Naša pošta

Страна 10.

НАШ бразде „свега издавања“, а преко рубрика 1—4 исписује речи : „По одбитку издавања, остаје за преносу.____ год. свега“ и одмах одузме сва издавања од одговарајућих примања и равлике испише у исту бразду у односне рубрике (за све предмета понаособ) јасним арапским бројевима, такође без икаквих по. правака. Испод оваквог закључка с леве стране, рачунополагач ставља број деловодног протокола а испод тога броја, дан, месец, годину и 'место. На десну страну исписује речи «рачунополагачу и испод тога ставља свој, потпуно читљив потпис.

Ако рачунополагач није управник или

" старешина, онда ће инвентар предати управнику или старешини на преглед,

који је дужан да изврши тачан преглед

инвентара, да упореди остатке са ста-

њем магацина и затим да инвентар о-

вери својим потписем. Пошта рачуно-

полагач прими инвентар оверен као и-

справан, дужан је одмах пренети све

остатке у нови инвентар за следећу годину и поднети управнику или старе-

шини, који је дужан да се увери о

тачности преноса и да тачност овери

својим потписом у рубрику „приме. дба“ а у прву бразду на трећој страни спољног табака. %

Рачунополагач прилаже инвента ру сва документа и примању и издавању, њихов укупан број ставља на насловну страну инвентара и све предаје управнику заједно са чистим преписом на даљи поступак. Управник оверава преплис и задржава за своју рачунску архиву, а оригинални инвентар са прилозима шаље се осталим: инвентарима контролном одсеку надлежне Дирекције на преглед нарочитим спроводним актом.

2. Код већих Пошта, Телеграфа, Телефона и помоћних установа. ВоЂење инвентара код већих пошта телеграфа, телефона и помоћ. установа врше се на исти начин и по истим прописима као што се то чини и код мањих само с том разликом, што се примање води по једном инвентару а издавање по другом (исти образац).

На концу године, пошто се усумирају _ оба ова инвентара рачунополагач испод збира у инвентару примања а преко рубрика 1—4 друге стране спољног та-

~“ ~ .

бака исписује речи: „По одбитку из-

А ПОВЕТА“

Број 7.

давања у“ и затим изврши преносе из инвентара издавања у одговарајуће рубрике ичвентара примања све сумарне износе издавања и испод истих кроз цео инвентар подвуче нову задебљану линију. По том у наредну бразду а преко рубрика 1–4 друге стране спољног табака рачунополагач исписује речи : „Остаје за преносу____ год.“ и одмах одузме сва издавања од одговарајућих примања а разлике исписује у односне рубрике исте бразде (за 12 све инвентарске предмете понаособ) јасним арапским бројевима без икаквих по: правака. |

Све остало што је речено за инвентар код мањих, важи и за ова два инвентара код већих Пошта телеграфа, Телефона, и Помоћних установа која своје инвентаре воде по свом обрасцу.

— Наставиће се —

УПУТСТВО

0 рачунима полоневих и утрошених и депоаита за телеграме и телефонсне разговоре на Нредит,

Наставак

Ш

Састав рачуна положених и утрошених депозита за телеграме и телефонске разговоре на кредит.

Ови се рачуни састоје из: Партијалника — образац РБр' 355.; -— Обрачуна остварених разговора на кредит — образац Рбр. 356; — и списка разних де. позита, 0 коме је већ говореноу ПЦ делу овог упутства. — Ови се рачуни закључују свршетком рачунске године и најдаље за 10 дана по истеку године шаљу се Рачунско-Контролном Одсеку Дирекције на преглед.

1) Партијалници — Образац РБр.355 воде се одвојено за телеграме, одвојено за телефонске разговоре и за сваког претплатника посебно али не и за сваки месец посебан лист; већ се по закључку месеца на истом листу изврши пренос и уписивање за наредни месец продужи на начин како је овде објашњено:

а) Преко средине (на левој половини обрасца) испише се месец и година а испод тога упише се пренос депозита из прошлог месеца.

6) У првој рубрици уписује се дан,