Naša pošta

113

имовином затрпала и његово сиромаштво. Супруга, пред порођајем, са 1 дететом налази се као гост под суседним шатором.

„Зашто не идете г-ђо одавде ;“ — „Кад се гине, остајем уз. мужа.“

Из раврушене жел. станице Удово—Струмица покрај разрушених жел. станица Мировче и Милетово стиже воз у Ђевђелију, где се обавља рад у пошти, телеграфу и телефону — у распуцаној државној згради, коју би још један ударац. сравнио саземљом. Пресељењем телеграфа и телефона у приземље смиреније ради своју дужност — особоље на телефону и морзу.

Срушена малена потлеушица у Демир Капији присилгла је старешину Божи ара Антића, да пошту, телеграф и телефон инсталира у железничком вагону, кров који пролази фијук вечног ветра, који дува овде у „Железним Вратима“. Ниу Демир Капији нема ниједне читаве зграде.

Надлештво у Струмици, Валандову, Ђевђелији и Демер Капији, које је — у пуном опсегу — вршило сву своју дужност, јесте пошта, телеграф и телефон. Као да се ништа није ни догодило. Нека се то знаде! И нека буде мирна п. т. т. струка и Отаџбина, која имаде овакве предане синове и кћери као што су ови у пошти, телеграфу и телефону у Струмици, Валандову, Демир Капији и Ђевђелији.

| ИВАН ИВАНЧИЋ,

инспектор Вардарске дирекције пошта и телеграфа.

СТРУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ РАДЕНИКА

Од колике је важности имати униформно упућено радништво на терену, мислимо, да данас није потребно говорити, кад се зна, да у т. т. техничко теренској служби немамо једно-. образних прописа. Равнолика упућивања раденика створила су на нашим техничким теренским објектима музеје у најпунијем смислу речи. Недостатак техничких прописа с нестрпљењем очекиваних тако дуго, почиње добивати и пожурке које се јављају са самог терена, где се садање стање врло тешко ма“ држава. Такав један глас осетио сен у ТУ теренској секцији у Сарајеву (в. слику) чији се реон протеже на Западну Србију, Босну, Зетску и Приморску бановину. Секција је са терена довела раднике на један курс где им је дато једнообравно упутство за рад, бев обвира на крајеве у секцији. О раду исте Секције било је речи и у св. „Наше поште“ за март 1931.

Врло је похвална појава, да су се и радници одазвали, да овај курс бесплатно похађају, исто онако као што је потребно

захвалити Краљ. банској управи и Берзи рада, у Сарајеву, које