Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЗА РО5ТА

САБОР ТА РОЗТО, ТЕГЕСКАР, ТЕГЕБОМ 1М КАРГО

ФФсвнересар 1512 ~ ЊАнијиаЕн ЈЕ, НИхае ЈНАРЕИНЊЋ БРОЈ 11 БЕОГРАД, НОВЕМБАР 1930 ГОД. УП

ЧИНОВНИЧКИ ЗАКОН

Приликом посете Загребу, Претседник Краљ. Владе Г. генерал П. Живковић у свом говору дотакао се и питања чиновничког закона те и питања побољшања материалног стања п.т.т. службеника.

Претставници удружења чиновника захвалили су се Претседнику владе «ва иницијативу и ва све оно што је Краљ. влада учинила ва чиновнике, а нарочито за то што су чиновници данас постављени на право место и што је главна њихова дужност враћена у границе закона».

Они су даље замолили Г. Претседника, да се уколико је могуће проучи и поправи стање чиновника нижих категорија чије су плате несразмерне животним потребама, а исто тако да се проучи и питање пензионера и изједначе и регулишу њихове пензије што је могуће боље. Претседник владе на то је казао:

— «Ту има много ствари да се изједначи. Овај чиновнички, закон није баш тако добар. Сад сам одредио једну комасију која ама да решава само материјално питање, на којој ћемо основи то питање да решпмо, да ла смањивањем плата онпма који имају а превише, пли само повишењем плата онпцма који, пмају премало, то ћемо видета према буџету пи финансиским могућностима. Према томе то је сад чисто финансшско питање. Ту сад долази питање финансиске моћи, односно оно како ви каокете, колико је могуће. Мора да се прикупе статистички подаци: о пенапонерима п активним чиновницима па да се види финансиски ефекат. У сваком случају влада. неће се оглушитаи, о потребе чиновника нижих категорија и. пенаионера. пи учиниће све у границама финансиске могућноста. Ту морам нарочито да споменем поштаре. Ипак, господо, не можесе много очекивата, јер ко ће то да плата2 Држава смо ми сами п об ње мо жемо узиматл само толико колико јој моожемо датл, »

Налазимо се пред судбоносним данима за п. т. т,. струку. Питање савременог закона, персонално питање као п успостава Министарства пошта и. телеграфа претстављају три темељна ступца. Кад та питања не би била повољно решена — будућност би остала у мраку. Апелујемо за повољно решење, пре свега ради већих дрожавниг интереса као п ради особља мученичке ћ. т. т. установе.

сте.