Naša književnost

56 3 “ : Наша књижевност

„СОС“ радио-телеграфиста допрео. Посада „Хаиме |“ послала је следећи телеграм: „Наишли смо на јак отпор дежурних официра и силом смо их савладали. Један капетан и два поручника убијени су. Коначар, један поручник, један приправник и четири морнара тешко су рањени. Хитно молим за упутства шта да радимо са мртвима“. Заповест Министарства морнарице гласи: „Мртве свечано сахраните. Јавите положај брода“. – 3

Крстарица „Хаиме !“ јавила је свој географски положај. Мирно брекће оклопни брод и просеца стакласту провидну покожицу Средоземног Мора. Пуна прелива, зелено блиста вода, као садови Буен Ретира у мају. На земљано-жутим обалама Андалузије светлуцају плаво-сребрни маслинови гајеви. А у даљини, њише се Африка и прети.

Овај брод и други, до којих је допрла реч ТЗН из Суидад Линеала, плове да спрече превоз побуњеничких трупа из Африке. Из утробе брода морало се изабрати ново командно особље; од ложача и морнара бира се бродски комитет, један подофицир постаје капетан, један други ложач адмирал.

"На треперавом платну биоскопа у Мадриду крећу се кронштатски морнари. Они полазе да Петроград и народни режим спасу од зункера, официрских приправника и смрти.

Морнари „Хаима 1“, „Сервантеса“ или „Либертада“ ништа не знају о том филму. Можда чак никада нису ни чули за историју балтичке флоте, Можда им је име „Аурора“ остало непознато. Да им је један од ових морнара рекао: „Ви сте „Аурора“ Шпаније, браниоци народних права од земљопоседника и адмирала, смејали би се можда, као што се морнари смеју. Али позив републике допро је у њихова срца и мозгове. Морнаре „Хаима !“ још пече горко сећање на јесен 1934, када су на раднике Астурије и Земље Баска морали да сипају смрт из својих топова.

Ова морнарица, вођена морнарима и официрима осталим верни заклетви, није морнарица адмирала, већ Шпаније.

Први дан је. Мадрид не спава, успаваће се. Прокламација владе садржи реченице пуне опијума. 18 јула 1936, у 14 часова и 45, Министарство унутрашњих дела саопштава: „Да бисмо јавно мнење сачували од заблуда, саопштавамо свима, да радио станица Рекура, која се налази у рукама побуњеника, иступа лажно као радио Севиља и шири неистините вести о Мадриду и осталој Шпанији. Опште је познато да свуда влада апсолутни мир...“.

Недеља је, дан као створен за тумарање зеленим утринама Каза дел Кампо. Биоскопи су препуни. У кафанама, сркућу се љубичаста и ружичаста пића и слушају званичне радио-вести: ,17 и 20. Непријатељи државе непрестано шире лажне вести и гласове. Трупе су верне влади, у целој Шпанији. Ратно стање није проглашено“.

У Бургосу, Севиљи, на Канарским Острвима и Балеарима, војни гарнизони приступају Франку. Министарство унутрашњих дела јавља