Naša književnost

ћ

А пир Ке Ај у

Сликарство и вајарство народа Југославије ХЈХ и ХХ века 403

сумњиво, поткрале су се грешке и жири (у који спада и писац ових редова) свестан је тога. У том смислу, предузете су измене. Али, хоће зе ли незадовољни бити задовољнији2 Не верујем. Јер основни проблем пен уметности двадесетог века лежи у томе што се она окренула од ствар- за ности, што се напајала из болесних врела једне културе У опадању и што је, и поред префињавања укуса и формалног у делу, изгубила мајсторство уобличавања живота. Тај проблем не може се решити изменом неколико слика на изложби.

Шетајући кроз изложбу, видели смо високу и искрену уметност периода до првог империјалистичког рата, која је прошла кроз све развојне стадије стваралачког открића, усавршавања заната и демократизације духа. Видели смо како се од Јанша и преко Кикереза и

Крстића развија реалистички пут откривања природе, наше природе и нашег пејзажа.

пасом ја

Вилели смо високу уметност портрета, која је открила човека из грађанства тога доба и сигурније га сачувала за будућност од сваког научног описа те епохе. Имена као што су Арсен Теодоровић, Константин Данил, Катарина Ивановић, Тенковић, Новак Радонић, Ђорђе Крстић и Ђура Јакшић остаће незаборавна.

Видели смо велику школу хрватских реалиста са Рачићем и Краљевићем. Видели смо освајање природе и светла од Крстића до словеначких пленериста.

Па зар чак и историске слике, и поред позе и театралне поставке, и поред уметног академизма, не показују одлично занатство, основно познавање анатомије и композиције сликар А који нам од наших данашњих сликара даје што сличног

Те традиције су прекинуте и за једну епоху завлалали су уметнички правци, у којима је занемарено цртање и знање композиције слике, па чак и сам портрет.

Данашње сликарске генерације сазреле су у тој атмосфери. Атељеи и школе нису довољно знали и нису довољно помогли. Зато се мора ланас много што-шта изнова почети и савладати. Ствар уметника је да се не удаље од стварности и њених задатака. Исто онако као откривање деветнаестог века, као освајање прошлости, морају се открити и уобличити нове стране живота.

уверити ичије

Друштвена стварност се изменила. Једна нова заједница везује наше народе. М уметност се мора обновити. Она се мора наоружати, не за далека дела, већ за остварење сасвим блиских, али великих и узбудљивих, страсних и истинитих победа.

ж

По завршеном разгледању троспратне изложбе испуњава нас сазнање о богатој стваралачкој снази наше уметности. Видели смо