Naša književnost

ми мили:

Савремена македонска поезија у 561

4

на постигнућа, која се могу наћи у његовим песмама са печалбарским мотивима.

Знатан напредак према својој првој збирци стихова показује у својим новијим песмама, нарочито у поеми „На Грамос“, и песник Ацо Шопов. У њима се он већ потпуно ослободио ранијег утицаја поезије Венка Марковског. Шопов се све више истиче као песник који тежи да обухвати најактуелније мисли и осеБаје, да се најнепосредније приближи „животној садржини нове стварности. И у том погледу његова изразита лиричност, која је вајбоља особина читаве његове поезије, упорна настојања да унесе више разноврсности у изражајна средства и све видљивија лична зкцентуација —- јесу неоспорне стваралачке особине и предуслови за стварање поезије која издиже аутора у модерне македонске лиричаре. - -

Појачана тежња да постану оригинални, да постигну свој песнички поглед и своја изражајна средства, а нарочито дубљи емотивни однос у разради тематике из савременог живота, поседују и млађи песници: Гого Ивановски, Србо Ивановски и Гане Тодоровски.

Узевши уопште, најбитнија обележја нове македонске поезије одређује с једне стране проширени круг њене тематике, која је знатно обновљена мотивима из Народноослободилачке борбе, из свенародног похода у изградњу социјализма, из тежњи македонског народа да оствари своје потпуно национална уједињење, из напора да се оживи национално-револуционарна прошлост у његовој самобитности, из тежњи да се изрази нови југословенски патриотизам ослобођеног Македонца и његова данашња колективна и индивидуална судбина, л с друге стране, њен неизмењени реалистички правац који садржи продужење и даље развијање оног непосредног односа према животу који је тако карактеристичан за народну поезију. Остајући верна основним развојним линијама најбољих осебина свога претходника — народне поезије» одражавању народног живота, нова македонска поезија иде својим путем успона у служби општејугословенске социјалистичке стварности.

Димитар МИТРЕВ

Ма завио

|

„Ро

АИ а

а а алт У