Naša književnost

Свете сировине

Једна друга' плаћеничка војска, коју је генерал Франко пронашао за своју авантуру, били су кабилски пукови из Марока: дивљи, одважни војници, обучени у борбама против шпанских трупа; колонијални робови, који су имали да изравнају још по који рачун са шпанским империјалистима. Пометени лукавим речима генерала, присилно и новцем мобилисани, полазе они против шпанског народа, који би хтео да им буде савезник, а верују да иду на шпанске конквистадоре.

То је кичма. Уз то још долазе ЕсЕс-гарде Прима де Ривера, шпанска фаланга, и карлистички гедџејез. Генерали нису песници који чекају инспирацију тренутка. У генералштабним школама уче се пролиси провиђења маршруте. Предвиђен је развој побуне. Уз помоћ некадањег војног министра Хила Роблеса, могли су сеу брдима Сиере де Гвадераме изградити бетонирани бункери, за будуће циљеве држане у тајности. Генерал Фанхул, који је имао да руководи побуном у Мадриду, био је државни потсекретар у министарству. Шеф централног тенералштаба из године 1934, генерал Франко, водио је један курс за пуковнике, који су тежили да се уздигну у касту генерала, и давао тактичку и стратегиску тему: освајање Мадрида путевима преко Андалузије и Гвадераме.

Очигледно да је, Франко човек који гледа унапред. Две године доцније, покушава практично спровођење војних операција, које је некада теориски постављао на дискусију.

Пет месеци пре но што генерали полазе у поход, пуковник Аранда, командант Овиеда, пише једно поверљиво писмо генералу Годеду: „Овиедо, 8 фебруара 1936. Његовој екселенцији дон Мануелу Љопио, дивизиском генералу, Мадрид. Да бисте добили потпуну слику о нашим снагама у Астурији, достављам вам у прилогу преглед састава расположивих трупа. Људство којим бисте могли располагати у погодном тренутку, следеће је: пешадија 2300 људи (следује тачно набрајање техничких, артиљериских, легионарских трупа, итд.); цивилна гарда 1700 људи (детаљни наводи о наоружању, појединости о транспортним средствима, снабдевању водом, плином и електричном струјом у случају евентуалне опсаде); мобилизација цивилних добровољаца може се спровести у року од шест часова, у Овиеду хиљаду људи, у Гихону пет стотина, у целој Астурији осам хиљада. У том погледу, све је најтачније уређено. Јединство војске, јуришне гарде и цивилне гарде потпуно је. Потпис: Аранда...“

Све је уређено. Војска чека. Спремни су чак и цивилни добровољци Арандини, карлистички гедџејез, са монархистичким сањаријама и јасно црвеним береима. Спремне су и фашистичке плаве кошуље.

Преузимање власти требало је пасти у тренутку победоносног завршетка избора. Но парламентарна победа народа престрашила је политичаре, и за тренутак задржала генерале. Уместо у фебруару, почињу у јуну. Изненадно, пренагљено, док не буде касно. ;

џи