Naša pošta

из ПРОШЛОСТИ 6:

ИЗ ПРОШЛОСТИ

Први број п. т. часописа нека буге укргшен једним рефератом о покретању стручног п.т. листа пре четрдесет горине.

Из њега ће данашње генереције вилети: колико су велико старање поклањале својој струци и њеноме напретку, старија поколења п. т. тругбеника; колико је у њих било смисла за конструктиван рад и позитиван успех у њему, и кеко се доскекало немаштини малене гржаве, га се ређе до 1000 хип. годишње субвенције за покретање стручног листе, којим би се повећао ниво интелигенције поштера и телегргфиста.

Јер, у оно доба, једино се усменим саветима улевало скоро сваком поштару или телегрефисти: да се онога тренутка кад седне крај гишеа или апарзта, налеви пред свих пет релова света и да према томе треба да одмергва своју приљежност, своју предусретљивост и нејвећу учтивост, како би се уистини показао културним човеком.

Али, за правилно схватање њихове улоге у држави и светској ваједници, било је потребно проширити научни и стручни хоризонт поштера и телегрг фиста. А то се могло постићи једино стручно уређиваним листом.

Ево тога историскога реферата из светле прошлости о покретању стручнога листа. Ивносимо га са пуно пијетета и захвалности према љугима онога доба, који тим уздигоше струку на достојну висину њених другарица у другим државама. Реферат

Господину Министру народне привреде.

Не може се спорити факт да угледан положај п. т. управе, улога коју она игра у економном развићу народа, пажња која јој се поклања и добри резултати, које она постиже, зависи пре свега од веће или мање спреме чиновника, који састављају њен персонал. Једна управа, која има врло добру организацију и ако располаже скученом снагом, даваће извесно добре резултате, али да успех буде потпун или савршен, потребно је сем добро основане установе још и суделовање добрих званичника. Због тога, овој управи треба да је прва и најглавнија брига, да прикупи снаге које одговарају, уколико је могућно више, како њеним погледима тако и њеној мисији, а затим да осагура те снаге давши им могућност за њихову већу спрему иразвиће.

Све управе Светског п. т. савеза, имају своје стручне листове у којима «се третирају законодавства и сувремени изналасци напољу наукеу овим двема гранама. једино је у томе заостала српска п. т. управа, коју је претекла и Бугарска, уређењем свог стручног листа.

Каквом силом кадар је један добро уређиван лист да утиче на интелектуално развиће п. т. органа, којима је, сада кад је употреба паре и електрицитета везала цео свет и довела у једну заједницу и најудаљеније крајеве, потребна далеко већа спрема но до сада, о томе није нужно овде набрајање.

У главном потребно ми је да напоменем само то да би се покретањем једног оваквог листа у нас, отворила с једне стране вољаза рад способним