Narodno blagostanje

-1. јули 1939

— Министарски савет је одобрио уговор склопљен између државе, коју је заступало Министарство војске и морнарице и „Аеропут -а. Трајање уговора је 10 година. Аеропут има да набави све своје апарате, инструменте и остали материјал у земљи. У колико то не би било могућно или би цене домаће индустрије биле за 959) веће од иностраних, куповина може да се изврши у иностранству и то слободно од царина и трошарине. Чланови управног и надзорног одбора морају бити држављани по рођењу. Државна субвенција у 1989/40 г. износи 30 дин. за сваки километар летења у редовном промету, за следеће четири године та се субвенција сваке године смањује за 1 дин. по километру. Укупна субвенција за ових пет година може да износи у првој години 18 мил. дин. у другој 21, у требој 24, у четвртој 27 а у петој 30 мил. дин.

ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

— Poštansko-telegrafski službenci na svom тета зкот kongresu održanom u Skoplju rezolucijom su tražili da se s obzirom na sadašnji standard života i cene na tržištima povrate oduzete plate iz 1981 g., da se omogući prelaz službenika u zvaničnike tako isto i prelaz zvaničnika u zvanie činovnika, da se reguliše pravo sticanja pune penzije i to za saobraćaino osoblje posle 25 godina, a za administrativno posle 30 god. efektivne službe, da se ukine prekovremeni rad, s kojim se radno vreme penje na 13 do 15 časova pa i više dnevno bez ikakove naknade, da se ukine dostavljanje sudskih odluka i poziva putem pismonoša, kao i naplata radiopretplate. — Kongres Udruženja činovnika poštansko-telefonskotelegrafske struke koji je zasedao u Splitu doneo je TeZOluciju u kojoj se između ostalog traži: povećanje prinadležnosti poštanskom osoblju, obrazovanje bolesničkog fonda; decentralizacija struke po direkcijama u upravnom i finansilskom pogledu; regulisanje radnog vremena; automatsko unapređenje; prevođenje dnevničara i zvaničnika u odgovarajuća zvanja i priznanje godina dnevničarima, kontraktualcima otpravničke službe za unapređenje i penziju; vraćanje dodatka udatim ženama, da se u poštanskim ustanovama uvede radno vreme od 40 časova nedelino a za prekovremeni rad da se određi specijalna nagrada; da se 1%/o radio pretplate uplaćuje za socijalni fond udruženja; da se poveća broji osoblia i primanje u službu da se vrši putem konkursa.

— Реална зарада радника и намештеника У Немачкој порасла је 1988 за 8,69: према 1987, а за 7,6%/0 према 1982. Пораст код радника износио 109е према 1937 а 98,6%• према 1932, код намештеника 8,6%» односно 62,69/0.

— Радницима државних предузећа у Енглеској повишена је надница за 2 шилинга недељно (12,90 дин.). Тиме је обухваћено 43.000 радника. Сразмерно ће бити повишена надница и шегртима и млађим радницима.

КОЊУНКТУРА

— У Енглеској је грађевна делатност ове године слабија од прошлогодишње. У мају је одобрена градња кућа за становање у вредности од 7,2 мил. фунти стерлинга према 8,9 мил. у истом месецу 1938, за 19,40 мање, а за 5 месеци 1939 39, мил, према 42,6 мил. лане, за 8,590 мање. Градња других зграда нарочито фабрика повећала се за 6,30.

—- Трговачки суд у сенском департману у Француској донео је интересантну пресуду по тужбама једног одбеглог чехословачког држављанина, власника фирме у

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 411

Протекторату и данашњег комесара његове фирме. Оба су тужиоца тражила да им се досуди новац који је један француски грађанин дуговао фирми. Суд је одлучио у корист избеглице.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Трговачки регистар:

А. n. Целофан у Београду, упис фирме са главницом 9 мил. дин. и чланова управног одбора г. г.: Томе Максимовића, д-ра Стевана Мољевића, Аце Павловића, д-ра Велимира Бајкића и Зафира Ставкковића — А. Е. Г. Унион, југословенско д. д. за електрику у Загребу, упис члана управног одбора г. Врбанића Милана — Ноненберг и Шодере, творница трака и чипака д. д. из Суботице, упис чланова управног одбора г. г.: Сувајџића Александра и Николића Бошка — Бачкоградиштанска штедионица а. д., упис чланова управног одбора г. г.: Докића Жарка и Рота Мате — „Штајн“ д. д., Стара Кањижа, упис члана управног одбора г-ђе Гутман Ержебет.

„Шумадија“ а. д. за осигурање и реосигурање, Бео-

град, упис члана управног одбора г. Милисава Милошевића. Зборови акционарских друштава:

1 јули. — Бачић д. д. у Загребу (ванредан)

2 јули. — Рударско-индустријско и трговачко „Бормил“ а. д. Београд (оснивачки)

3 јули. — Славонија д. д., Загреб (редован)

6 јули. — „Доленско" д. д., Карловац (редован)

7 јули. — Прва хрватска тискара у Осијеку (ред.)

8 јули. — Југо-Танин д. д., Загреб (редован)

10 јули. — Творница сукна Фрања Брандекер д. д. У Кули (редован)

11 јули. — „Центрокооп"' а. д. Београд (оснивачки)

14 јули. — Бачко индустријско и трговачко д. д. У Старом Бечеју (редован)

—- Фабрика штофова у Кули, Фрање Брандекера, претворена је у акционарско друштво. Главница ће износити 3 мил. дин. и биће подељена на 600 акција по 5.000 динара.

БИБЛИОГРАФИЈА: Хотелски вођ. Издаје „Путник“, Београд.

РАЗНО

— Izabran je novi upravni i nadzorni odbor »Šipada«. U upravni odbor ušli su g.g. ing. Žarko Miletić, kao pretsednik, a kao članovi: d-r Luka Čabrajić, Asim Muharemagić, Dušan Stakić, ing. Roman Crnavka, Dragoljub Pavković, Ahmed Kapetancvić, Muhamed Maglailija i Stanko Nikolić. U nadzorni odbor 2. g. Petar Marinković, ing. Jovan Savin, Abdulah Hadžialić, Boško Karanović i Redžep Suleimanović.

— »Gospodarska sloga« u cilju proširenja svoje akcije osnovala je devet pododbora i to: propagandni, finansijski, . privredni, zdravstveni, tehnički, kolonizacioni, stočarski, nabavljački, i odbor za podelu pomoći.

— 3a ynpapHuka YrnpaBe TypHaMa MMHHHCTaDpcTBa TDTOчине и индустрије у рангу начелника постављен је г. Јаша Гаргашевић досадашњи инспектор, шеф Отсека за туризам.

— Г. Михаило Ђукић досадашњи инспектор — шеф (Отсека за трговинско-занатску наставу постављен је за начелника одељења за наставу министарства трговине и ин

дустрије.

_— =