Naša pošta

130 НАША ПОШТА

за време мира усавршава и развија у том правцу. Слаба организација или недостатак везе ма и за краће време могу бити од тешких и штетних, ако не и судбоносних последица.

Радује ме да у нашој лепој, витешкој Отаџбини имамо часопис за тако велику установу као што је пошта и телеграф. Његов уредник Г. д-р Шоћ, бивши министар, оправдано је написао да „п. т. т. струка претставља војску мобилизовану и у миру, а за време рата утиче и на срећни исход војних операција“. ЗА УСПОСТАВУ МИНИСТАРСТВА ПОШТА И ТЕЛЕГРАФА

Написи и обравложења за успоставу стручног Министарства — за пошту и телеграф, којису сеређалиунашим свескама, неишли су на опште одобравање. Неподељена су мишљења људи у струци као и ван ње свију оних, који схваћају замашност установе у унутрашњим и међународним односима. Поред Обласних п. т. организација, стручни листови «Рот! дјавшк» (11 априла, ! маја, 21 јупа) и «Роа» (20 априла) у томе су предњачили.

«Трговински гласник», чије смо написе саопштили у свесци ва јануар-мај 1980, као и наш лист добили су о томе видног признања. Жалимо што нам простор листа не дозвољава да публикујемо такве поздраве и одобравања које смо примили. Југославија је, одмах по ослобођењу и уједињењу, добила своје Министарство п. ит. Благодарећи томе, земља је, после ратних рушевина, добила садањи п. т. т. саобраћај. О томе речито говори и напис који даље доносимо. — Али то није довољно. Не сме се застати. Треба поћи напред. Велики проблеми чекају решење. Треба новог замаха, који може дати једино ваљана, целисходна органивација.