Naša pošta

92

да ће му вишак принадлежности услед унапређења почети тећи тек после годину дана.

Регулишући питање чиновничких пензи ја, нови чиновнички закон учинио је извесне внатније реформе. Као и по старом тако и по новом закону, за стицање права на пензију чиновнику је потребно минимум десет година ефективне службе. По ранијем законодавству постојала је могућност т. вв. пуне пензије, т. ]. да чиновник, после одређеног броја година службе, прима онолику пенвију колике су му биле принадлежности у моменту пензионисања. Логична _ последица је тога била да је сваки чиновник, чим би испунио услове за пуну пензију, имао пуно интереса да напусти активну државну службу и да тражи пензију. По новом закону, међутим, нико неће моћи да има већу пензију од 95%. — Сем тога, при одређивању личне пензије водиће се рачуна, не само 0 трајању службе, већ и о добу старости онога који се пензионише. Што чиновник млађи иде упензију, утолико ће му се доделити мање процената ва пенвијске принадлежности; уколико је старији по годинама живота у тренутку пензионисања, у толико ће му се доделити више процената. На овај начин ће се постићи две користи: одвратиће се млађи људи од одласка у пензију с једне, а с друге стране смањиће се државни издаци на пензије.

'Установљавање чиновничког пензионог фонда ва породичне пензије претставља. једну врло значајну и корисну реформу. Улагање У овај фонд, у који морају улагати сви државни службеници, износи 5 од сто одплатеи положајног додатка који служе као основ ва одређивање количине породичне пензије. На породичну пензију стиче се право после пет година улагања у фонд, које се може наставити и по пенвионисању чиновника.

Какве су последице ове реформе »

По старом закону, женска деца уживала су породичну пенвију само до свог пунолетства. 0 њиховој даљој судбини законодавац није хтео водити бригу, што је у много случајева имало врло незгодних последица. Нови закон обезбеђује женској деци породичну пенвију све до њихове удаје, т. ј. све до њиховог вбрињавања, што је са социјалног гледишта врло значајно. Према ранијем закону, чиновници и службеници, који би се као пенвионисани оженили и добили децу, нису остављали својим породицама пензију. Стварањем чиновничког пенвионог фонда по новом закону, те су незгоде отклоњене. Породица службеника, који се као пензионер ожени, имаће права на пензију по његовој смрти. По ранијем закону, породична пенвија се одређивала процентуално од пензије државних службеника. Као таква она је у својој висини била. фиксирана. По новом закону постоји могућност, да пенвионисани чиновник настави са улагањем у фонд, те да на тај начин повећа проценат пенвијских принадлежности за своју породицу, чиме