Naša književnost

346 | Књижевност

— Ноћас, пред зору, пребацили су се преко ријеке. Кажу да Нијемци стријељају кога год у'вате да може пушку да носи. Куда ћу ја, Јулог

Предвече, кад народ посрља преко сметова у збјегове, Јулка просто изгура Грују из куће:

__— Бјежи, да те жива не у'вате! А мени ин дјетету шта бог да.

Прва ноћ без Грује.

Дуг низ бесаних ноћи проводи послије Јулка поред дјетета гризући се мишљу о Груји кога су четници, како је одмах чула, ухватили и предали Нијемцима, па се он пријавио за одлазак на раду Њемачку. Нико није тачно знао како се то одиграло, али сама помисао да је Грујо у Њемачкој, да ради за непријатеља, разједала је жену као бољка којој није било лијека.

Партизани, појачани новим бригадама, брзо се враћају и чврсто држе у својим рукама читав ланац села испод планине. У кући претвореној у позадинску болницу Јулка двори рањенике, пере им рубље и завоје, води рачуна о оним ситним свакојаким жељама које имају сви људи везани за постељу и лишени могућности кретања и разноликих доживљаја здравог човјека. У дане кад се и сама веома слабо осјећа она то крије и на ногама преболијева само да је не би штедили и одвајали од послова којима се свом својом душом предавала.

Вукан расте.

Гегуца дијете око кувара Танасија који га забавља звекетом судова и гримасама којима се и одрасли чуде и од срца смију. Танасије може да необично брзо мига својим клемпавим чупавим ушима, да језиком савије десни брк у уста и цијело лице изобличи тако да га нико жив не би препознао. Првих дана дијете се плашило, ал“ послије се привикло и полако се између њега и кувара исковало пријатељство које ни најтежи тренуци нијесу могли да поремете.

Уз велику офанзиву, кад изгледа да на сваког партизана пуца по један топ, па војска 'и народ морају да узмичу у планину, Танасије у колони трза за улар своју кобилу натоварену с једне стране почађалим казаном, а с друге репатим тавама и сепетом из кога вири крупна глава Јулкиног дјетета. Брижан и сатрвен невољама повлачења, кувар се тада нерадо шали с Вуканом, али чим непријатељ устукне и војска се поново утврди у селу, Танасије запоџиње своју стару игру и разговоре с Јулкиним сином.

.