Narodno blagostanje

Страна 778

trošnja šećera bila je najveća u Čehoslovačkoj (na glavu 25,5 kg. godišnje), u Austriji 29,9, Mađarskoj 10,6, Poljskoj 10,2, u Rumuniji 5, a u Jugoslaviji svega 4 kg.

— U Zenici je montirano pored 25 generatora još 6 novih. Ovi generatori služe za proizvodnju gasa, koji se Upotrebljava za topljene železa u Simens-Martinovim pećima.

— U vezi sa širenjem raznih glasova o nestašici ulja za jelo, Prva hrvatska tvornica ulja d. d. Zagreb, koja роkriva 60% czlokupne potrebe sa uljem za jelo u zemlji, objavila je da će na području banovine Hrvatske podmiriti sve potrebe za ovim artiklom. Da bi sx izbeglo nepotrebno povišenie cena, fabrika će svakoga ponedeljnika objavljivati u novinama fabričke cene,

· — Na sastancima u Milanu delegacija naše tekstilne industrije i prestavnika talijanskog pamučnog instituta rešeno je da jugoslovenski izvoznici za liferaciju pamučnog prediva po porudžbini izvršenoj pre 1 septembra раје зада 409/ više od pogođene cene. Postignut je sporazum da nam Italija liferuje pamučno predivo. Nr. 20 po ceni od 15 lira za kilogram, koje liferuje Rumunija po ceni od 920 lira. Za ovu godinu odobren nam je od strane Italije vanredan kontingent ха pamučno predivo za industriju u iznosu od 10 mil. lira. Samo ovaj kontingent pada na teret kontingenata za iduću godinu. Talijansko ministarstvo za trgovinsku razmenu i plaćanja prihvatilo je predlog naše delegacije, da nam se u idućoi godini od odobrenog kontingenta, liferuje 859 ратиспог ргефуа za таиз ји а зато 15% ргефшуа ха деtalinu trgovinu.

— U Mađarskoj industriji stanje je vrlo povoljno. Nezaposlenosti uopšte nema i pre bi se reklo da je oskudica u radnicima. 1939 je bolja za 25% od najbolje. Prema 1933 god. Droj radnika se skoro udvostručio. Ovo je dalo povoda madđdarskom ministru industrije da izjavi da će se u buduće još intenzivnije raditi na industrjalizaciji zemlja.

— Na vanrednom zboru akcionara »Jugočelika« a. d. u Beogradu rešeno je da se akciski kapital povisi od 600 na 800 mil. dinara. U tu svrhu izdaće se 40 hili. komada akcija po 5000 din. nominale. U novi upravni odbor izabrani su LC: Hamid Kurbegović, pretsednik opštine iz Donjeg Vakufa, Miloš Leskovac, direktor gradske štedionice u Sarajevu, Salih Mešić, direktor filijale Prve hrvatske štedionice u Sarajevu, Ahmed Kapetanović, posednik :z Ljubinia, Milan Mićić, izvoznik iz Doboja, Hasan Alibegović, posednik iz Modriča. U nadzorni odbor izabrani su g. g. Ljubomir Antić, industrijalac iz Zaječara, Milorad Marković, intendanski pukovnik iz Baograda, Dorđe Jovanović, trgovac iz Beograda i Osman Muhamedbegović, trgovac iz Tuzle. Za generalnog direktora ostaje i dalje inž. g. Ranko Despić.

TRGOVINA

— U Narodnoi banci održana je konferencija o snabdevanju zemlje naftom. Rešeno je da se uvoznicima stave na raspoloženje potrebna sretstva za plaćanje nafte koja je već utovarena u šlepove i onž na koju čekaju šlepovi u Đurđevu. Osim toga raspravljano je i o kupovini nafte u drugim zemljama kao i o upotrebi drugih Dogonskih sretstava na mesto. tečnog goriva. Mi smo o tome pitanju pisali u prošlom broju i istakli potrebu da se uvoznicima stave na raspoloženje potrebne devize. Kako se vidi konferencija je usvojila naše stanovište.

— Povodom naredbe Banske oblasti u Žagrebu da se u svim većim gradovima osnuju Žžitarski odbori za ustanovljenje cene žita, u Osijeku je održana konferencija pretstavnika Dolioprivradnika, žitarskih trgovina, pekara i mlinara. Rešeno je da otkupna cena žita u Osijeku bude 185 din po metc.

· HAPOJIHO BJIAFOCTAFbB

Бр. 49

— Zbog liferovanja Evropi kroz silose S. A. D. prošlo je za nekoliko dana 20 miliona bušela žita, Ovo je пајveće krstanje žita u dugom nizu godina.

— Prema novoj uredbi o prijavljivanju zaliha žitarica lica koja se bave trgovinom žitarica kao i trgovački mlinovi (mlinovi koj kupuju žito) moraju voditi knjigu za žitarice. U ovu knjigu шпесе зе суе хађћа pšenice, kukuruza, raži, ječma i ovsa kao i pšeničnog brašna koje se budu zatekle kod ovih lica na dan objavliivanja uredbe. U ovu knjigu unosiće se isto tako sve promene koja nastupe u tim zalihama posle toga datuma. Pored toga, u njoj zabeležiće se i svi zakijučci o kupovini i prodaji dotičnih žitarica sa rokovima,, mest:ma i cenama ugovorenih isporuka.

— U Bugarskoi se dva dana u nedelji ne sme prodavati meso, u Italiji isto tako a u Grčkoj tri dana. U Nemačkoj se dobija mesečno na glavu 2.125 grama mesa ili mesnatih proizvoda i 185 grama masti ili slanine.

— Prema zaključenom sporazumu Engleska će u idućoj godini liferovati Italiji 4 mil. tona uglja.

— Holandija i Belgija prema postignutom aranžmanu upućuju svoju uvoznu i izvoznu trgovinu suvim preko lItalije i njenih luka. Baltičke zemlje vode sa Italijom slične pregovore.

— »Trgovačke novine« pišu u broju od 2 XII 1939 da Direkcija za ishranu namerava da prodaje poljoprivredne mašine. Ukoliko je zbilja ova vest tačna, mora svakog da iznenadi. Dosada je zadrugarstvo obavljalo niz poslova za račun seljaka, madu tim i kupovinu poljoprivrednih sprava. U sastavu Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga u Beogradu postoji Glavna nabavljiačka zadruga koja naiveći deo svojih sredstava utroši baš u kupovinu tih mašina. Sličnih zadružnih ustanova ima i u ostalim krajevima države. Postavlja se pitanje, šta će biti sa njima, ako se vest Trgovačkih novina pokaže tačnom. U svakom slučaju Direkcija bi trebala da przthodno odredi svoji odnos prema zadrugarstvu.

— Francuska je kupila u Americi 150 hilj. tona bakra. On treba da bude isporučen u roku od 6 meszci. Ova kupovina je izvršena po ceni od 70 funti po toni prema 46 funti prošle godine,

— U Engleskoj u septembru ove god. trgovina na malo pokazuje povećanje od 13,99/5.. prema prošloj godini, a stokovi hrane u trgovinama na malo povećali su se za 20,9%.

— Rumunija je definitivno odbila predlog: nmačke trgovinske delegacije da smanji vrednost leja od 41 lej za jednu marku na 56 leja i da povisi cene nemačkim proizvo: dima za 24%.

— Madarska će umesto iz Nemačke dobavljati sada celulozu iz Slovačke.

— U rumunskom uvoZu neprerađenog gvožđa Nemačka učestvuje sa 52%, a kod uvoza čelika sa 70% i aluminijuma sa 95%.

— U Engleskoj je doneta odluka da se dopusti uvoz tekstilnih proizvoda. samo iz Francuske.

— U Francuskoj ie doneta uredba prema kojoj je u buduće obavezno prijavljivanje mesečno i tromesečno svih stokova gvožđa, staroga gvožđa i otpadaka od gvožđa, kao i svih promena koje budu nastale.

— U Engleskoj se od avgusta do oktobra popeo opšti indeks cena za 12,8%; cene životnim namirnicama skočile su га 20,79 a industriskim za 8,39.

— U Italiji je proširen rad kartela za prikupljanje otpadaka od gvožđa. Kartelu su pristupile firme koje su do sada bile van ovoga.

— Ministar trgovinz i industrije izjavio je da će se monopolisati maloprodaja petroleja. Petrolej je izvanredno važan artikal za naše selo. i