Naša pošta

Из ПРОШЛОСТИ 43

2. Из горње суме као и из добивених прихода од претплате, да се испла= ћују сви трошкови око листа, а сума која буде претерала преко расхода, да се употреби на хонорисање његових раденика, које ћу ја одређивати, и набавку савремених књижевних п. т. дела за библиотеку одељења, од којих ће се водити тачан регистар;

3. Власник листу да буде одељење поштанско-телеграфско;

4. Уредник одговорни начелник истога одељења.

П,А.бр. 289. Т.бр. 340. 26 јануара 1880, у Београду.

Министар, д-р Владан Ђорђевић

И, 31 јанугра 1889, први број «ПТ, т. весника» угледао је свет. Он је живео, — управо његов неслужбени део, који је доносио чланке из области п. т. струке и служио као расадник знања међу службеницима, — све донде, док некоме «тенију» у струци није пало на памет да тај део угуши а остави само службени део.

На тој нечин је тај «геније» демантовао идеју која се јавила четрдесет година раније: да стручним чланцима и расправама ваља повећавати што солиднију спрему п. т. службеника.

Али и мисао о поновноме покретању званичног стручног п. т. часописа, напослетку је демантовала «генијалнога» човека, који је угушио неслужбени део «П. т. весника».

Зато појаву п. т. часописа повзррављамо усхићено и од срца.

БРАНИСЛАВ Ђ. БУЈДИЋ

Уредништво је добило, 20 маја о. г., писмо Г. Бујдића:

Срдачно се захваљујем Редакционом одбору часописа «Наша пошта» на извештају: да наставља излажење и захтеву: да на њему сарегђујем.

Обећавам сергдњу.

Сагласан сам са намером Редакционог одбора, да се у листу «Наша пошта» отштампа мој чланак, намењен службеном. листу пошт. — телег. — телефонском, који, према свему, неће ни угледати света, јер му пекост и завист то омета, — управо као увек до сада. Те две биљчице, гајене од земана у пошт. — телегр. струци и наслеђене, огржавгју се, као што се види, и даље, брижљивом негом и ревносним умножавањем.

Нека би Бог прегаоцима дао махове, да униште то зло:

— Реч Г. Бујдића је ауторитативна. Примимо је сви као добгр и користан савет. Крчимо нов пут!

КА РО ВЉЕЛООВАЕ ЦИЕ (Мазјауак)

Као ргед 5уаки ђиги ујадајо је пеко хаббје, ан ве вуџда овебао једап пасоуефај поуоџа угетепа. Оуе рофпе, Богђет 1 гебко шфећселфиј иргаутик јасодвке робе Ретитје: Рапмоогб роКтебе зуој „Чаођтавајта азтк“ 1 пасоуефауа