Naša pošta

42 НАША ПОШТА

снагама, које би се окупиле око своје струке којој су се посвегиле, кад им се широко поље раду отвори, а са друге, пропраћањем у истом свију законодавстава па и нашег, одржавало би ове корисне раденике у познавању своје дужности и обиму рада оних држава које састављају са нама п. т. заједницу.

Осећајући ову потребу и да не би заостали иза других уређенијих управа, које су ову оскудицу попуниле својим стручним листовима, част ми је предложити Господину Министру да изволи одобрити П. т. одељењу подручног му министарства, да од нове рачунске годене, покрене стручан п. т. лист.

Он би имао излазити сваког месеца по једанпут, а према потреби и ви-– ше пута, а поделио би се на 4 дела.

Г део (службени) о нашем законодавству, расписима, течајима, тарифама, уговорима и у опште наређењима тичућим се унутрашње и међународне службе.

П део говорио би о економским, административним и природним наукама на којима су основани и усавршавају се поште и телеграфи.

ПТ део говорио би о унутрашњим и међународним п;тањима дневног, чисто службеног карактера, где би се објављивале новине, које су предложене или већ уведене у нашој земљи или у другим државама а у корист самих установа.

М део, о библиографији, статистици, о кретању п. т. чиновника о отварању нових и затварању старих п. т. штација и линија, о изменама и допунама течаја и тарифа и т. д.

Овако уређен лист не само што би имао вредности за п. т. чиновнике, него би био од велике користи и нашем т говачком свету, па и свима онима: који се поштом и телеграфом служе, јер би у њему имали тачан преглед свега што се њих самих тиче у погледу на службу оба ова саобраћајна надлештва. Да би се ово остварило, потребно је да му Господин Министар даде потпоре само тиме, што би одобрио да се плаћа печатање његово из суме буџетом одређене на печатање п. т. папира.

Кад лист добије овакву субвенцију, примајући на себе дужност да у свом службеном делу печата све расписе и наредбе, тарифе, течаје ит.д. онда би отпао онај издатак штампарији за посебно њиово печатање, атај би расход поклопио овај, који на субвенцију долази. У том случају, не тражећи ништа више из касе државне за ово предузеће, остала би претплата да се њоме хоноришу оригинални чланци, преводи и рад на листу по оцени Начелника п. т. одељења, коме би дужност била и да лист уређује и да по одобрењу Г. Министра набавља савремена научна дела за п. т. библиотеку при одељењу.

Овај предлог, основан на очигледној потреби, част ми је да изнесем пред Г. Министра на решење, молећи га да га прими.

П.А.бр. 9887. Т.бр. 4643. 1 новембра 1888 у Београду.

Начелник одељења Живко Анђелијћ

Решење:

1. Да се на печатање овога листа а на признаницу уредникову, издаде из суме буџетом одређене на печатање папера поштанско-телеграфских хиљаду динара годишње одсечно, по да се у истом отпечата сва званична. радња која се у овом реферату помиње, што је до сада посебно чињено;