Narodno blagostanje

Страна 410

НОВЧАРСТВО

— Ргоргзапа je Uredba o sanaciji i unapređenju zadružnih saveza. Pravo na pomoć imaju samo oni savezi, čija sanacija nije predviđena Finansijskim zakonom i koji su poslovali isključivo u korist zadrugarstva, dajući zajmove samo drugim savezima, zadrugama ili zadrugarima. Za pokriće bilansijskog gubitka upotrebiće se u prvom redu rezerva, a ukoliko ova ne bi bila dovolina, ministar polioprivrede od-

rediće posebnu pomoć. Banovine na svom području mogu

savezima odobravati pomoć do 50" državne pomoći. Za sanaciju zadružnih saveza predviđeno je 15 mil. din. i drugih 15 mil. za pomoć za unapređenje zadrugarstva. Ova posebna pomoć može se dodeljivati isključivo savezima koji se smatraju zdravim i to jedino za opšte unapređenje i snaženje saveza i za olakšanje tereta kamate na zaimove već zaključene ili koji budu zaključeni.

— Posle dosadašnjih pojedinačnih odredaba o državnim papirima, ovih dana će se u Protektoratu doneti uredba o privremenom regulisanju svih državnih dugova bivše Čehoslovačke. Svi državni papiri, koji se nalaze u rukama stanovnika Protektorata biće privremeno deponovani kod поуčanih zavoda. Tako će se moći ustanoviti visina bloka državnih papira i pripremiti definitivno regulisanje. Dospele kupone za to vreme će isplaćivati poštanska štedionica.

— Француски министар спољних послова изјавио је у парламенту да је враћање шпанског злата предмет судског спора. У погледу злата и драгоцености донесених из Билбаоа суд у Ла Рошелу је одлучио ових дана да се врате. Спор је био око 9.000 сандука. Што се тиче злата Шпанске банке, мораће се још мало сачекати, док генерал Франко не да довољно доказа да оно неће појачати финансиске изворе политичког противника.

— Финансиски комитет Друштва народа у свом последњем извештају Савету забавио се нарочито средњерочним кредитом за мала индустријска предузећа. Док велика лако долазе до кредита, мала имају све више тешкоБа. Због тога би, по његовом мишљењу требало створити нарочиту установу за кредитирање малих предузећа која би преузела на себе ризик прибављања за то потребног капитала. На крају комитет критикује пореску политику држава која оптерећава потрошњу и тако утиче да се смањује тражње, а с тиме у вези и пословна делатност.

· — Немачка обрачунска благајна објавила је да су уплате на туристичком рачуну бугарске Народне банке достигле такву висину да се морају ограничити. Због тога ће се налози за исплату платежних средстава за путовања у Бугарску извршавати само на основу одобрења девизне власти.

— Потписан је уговор о проширењу немачко-енглеског споразума од 1 јула 1988 и допунског од 13 августа 1938 на средњерочне и дугорочне обавезе дужника из Судетских крајева према енглеским повериоцима.

— Загребачка општина је одлучила да склопи нови инвестициони зајам од 30 мил. дин. код Средишњег уреда ва осигурање радника. Половина овог зајма биће потрошена на градњу нових школа, 4 милиона за обнову каналске мреже, преко 7 мил. за експроприацију некретнина ради спровађања регулационог плана, а мање своте за градске социјалне и здравствене установе.

— Мађарска Народна банка, пошто су њене резерве туристичких динара исцрпене, обуставила је издавање динара Мађарима посетиоцима југословенских бања и летовалишта, — Талијанска влада је ограничила износ девиза коју талијански држављани могу изнети из земље на 1000 лира, изузевши пословна путовања у Немачку, Југославију, Шпанију, Швајцарску и Мађарску. Друга мера, која је до-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ -

Бр, 26

несена у циљу појачања прилива девиза, је и повишење курса за размену стране валуте трансфериране из иностранства. На тај начин влада се нада да ће привући уштеђевине на страни Талијана који се враћају у земљу и новчане пошиљке исељеника њиховој родбини, које су у последње време опале,

— Национални доходак у САД 1938 је износио 61 милијарде долара према 72 1937. Министарство трговине објашњава овај пад смањењем производње и снижењем цена. Наднице које су 1937 износиле 5,4 милијарде, пале су за 33.

— Пољски министар правде упутио је све среске судове да се приликом поступка за обезбеђење дугова сељака и приликом принудне продаје њихових газдинстава, ако је само могуће, не продаје цело имање већ да се дуговање обезбеди продајом једног дела имања.

— Немачка влада је укинула златну клаузулу старих новчаних обавеза у шилинзима а старе обавезе у крунама са златном клаузулом заменила је за обвезнице у маркама без клаузуле и то по курсу 15 златних шилинга за ! марку односно 1 златна круна за 0.96 марака.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Poljski državni dug iznosio je 1 maja 1939 godine 5318 mil. funti. Za poslednjih G meseci porastao je za 344 mil. Unutrašnji dug iznosi 2459 mil., a spoljni 2489 mil. Najveći deo unutrašnjeg duga preistavljaju izdaci na naoružanje. Zbog novih kredita za naoružanje, koji su Poljskoj odobreni u inostranstvu, spolini dug će uskoro znatno porasti.

— Državni sekretar u nemačkom ministarstvu finansija Rajnhard rekao је u svom skorašnjem predavanju, da vlada ne namerava da povisuje poreze niti zavodi nove. Poreski prihodi pritiču u dovoljnoj meri tako da će u toku 1939 doneti 22 milijarde Rm a 1940 još više. Ovako snažan porast posledica je kako privrednog poleta tako i povećane ekspeditivnosti poreskog aparata. Ukoliko državne potrebe traže veće prihode od onih koje daju porezi, oni se podmiruju kratkoročnim i srednjeročnim zajmovima, koji se posle pretvaraju. u dugoročne.

— U prošloj budžetskoj godini prihodi od poreza u Nemačkoj iznosili st 17%s milijardi RM prema 6?/s milijardi 1932/33. Računa se da će se u sadašnjoj (1939/40) poreski prihodi pcdvostručiti delomice zbog povišenja nekih poreskih oblika ali najviše zbog porasta nacionalnog dohotka. Društveni porez je povećan za 100%e i zavedena је trošarina na mast i naftu. Trošarina i carine dale ku 1938/39 26,2%o svih poreskih prihoda prema 839,5%0 1932/33, porez na dohodak, poslovni promet i društveni porez 69,9/i prema 42%, a svi ostali porezi 10,9% „prema 18,59.

— UeTHpH H по отстотни шведски државни зајам од 1929 од кога се још 205,5 мил. круна обвезница налази у оптицају, отказан је за 15 децембар и конвертираће се у нови зајам од 27490 каматом и роком од 30 година. Старе облигације примају се ал пари.

— Енглеска влада намерава да заведе порез на добит предузећа која раде за наоружање, а чије годишње лиферације за народну одбрану износе барем 200.000 фунти стерлинга. Стопа ће бити 60%) a рачунаће се на добит која прелази т. зв. стандард, под којим се разуме просечна добит из периода 1936-37.

САОБРАЋАЈ |

— Потписана је Уредба о повластици за трговачке путнике и агенте на државним железницама, која износи 5090 нормалне возне цене у П или Ш класи путничких или брзих возова. Њом се могу служити уз прописану леги“ тимацију надлежне коморе.