Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЗА РОЗТА.

САЗОРТ5 7А РОБТО, ТЕГЕСКАР, ТЕГЕБКОМ 1М КАРО

Сресвисриае 10912 кг. РЕшилаЕ, ЈЕ. КЕАНРЈНРЕВЕВНА БРОЈ 2 БЕОГРАД, ФЕБРУАР 1931 - ГОД. УШ

_ Јјош НЕКОЛИКО РЕЧИ О ПОТРЕБИ НАШЕР МИНИСТАРСТВА ПОШТА ИТЕЛЕГРАФА

Устројством овог Министарства срећно је и оправдано отступљено од «традиционалног» «Поштанско-телеграфског одељења». Из истих равлоге, била су такође извршена и нова устројства министарстава: Трговине п индустрије; Шума и рудника; Социјалне политике и. народног здравља; Војске и морнарице; Правде и вера; Саобраћаја. Као год и Министарство пошта п телеграфа, ову су нову организацију наше врховне управе захтевали искључиво државни и народни интереси. Сви стварно просвећени народи имају вечитих и привремених традиција. Вечите су тредиције о: моралу, слободи, просвети, правде, чо,ству, витештву и националној свести. Од ових традиција никад не отступа ни један здрави и просвећени народ. Оне су и нашему народу у првоме реду помогле, да дође до највећег гласа и славе у цивилизованом свету. Од ових традиција отступају само незрели, неспособни или декадентни народи.

Дакле, наше предратне традиције, о устројству свију грана наше врховне државне управе, биле су по нужди и привремене. Од њих је као таквих отступљено, чим смо добили нову, велику државу.

Укпдањем Министарства пошта и телеграфа, обравовавно је «Одељење за поште и телеграфе Министарства грађевина». Поред његове опште неодређености, ово је Одељење било једна скров нестручна и несавремена творевина, како по свом навиву, тако по делокругу и надлежности. Оно је било подређено грађевинској струци, и у погледу персоналном и у погледу рачунско-економском !

У току кратког времена, ово Одељење ва поште и телеграфе било је укинуто, и од њега организована два Одељења. Али, и пошто је било укинуто Ае Тфасјо је остало стање непромењено.

Иза тога, целокупна врховна управа п. т. институције, као једна органска целина, придружена је била саобраћајној струци. Но, пако су ове две институције вдружене, назив новог устројства и ресора остао је по староме, исти: «Министарство