Naša pošta

27

Наука о п. т. т. саобраћају је један посебни део науке.Она се мора систематски, теориски и практично, дуго година изучавати, па тек онда повнавати и ценити, То важи и за све друге гране науке и вештине уопште. У Швајцарској се, још отрагу четрдесет година, деца у основним школама са њом почињу упознавати. |

Д-р Владан Ђорђевић био је научник и академик, па је ипак, писмено признао, да п. т. институцију није разумевао. Што би се онда могло рећи за друге, са много мањим внањем и културом > 1

Пре ослобођења и уједињења, у свим провинцијама краљевине Југославије, бев изузетка, п. т. институција је третирана, најблаже речено, на груби и примитивни начпн. На њеном крмилу довођени су људи других професија, који о овој грани нису пмали ни најосновније појмове, а њени стручни корифеји и трудбеници, слати су,«ето потреби слуожбе», код других установа. Поред тога, п.т. стручњацима је свагда над главама висио Дамаклов мач, и све што су могли овде урадити, то је било испод тог мача уграбљено.

Ослобођењем и уједињењем целокупног нашег народа и устројством Министарства пошта и телеграфа, ово је стање било пресечено, и нашој п. т. т. институцији синуло сунце слободе и прогреса.

Поред свега овога што сам ивнео, Министартво пошта и телеграфа је много више и један облик „наравно зи1 сепегјв «(М инистарства спољни послова», пошто је п. т. т. институција на првом месту међународна заједница,у правом смислу те речи. Она, са тог гледишта посматрана, не познаје државних граница, ма да је један од главних стубова свестраног живота, прогреса и сигурности сваке просвећене државе и нације на земљиној кугли.

" Искрено желећи сваки истински успех, и ово је са најбољим намерама упућено искључе во служби, угледу и напретку нашег славом увенчаног Краља, Отаџбине и херојске наше нације.

Раха еф. зајуау1 апштат тпеата.“)

ПЕТАР М. МИЛИЋ, директор пошта и телеграфа у пензији.

ж) Са наше стране понављамо; Министарство пошта и телеграфакод нас се може успоставити без паре новог издатка, а уз велику моралну и материалну добит. У овом часу, има шест министара без портфеља, тако да не би било издатка ни на тој позицији, нити би се, пак, који 'од ресорних министара теретио заступањем министра пошта. Зашто експериментисати ондје где су опити постигли своје резултате и свугде освештали успех Ради добра установе и Отаџбине, желимо да се и код нас, најзад, пође — „без колебања“ — тим срећним, сигурним путем. Ур.