправе о хипотекарном зајму има да се до износа првобитног дуга плати само стална такса од 20 динара. У случају да се конверзија изврши путем судског поравнања, неће се плаћати 1уо-на такса из Тар. бр. 8 односно 22 Закона о судским таксама, већ само такса на записник и горе наведена такса на исправу | у износу од 20 дин.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Francuska vlada odobrila je naknadnu carinsku bonifikaciiu za ižVoOZ iz Jugoslavije na sledeće artikle: konji za ЈЧапје,/ зиуе kobasice, iaja u ljusci, sveže i suve šljive, obično drvo i celuloza.

—: Zbog oskudice u devižama Novi Zeland je bio uveo zabranu i ograničenje ' uveza nekih luksuznih artikala: — о čemu smo već pisali, Listu pro:zvoda koji spadaju pod'zabranu uvoza proširilo. ie Ministarstvo finansija za drugo polu-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ | ___ Bp 18

godište na sve one luksuzne proizvode koji se Ооо“ u zemlji.

SAOBRAĆAJ

— После решења владиног о субвенцијама паробродарским друштвима, енглеска бродоградилишта добила су велике поруџбине. Рачуна се да ће до краја године бити израђено 1750 бродова са 1,5 мил. бр. т.

— Приступом нових чланова Савезу поморских бродовласника регистрована бруто тонажа у Савезу повећана је на 387.078 бруто тона односно 939 целокупне трговачке морнарице Југославије.

RATNA PRIVREDA

— Кинеска влада последњих месеца настоји да што више индустријских предузећа пренесе из оних крајева који су изложени нападима јапанске авиације у унутрашњост. Досада је пренесено у Сачуан 330 текстилних фабрика, електричних централа, фабрика железа и челика. Машине и остала постројења транспортована су под врло тешким саобраћајним условима и преваљила су 1.600 км железницом, путевима и водом.

— Швајпарска влада је решила да увозници угља створе велике резерве. Одобрење за увоз добиће само они који држе у резерви 15%/« кокса или 1096 брикета мрког угља од увезене количине 1938. Трошкови држања резерви пребациће се на потрошаче, Влада је позвала становништво да купује што веће количине угља да би резерве “ земљи биле што веће за случај рата. Железнице, самоуправне фабрике гаса и већа предузећа држе стално на лагеру велике количине угља и још увек за купују.

— Пред ратном опасношћу енглески индустријалци одлучили су се да већ сада пренесу своја пословна седишта из јако настањених места у слабије настањену унутрашњост. Нарочито много их оставља Лондон и траже од владе да им одреди места која су најпогоднија. У вези < тим указала се потреба да влада донесе план о расељавању индустрије. __

— На основу Šš 19 финансијског закона донесена је уредба о „Фонду народне одбране". Овај фонд служи за подмирење материјалних расхода потребних за убрзање нашег наоружања и опреме сувоземне војске, Као што смо писали у броју од 18 марта о. г. приходи фонда. састоје се од доприноса на непосредне порезе, луксуз и војницу, а износи 25%/, и више од пореске основице. У Фонд не улази читав наплаћени допринос, него 350 мил. годишње, а почиње да се наплаћује ! јула до 1 јула 1949, укупно 3,5 милијарди за 10 година. Готовина ће се чувати код Државне хипотекарне банке, која плаћа камату. Фондом управља министар војске и морнарице преко начелника Ђенералштабног и Контролно-буџетског одељења и претставника министра финансија. Средства Фонда утрошиће се по извесном плану о спремању народне одбране, који ће бити донесен у оквиру његових финансиских могућности. Министар војске може закључити зајам на рачун прихода фонда, па према томе извршење плана одбране није ограничено на годишње приходе фонда. Исплате на рачун фонда предвиМЕ су у готовом или путем благајничких бонова, које |O

издавати министар финансија.

POLOŽAJ RADNIKA : а

— У Нишу је одржана конференција инспектора рада из целе земље. Констатовано је да је Уредба о минималним надницама повољно утицала на повишење надница и смањење броја штрајкова. Истакнута је потреба појачања службе инспекције рада и обезбеђења материјалних средстава за њено спровођење.