Naša pošta

55

Главни телеграф нема. велики мањак у чиновничком особљу, али мањак у достављачима иде на 30 људи, јер их има око 50 а требало би их око 80.— Због овог мањка достава телеграма. је слаба, а та достава, то је она боља половина. телегр. службе, то је три трећине телегр. службе, јер која је корист ако је телеграм отправљен из места у место за 10 минута, ако ће, услед мањка у достављачима, бити испоручен са великим задоцњењем. Штавише, они због тог мањка и не врше доставу по целом Београду, него телеграме за удаљеније крајеве достављају гл, пошти, да их она достави преко достављача експреса; док би можда требало да је обрнуто!

Друга незгода главног телеграфа, због које не треба рачунати да он има онолико чиновничког особља колико их је на броју, је та, што гл. телеграф врши службу са три врсте апарата Морз, Хуг и Бодо. Сваки чиновник зна да ради или само на једној врсти апарата или на два, а за другу врсту је неупотребљив. Овим се косфицијенат употребљивости мења, број особља. је умањен тиме, јер особље није употребљиво за сваку службу. Од тога велике незгоде и за прављење распореда, и за замене у случају обољења, одсуства ит. д. Имаи један број женског особља које није способно ва ноћну службу. Значи у ствари једна ограничена употреба особља која сама собом умањује број особља можда ва 8% и кад је оно „на лицу“.

Пошта, Београд 2 већ годинама носи тешки терет немања особља и још тежи терет: рђавог особља. Поред реченог мањка од 17 по статусу,удаљених од дужности и сумњивих, који се ва праву службу употребити не могу, има још 10 службеника, стално болесних и више недовољно писмених служитеља. — У ову су пошту све бивше партије на власти, бацале своје присталице, већином једва писмена лица. Тако има у Београду 2 око 30—40 непогодних службеника. Неподесан кадар за велику амбулантну и престоничку пошту. Неки су завршили каријеру ашто су се после кога несталог пакета, мирно вратили у своје место. Мањак је толики, да кад се ко од особља. разболи, нема се кога метнути у вов да путује с поштом. С друге стране рад је пренапоран, тежи но и на једној београдској пошти а има службеника који, после проведене ноћи у служби, долазе следеће вече опет за помажућег до поноћи. Није чудо ако онда кога од тих људи затекнете на перону да спава „као заклан“.

Главна београдска пошта иљи Београд 1 стоји боље од Београда 2 јер је служба лакша и особље има толико одмора да може надокнадити у раду проведене ноћи; али је зато мањак у особљу већи него ма у којој пошти. Последњих дана ово је се стање донекле побољшало, али је побољшање још увек недовољно: од 356, пошта има на лицу само око 300 службеника, без