Naša pošta

197

предмера количине радова и непрецизираних описа радова у погодбеном предрачуну.

Услед тих непотпуности техничких елабората послови на лицитацијама дају се врло често формално најјевтинијем, а не најповољнијем такмичару, кои на крају — кад се послови колаудују и изради окончани рачун испадају стварно најскупљи, а радови међутим нису квалитативно најбољи.

Ефикасне мере, које треба Инж. комора и Удружење грађевинара заједнички да санкционишу и предузму, јесу: у првом реду, да се код свих јавних радова, како државних тако и комуналних, израде, управо унифицирају ошшти и специјални технички услови за сваку врсту радова понаособ, с тим да предмери на основу дефинитивних разрађених планова садржавају реалне количине радова и да у погодбеним рачунима описи радова буду прецизни и потпуни, бев онога до сада уобичајеног „по накнадном детаљу“ или „по избору надзорног инжењера“.

Ту унификацију техничких прописа и норми треба спровести код свих техничких министарства: Грађевина, Саобраћаја, Војске, Шума и рудника итд., као и код свих општина у држави за сваке комуналне радове, — јер је то, не само у интересу поштеног предузимача, већ у првом реду, у интересу најбољег квалитета радова и најјевтинијих могућих цена, после којих један солидан предузимач, зато што је био солидан, не може ићи под стечај.

Кад се створи здрава основа рада, досадање појаве несолидне конкуренције биће онемогућене; а, ако се оне и поред тога буду где-тде утврдиле, онда противу таквих предузимача предузети мере искључења са лицитација за извесно време и недавање уверења од респективних установа и коморе о способности за извршење дотичног техничког посла. Исто тако сваку лицитацију, коју буде ма ко добио тим несолидним и недозвољеним путем, чим се то све докаже и утррди, треба поништити.

Претседник предузимача т. Шевић говорио је о узроцима овог стања. Потребно је да се истакне одговорност свих оних грађевинара као и државних органа, који извршују ове радове.

— Извор свега зла, каже г. Шевић, налази се у томе, што нико ни при надлежним министарствима ни код нас није ни за што одговоран!

Удружење је донело резолуцију из које саопштавамо:

| После прочитаног реферата и свестрано обављене дискусије о постављеној теги „како да се сузбије појава несолидне конкуренције у грађевинским пословима“ — конференција

је извела следеће закључке, чије иввршење ће несумњиво.

повољно дејствовати на отстрањење несолидне конкуренције, те ставља управама Удружења и Инж. коморе у специјалну