Naša pošta

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ 95

ОДГОВОРИ

Младом поштару, Тетово. Пријатно нам је што, из ваша два писма, видимо да ваш дух тежи напретку. То је и наш програм. Велите да сте читалац „Наше поште“ већб година — што је похвално — али да налазите да лист није био на висини листова неких других струка. Питате се шта је узрок, да ли недостају стручњаци или је узрок материјално стање» Оправдано тврдите да је то, међутим, наш лист од којег ми треба да очекујемо много, као и да је потребан за општу културу и стручно усавршавање, понаособ младим службеницима по „забаченим паланкама“.

Зашто се, дакле, лист једне од највећих установа ограничава на месечне свеске од 16 стр.2 Узрок је прост и јасан. Треба више одзива. Као што се позориште не развија без посетилаца, тако ни листови — нарочито стручни, који живе о претплати — без претплатника. Ако тога буде, како се жели и како се може, „Наша пошта“ ће постати часопис-огледало целс= купног душевног живота нашег особља и напретка у струци. Тада ће бити и забавне садржине коју још не можемо дати — због недовољног простора. Сад има мало простора и за стручне написе. једва смо нашли места и за студију о новом правопису.

Потсећамо вас као и друге који су нам се обратили, у том и другом погледу, на „Место програма“ (св. јануар—мај 1930). Замах неће недостати. Али, прегнимо — сви.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

КО ЈЕ КО У ПН. (1 СТРУЦИ

Живели смо у разним приликама, крајевима као и у разним поли= тичким границама. Под окриљем заједничке југословенске Отаџбине, време је да се и ми чланови п. т. т. фамилије међусобно боље упознамо.

Стога ће нарочити одбор приредити, у издању „Наше поште“, књигу Ко је ко у п. т. т. струци, која ће садржавати податке о претставницима и већим функционерима п. т. т. и радио установе (министри, помоћници министара, генерални директори, начелници, директори, шефови отсека, инспектори, виши саветници, саветници, управници већих надлештава) као и о истакнутијим лицима у п. т. т. струци краљевине Југославије или у електротехници понаособ. Подаци ће бити подједнако за лица која су у пензији као за она која су у активи.

То ће бити прва књига из стручне „П. т. т. библиотеке“, коју овим отпочињемо, као што ће бити и прва књига таквога реда, у нашој струци.

Молимо све, који се интересују овом публикацијом, да нам што пре пошљу на адресу „Наше поште“ (Београд, Балканска 9) потребне податке. За сваког појединца треба: година и место рођења; школовање; живот, службовање; стручни и књижевни радови; чланства у друштвима; одликовања; адреса. Писати читко, само на првој страни табака. Желели бисмо да се сви одазову, да би тако књига била потпуна.

Ако одзив буде повољан, одредиће се претплатна цена и разаслаће се позив за претплату. Одмах затим књига ће се дати у штампу. Јер је потребна у једној великој установи — као што је наша.

ИСТОРИЈА ПОШТА.

Спремам за штампу: Историју пошта. То ће бити допуњена моја предавања у Пошт.-=телегр. школи у Београду.

Моле се они моји ученици П. т. школе који су сачували у рукопису та предавања из Историје пошта, да ми те рукописе пошаљу на употребу ради штампања. Сваки који пошаље рукопис добиће штампану књигу. Ово исто важи и за оне који су сачували све бројеве „Поште и телеграфа“, дружинског листа, у коме су излазила ова предавања из броја у број.

М. Вујадиновић