Naša književnost

Повратак 5 а : 5 345

у сокак као да га непријатељ већ у стопу прогони. Грујо и Јулка забринуто су се згледали. Он је улазио у двадесет прву, она у деветнаесгу годину. По његовом лицу било је зареза од бријача којим рукују невјеште руке, а по њеном су избијале пјеге које се јављају код многих трудних жена.

Али пет дана послије тога донесе им вјенчани кум Петар Бабић глас да је рат био и прошао: војска, вели, грља у жицу, генерали дукатима плаћају цивилна одијела. Весељак и најгрлатији пјевач у селу, Петар је то испричао намигујући једним оком као да

е све то одиграло онако како је он израчунао и предвидио.

Дијете долази на свијет у јеку устанка.

Понесени хуком буне, људи данима промичу крај куће не свраћајући и не питајући Јулку за здравље. Само понека жена изненада бане у собу и брижно говори младој породиљи да ништа тешко не диже и да дојке које дијете не исисава докраја могу лако да се запале и отврдну, па боле као најтеже ране. Те женске савјете п разговоре Грујо кришом прислушкује и тако пази Јулку да се онг једва уздржава да од радости не бризне у плач. Љуља и додаје јој сина да га подоји, пере пелене и смишља каквим би је јелом и воћем највише обрадовао.

— Ово се, Грујо, у народу нешто наголемо закувало.

— Други рат, Јуло. Не признају партизани ни'ову власт, па готово. Стари Митар Дрљача насадио на колац некакву криву бајунету, па је забија у здраво дрво и сам себе соколи: „Јеси ли ти сам, Митре Нијеси, брате, како сам, војска испред тебе, народ иза тебе“. Чим се ти мало придигнеш и опоравиш, мораћу и ја горе њима.

— У шумуг У

— У шуму, да. Није мени мјесто код куће. Али и зиму дочека код жене и дјетета.

Трећи дан Божића. Блиједа и ненаспавана, Јулка сједи на ниској столици код кревета и доји дијете, а Грујо насред собе посуте сламом разбија машом орахе на скемлији и оне крупне очишћено језгре приноси устима жече којој су обје руке заузете дојењем. У даљини грувају топови. Е

— Видиш сад, Јуло, шта смо дочекали: одоздо преко цесте наваљују Нијемци, а четника ето ту на Градини.

— А гдје су партизани»

,

плу тадјеави ће

#

Јар ак

а ИВ а Пана

МЕ

пон Ири

ЈЕ