Naša književnost

магнетну чвеу тастер

дар потману 3 та

дат тч

ПРОБЛЕМИ КРИТИКЕ

Да би решавали актуелне проблеме критике и да би подвукли значај критике у своме добу, совјетски писци покренули су часопис који су сав посветили критици и који су назвали „Совјетскои књигои .· Часопис није ограничен само на књижевну критику. У њему се третирају и питања из других области уметности и науке, јер је иста нуто становиште да ни једна од ових области није издвојена, оделита једна од друге.

У уводном делу првог броја часописа изнет је програмски чланак о критици, у коме су изложене у главном ове мисли. Совјетски писци одиграли су значајну улогу У отаџбинском рату. Они су одмах у почетку рата ступили у редове Црвене армије и партизанске одреде. Својим делима духовно су оружали народ. Ту улогу У борби против освајачког фашизма нису одиграли само писци и књижевници, већ и научници, филозофи и економисти, историчари и филолози. Сви су се они борили против идеологије фашизма, демаскирали његове мржње, лажи, интриге, фалсификате, клевете. Наука је имала значајан удео у опреми и наоружању Црвене армије. Огромног значаја за победу над фашизмом има марксистичко-лењинистичко учење.

Задатак је сада на писцима да раде на учвршћењу победе, на искорењивању остатака фашизма. Улога критике у томе раду је веома важна и одговорна. У веома сложеним, насталим после рата, обилним унутрашњим противречностима међународних идеолошких поставки, свака на изглед незнатна грешка при одређеним условима може имати аначење уступак непријатељу. Због тога свако свесно или несвесно отступање од идеја марксизма-лењинизма, свако погрешно тумачење марксистичко-лењинистичке теорије мора наићи на брз и одлучан 01" пор критике.

Руска критика је богата славним градицијама. Бјељинскиј, Херцен, Чернишевски, Доброљубов, то су корифеји критике деветнаестог века. Они су кроз своје, критичке радове извршили припреме за историску победу руског народа над експлоататорима и паразитима. Главно место у његовом раду заузимала су питања уметничке литературе. Но њихове заслуге су и у развитку руске филозофије, као и друштвених наука, У делима Лењина наилази се на мноштво дубоких и фундаменталних расматрања о књижевним производима, А то мајсторство критичких анализа сачињава карактеристичну црту дела Стаљина.