Narodno blagostanje

"Страна 780 |

— U Francuskoi biće pooštrene mzre za kontingentiranje potrošnje uglja.

— U Francuskoj je ustanovljen Glavni sekretarijat za mobilizaciju radne snage. Njegov cili je da stvori potrebnu vezu između rekrutovanja radnika i potreba industrije koja radi za narodnu odbranu.

POLOŽAJ RADNIKA

— Izmedu radnika Tekstilne bojadisaon2 u Osijeku i uprave zaključen je kolektivni ugovor. Nadnice su povišene za 35% i poboljšani su uslovi rada.

— U tekstilnoj industriji a Sloveniji povećane su radničke nadnice za 10% a u kožarskoj industriji preko 1097.

— U fabrici cementa »Splite za. 15. decembar dobilo je 700 radnika petnaestodnevni otkaz. U drugim fabrikama cementa, stanje nije ništa bolje usled obustavljanja izvoza morskim putem zbog ratne opasnosti i pomorske kontrole.

— Na konferenciji privatnih nameštenika u Liubljani konstatovano je da oko 10 hili. nameštenika prima do 20%) ispod 1000 din. mesečne plate. Još u tažem položaju nalaze se trgovački pomoćnici, koji više od polovine primaju platu ispod 720 dinara mesečno. Zbog porasta cena traže da se ustanovi jedna stalna komisija koja bi imala za zadatak da prati kretanje cena životnim namirnicama i da u srazmeri sa njihovim kretanjem predlaže automatsko povećanje plata.

— Na skupštini Radničk# komore u Sarajevu traženo je da se ustanovi kontrola cena sirovina i da se povećaju radničke nadnice prema stvarnim cenama namirnica u zemlji.

— U Zagrebu je postignuta saglasnost između iprivatnih nameštenika i poslodavaca da se povise plate, i to ха паmeštenike koji imaju platu do 1000 din. 25%; do 1500 din. 20%; do 2000 din. 15%; do 2500 din. 12%65; do 3000 din. 8%; i na platu preko 3000 din. 5%.

KONJUNKTURA

— Uprkos povoljnom razvoju konjunkture u Americi Droj nezaposlenih još uvek iznosi 8 miliona.

— U Belgiji ima danas oko 190 hilj. nezaposlenih radnika koji prestavliaju veliki teret za državni budžet .

IZ POSLOVNOG SVETA Zborovi akcionarskih društava

11 decembar. — Interreklam d.d. Zagreb (vanredan).

15 decembar. — Međumursko petrolejsko d.d. Selnica (vanredan).

16 decembar. — Jugoslavensko automobilno prometno d.d., Zagreb (vanredan). — A, B, C, trgovačko d.d. Zagreb

(vanredan).

18 decembar. — Jugoslavenski Loyd a.d. pre Atlantska plovidba Ivo Račić a.d. i Jugoslavensko-Amerikanska Plovidba a. d' (vanredan).

19 decembar. — Prekomorska plovidba d.d. Sušak (vanredan). 24 decembar. — Golubačka ђапка а. а. Меј. (тедоуап).

Trgovački registar

»Adir«, a.d. za istraživanje rudnih polja Beograd, upis članova upravnog odbora g.g.: Baikića dr. Velimira, Milutinovića Dragutina, Oemichen Hansa, Panića Ike, Tartaglie dr. Emera, Tomljenovića Dragana i Zentlera Ervina i nadzornog E... Ćurčina, Boke, Mayer-Kiister Alberta, Poduja dr. Joze

–[_ CC

Gradište

"НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 49

i Ulmanskog dr. Milana. — Srpska štedionica d. d., Osijek, upis članova upravnog odbora g.g.: Vuksana Stevana i Živkovića Milutina. — »Bitumen«, hrv. d.d. za iskorišćavanje zemnog plina i ulja Zagreb, upis promne S 6 društvenih pravila. — Methan d. d., Žagreb, upis promene S 8 Društvenih pravila. — Novikromar d.d., za trgovinu šarafskom, Žželeznom .i metalnom robom Zagreb, upis promene S 4 društvenih pravila. BIBLIOGRAFIJA |

La commerce internaf:onale de certaines matieres premieres et denrees alimentaires 1988. Izdanje Društva naroda,

aneva. Ovo je četvrta sveska sa statističkim podatcima o

međunarodnoj trgovini 38 artikala. U njoj je obuhvaćeno 125 zemalja, koje uvoze te artikle, dok su u prvoi bile samo 42 zemlie. Ove zemlje pretstavljaju 98% svetske trgovine.

L'nabitation urbaine et rurale. Izdanje Društva naroda. U ovom delu prikazane su metode koje se u raznim zemljama primenjuju posle rata da s pobolišaju uslovi stanovanja, kod čega se dosta pazilo na sredstva koja su utrošena, i rezultate koji su dobijeni. Ovde je obuhvaćeno samo 10 naici vilizovanijih zemalja.

Ispravka. U poslednjem broju, u analizi bilansa Dpogrešno je navedeno sedište Električne centrale »FEala« a. d. u Beogradu, a treba u Mariboru.

RAZNO — U Nemačkoi od | decembra о. g. biće smanjeni iznosi svih dodataka za reprezentaciju za 259/6.

Сваки напредак у пронзводњи и |

употреби, сре знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

имзације која обухвата цео свет,

примењују се «од фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује смгурам и економичан погон,

Jugoslovenska STANDARD — VACUUM Oil Company d. d,

БЕОГРАД

АнтглоШраго Банка, рак Филијала у БЕОГРАДУ — Пошт. фахж 17.

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005.

|

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.

Прима улоге на штедњу по најповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи н иностранству. Издаје сефове под закуп,