Naša pošta

261

телеграма, честитака и луксуз-телеграма у европском режиму. Њој је исто тако стављено у дужност, да провери утврђене основе ва иврочунавање такса које треба наплаћивати ва пренос слика. Увођење луксув-телеграма, који се употребљују приликом розвних свечености, на обрсецима који претстављоју уметнички ред, са применом минималних такса, наишла је свуда на велико одбрвање публике. .

После доста тешких преговора, одлуком Међународне телегр:гфеке конференције, која је одржана у Брислу 1928 г. уведена је од ! октобра 1929 г. једна новина која је од капиталне вредности. Да би се учинио крај тешкоћама, приликом примене пр“вила о изговарању, у тренутку таксирања телеграма са удешеним слогом, установљено је ново правило, на један скоро математички савршен начин, а да би се олакшзла предаја таквих телеграма, створена је нова категорија телеграма који немају више од пет писмена у једној речи и чија је такса због тога снижена.

Извршујући једну одлуку међународне телеграфске конференције одржане у Паризу 1925 г., Међун"родни Биро у Берну нриступио је поновном, логичном груписегњу текстова, (чланова, парагргфа и тачака) међунеродног правилника, чије многобројне измене и додатци, учињени јеш од семог почетка, чине данас теј правилник прилично коафузним. Овај ће рад знатно олакшати одлуке које ће донети будућа међународна телегрсфска конференција.

И као што се зна, шпанска влада организује ва пролеће, 1932 г. телеграфску и радиотелеграфску међународну конференцију које ће се одржати једновремено. Очекују се важне одлуке од дебата у Мадриду, за које припремати се, није баш тако сувише рано. Конференције ССТТ. и ССТА, које ће се одржати у Берну и Копенхагену 1931, надамо се, рашчистиће терен. о

Тако, телеграфија иде напред и саоброжава се и прилагођује захтевима новога времена. Увек готова да се послужи новим открићима науке, она зна тако исто модификовати и правила експлоатационе службе и прилагодити их потребама

публике. Превео

Из „Јоштпла!] ћ6]6отарћаце“ М. ВУЈАДИНОВИЋ

ОПШТИНСКЕ ПОШТЕ

Правила о општинским поштама која данас важе донета ву на основу чл. 126 Закона о општинама и обнародована у броју 33 „Службених новина“ од 12 фебруара 1924.

Ова правила прописали ву и потписали тадањи Министар пошта и телеграфа и Министар унутрашњих послова.