Naša književnost

Повратек

тиму

— Баш си ти, Вучино, пљунути ћаћа. Главурду имаш Грујину, само неће ваљати ако будеш мимо свијег к'о он.

Кувареви приговори, које дијете и не слуша, забадају се Јулки право у срце, али она нема ријечи којима би могла да опере Грују. Зато и даље ћути и свој бол гаси, као жеравицу водом, свакодневном бригом-и пословима око-рањеника.

Сјутрадан, чим се раздани, Јулка замота у крпу по комад хље62 и сира, баци у шерпу неколико прегршти пасуља и све то понесе

на шталски таван. Грују затече будна, у полулежећем положају, ослоњена руком на узглавље. На дневној свјетлости, која је кроз таванска врата плавила сијено, учини јој се још мршавији и старији но синоћ и некако зелен у лицу.

— Како си спав'ог 5

— К'о топ. Добро је што си ми рану испрала и превила.

— Ја ћу сад у село да ти потражим гаће и кошуљу, а ти доручкуј и пребери ми овај гра', да ту не дангубиш.

Јулка је говорила полугласно, он шапатом. Још у току разговора почео је да шаком захвата ситан бијел пасуљ из шерпе, да га гребира и баца у свој изврнути шешир који је лежао поред њега на сијену. Оставши сам, брзо је завршио посао, пресуо пребрани пасуљ из шешира у шерпу, подавио ноге пода се и сав устреперио буђењем љетњег јутра у свом селу.

У каменом мајдану, горе изнад гробља, грме мине, а негдје хуји вршалица. Понекад умукне, као да се загуши снопљем, па одмах прогута свој превелики залогај и опет забруји и пусти глас по селу. Међу вршиоцима је сад тамо сигурно и онај прождрљиви Миле 30рић што зубима развезује снопље и једе за три човјека. Прије рата, када би дошао некоме да ради на надницу, Зорић се нерадо лаћао посла док од домаћице не чује шта ће зготовити за ручак. Путем испод куће шкрипућу кола и чобани изгоне благо на пашу.

Поред једног пара чистог бијелог мушког рубља донесе Јулка Груји на таван десетак цигарета замотаних у новинску хартију, шибицу и бријаћи прибор: бритву, сапун, четкицу и четвртасто огледалце без икаквог оквира. Рече му да рубље одмах обуче, а она се журно спусти низ љествице, лупи кућним вратима и на таван се врати с тестијом воде и плитком порцуланском шољицом за сапуницу. „

= Да се обријеш!

Х

1