Naša pošta

132 НАША ПОШТА

=

само била кратког века, него би за собом оставила и тешко поправљиве, штетне последице.

Пошто су све ове чињенице биле основане и јасно говориле о свестраним интересима Краља и Отаџбине, предлог је био усвојен и Министраство пошта и телеграфа било установљено. Први Министар је био д-р Едо Лукинић, а првим његовим решењем постављени су били за генералног директора овог Министарства ПИ. Хаџи и С. Мијалковић, за начелника, који су, као дугогодишњи и свестрано искусни п. т. стручњаци, о овом великом и важном питању водили прву реч.

ПЕТ. М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији,

ДРЖАВНА ИЛИ ПРИВАТНА ЕКСПЛОАТАЦИ ЈА"

„Тркевински гласник“ у више махова писао је о овоме питању, а и „Наша пошта“ у свесци за јун 1930. У своје време писао је о томе и часопис „Радио, телеграф и телефон“. Расправљене су тезе за и против предаје телефона у приватне-руке. Не улавећи у аргументацију ни једних ни других, вољан сам додати и сам неколико редака о овом питању.

Познати су аргументи оних који пледирају за државну експлоатацију; новији су по идеји аргументи оних који пледирају за приватну експлоатацију. Нећу понављати ни једне ни друге. Занима ме само питање о искуству са једним и са другим начином експлоатације, т. ј. како се једна а како се друга експлоатација у пракси показала. Најзад, питање: који начин боље одговара специјално нашој земљи.

Ту скоро читао сам у новинама, и жао ми је што тај напис не моту да цитирам од речи до речи, —- како је и Румунија предала своју телефонску установу Американцима у приватне руке; да та иста американска. компанија већ 5 година има сличан уговор о експлоатацији телефона са Шпанијом, и да је за то време Шпанија добила у целој земљи најмодернији систем телефоније п да ће кроз 20 година, ако се не варам, цела та модерна мрежа, центргле и апарати прећи у државну својину,ит.д. ит.д.

Подвуцимо: Шпанија и Румунија, с друге стране Француска, Немачка, Енглеска имају телефон у државној експлоатацији. Могу рећи, а да ва то не дајем доказа, да Енглеска, Француска и Немачка имају одличну телефонску експлоатацију, и ако је ова у државним рукамг. Зашто Свакако зато што су били сами способни и имали начина и средстава да уреде свој телефонски саобраћај. С друге стране, говоримо без фраза, Шпанија и Румунија предале су свој телефон Америкенцима вероватно вато, што нису били способни, или нису имали начина и средстава да сами уреде свој телефон.

У Европи има још и других држава: једне ће припадати оној првој групи, а друге ће доћи у ред са Шпанијом и Румунијом. Замишљам, да су Шпанија и Румунија, пре него што су дошле на решење ла предају телефон у приватну експлоатацију, пробале и трудиле се да саме у својој режији нешто постигну, па кад нису успеле, предале су ствар у боље

у) Пуштамо овај чланак иако се не слажемо са његовим закључком. Ово чинимо зато, да у нашем листу дамо места и супротним мишљењима по начелу „апдаћцг еб аега раг5“, остајући и даље чврсто на диаметрално супротном уверењу, да за поште, телеграфе и телефоне, режим државне експлоатације најбоље одговара интересима народа и државе. Али каког И поновоћемо отоме говорити,

Р.